Hamran o zásahu na strelca z Dúbravky: Zneškodnil ho šiestimi ranami nováčik, v polícii slúži len dva mesiace

Útočník, ktorý v bratislavskej Dúbravke strieľal z okna na ľudí, mal čistý register trestov. Polícia s ním v minulosti riešila iba priestupok v súvislosti s používaním pyrotechniky. Streľbu považujú policajti zatiaľ za skratové konanie. Informoval o tom vo štvrtok policajný prezident Štefan Hamran. Nájdené legálne držané zbrane podľa neho patrili otcovi útočníka.

28.09.2023 12:09 , aktualizované: 16:40
debata (176)
Muž v Bratislave strieľal z okna. Zranil štyroch ľudí vrátane policajta
Video
Zdroj: TV Pravda

Policajný prezident Štefan Hamran vyzdvihol promptnosť hliadok, ktoré zasahovali pri nočnej streľbe v bratislavskej Dúbravke. Policajt, ktorý eliminoval strieľajúceho páchateľa, pôsobí na danom obvodnom oddelení len dva a pol mesiaca. Páchateľa zneškodnil šiestimi ranami zo zbrane.

Aby verejnosť predišla šíreniu dezinformácií, dodáva, že spomínaný útok sa stal 52 minút po polnoci, v tom čase už prvá policajná hliadka bola na mieste a počula výbuch. Predpokladá sa, že ten spôsobila zábavná pyrotechnika. Podľa policajného prezidenta bola 59 minút po polnoci na miesto činu vyslaná ďalšia hliadka a šesť minút po jednej hodine ráno bola osoba eliminovaná.

streľba dúbravka bratislava Čítajte viac Svedkovia nočnej mory v Dúbravke prehovorili: Strelec bol čudák, na sídlisku sa ozývali výbuchy pravidelne

Register trestov mal čistý

Hamran ďalej informoval, že páchateľ mal čistý register trestov a považuje jeho konanie za skratové. „Za celý kalendárny rok v oblasti, v ktorej sa stal skutok, evidujeme deväť nahlásení použitia zábavnej pyrotechniky. Až na jeden prípad nám nikdy neoznačili osobu či konkrétny byt, v ktorom by sa mohla používať.

V auguste nám však jedna poškodená uviedla, že možno jeden konkrétny byt by to mohol byť. My sme to začali preverovať," uviedol policajný prezident s tým, že nikto z bytu s políciou nekomunikoval. Podozrivý z priestupku nereagoval ani na predvolanie polície. Nekomunikovali ani jeho rodičia, ktorí s ním žili v jednej domácnosti. Podľa Hamrana mala s ním ťažkosti komunikovať aj správkyňa domu.

Rozbité okno bytovky odkiaľ strieľal muž na...
Nočná streľba v bratislavskej Dúbravke zo...
+19V bratislavskej mestskej časti Dúbravka došlo v...

Taktiež dodáva, že v byte našli päť legálne držaných strelných zbraní, ktoré vlastnil otec páchateľa. Výbušné predmety podľa Hamrana zatiaľ nenašli. „Narazili sme len na zábavnú pyrotechniku, ktorej držba ani používanie nie je trestné,“ skonštatoval. Ako dodal, nedalo sa na základe používania zábavnej pyrotechniky predpokladať, že muž začne strieľať z okna na ľudí.

Dúbravka / Fedáková ulica / Polícia / Policajná páska / Čítajte viac Muž v Bratislave strieľal z okna: Štyria zranení, jeden z nich je policajt. Útočníka zabili

Mestskej polícii neboli z Fedákovej ulice hlásené žiadne podnety týkajúce sa nevhodného správania sa osôb alebo obťažovania, prípadne ohrozovania obyvateľov, povedala pre Pravdu Barbora Krajčovičová, hovorkyňa MsP Bratislava. „Z minulosti evidujeme oznamy o neznámych výbuchoch, ku ktorým dochádzalo na viacerých miestach v mestskej časti Dúbravka. Podľa podnetov malo ísť pravdepodobne o odpaľovanie zábavnej pyrotechniky,“ uviedla Krajčovičová s tým, že každý prijatý oznam bol hliadkou mestskej polície okamžite preverený.

„Podozrivá osoba sa však ani v jednej z nahlásených lokalít v čase preverenia oznamov nenachádzala a nebola pri čine pristihnutá ani pri pravidelných preventívnych kontrolách v daných oblastiach. Súvislosť týchto prípadov s tragickou udalosťou z 28.9.2023 nemôže­me potvrdiť,“ dodala.

Stanovisko Mestskej polície Bratislava k incidentom v Dúbravke
Video

Polícia začala trestné stíhanie

V prípade nočného incidentu v bratislavskej Dúbravke začal policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci zločinu útoku na verejného činiteľa, zločinu ublíženia na zdraví, zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a zločinu všeobecného ohrozenia. Polícia začala trestné stíhanie aj vo veci trestného činu zabitia, a to v súvislosti so služobným zákrokom, pri ktorom došlo k usmrteniu páchateľa. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Polícia sa aktuálne zaoberá vykonávaním nevyhnutných procesných úkonov. „Bližšie informácie k prípadu poskytneme, hneď ako to situácia vo vyšetrovaní umožní,“ zdôraznil hovorca.

Nočný incident v bratislavskej Dúbravke si vyžiadal jedného mŕtveho a štyroch zranených. Na Fedákovej ulici malo dôjsť k streľbe a k výbuchu v jednom z bytov.

Svedok streľby v Dúbravke: Päť minút možno rozhodlo o tom, že som tu
Video
Zdroj: TV Pravda
176 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #streľba #Štefan Hamran