Štát zvýšil platbu za svojich poistencov. Do zdravotníctva natieklo o 300 miliónov eur viac

Platba štátu oscilovala v posledných rokoch okolo 35 eur, v niektorých rokoch dokonca poklesla. Dnes by sa mala vyšplhať na viac ako 50 eur. Medzi poistencov štátu patria dôchodcovia, nezamestnaní, deti a matky na materskej či študenti.

05.10.2023 17:55
debata (1)

„Po opakovaných podnetoch zo strany nielen Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ale aj ostatných zdravotných poisťovní, ako aj odbornej verejnosti na nedostatočný rozpočet a podfinancovanie zdravotníctva,“ reagovala Ivana Linetová z oddelenia komunikácie štátnej poisťovne. Podotkla, že ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s ministerstvom financií rozhodlo o zvýšení platby za poistenca štátu v roku 2023 vo výške 316 miliónov eur pre celý sektor, ktoré poisťovne dostanú v štyroch splátkach.

Prvú z nich poisťovniam vyplatili ešte v septembri. Ďalšie splátky v rámci dofinancovania poisťovne dostanú v mesiacoch október až december 2023. „Dostupnosť zdravotnej starostlivosti je tak zabezpečená s adekvátnou úrovňou finančných prostriedkov,“ dodala Linetová.

ilustračka, Covid, nemocnica, Čítajte viac Koľko stojí zdravý a koľko zase onkologický pacient? Nemocnice sú nespravodlivo ohodnotené
Martin Smatana k odvolávaniu šéfa Všzp
Video

„Potvrdzujeme, že na dofinancovanie zdravotníctva bolo uvoľnených 316 miliónov eur. O podrobnostiach bude minister zdravotníctva informovať v priebehu budúceho týždňa,“ priblížilo ministerstvo zdravotníctva, no viac komentovať nechcelo.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič ešte minulý týždeň priblížil, že je problém so sektorovým deficitom, ktorý sa týka Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ako aj dvoch ďalších poisťovní. Všetky tri poisťovne sú totiž v strate. „Ale to najkritickejšie, čo je, je problém Všeobecnej zdravotnej poisťovne,“ spresnil Palkovič. Platba za poistenca štátu sa vďaka ďalším zdrojom zvýši na 4,5 percenta z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov.

Rezort zdravotníctva nevedel priblížiť, koľko bude teda štát za jedného poistenca doplácať. Podľa informácií denníka Pravda by to po prepočte malo byť 54,5 eura za jedného poistenca štátu. Na porovnanie, mesačná platba štátu v Českej republike za tých, ktorí budú poistencami štátu v roku 2024, sa odhaduje na 2 080 českých korún, teda v prepočte 87 eur.

„Veríme, že dofinancovanie sektora do konca roka sa uskutoční, pretože to považujeme za nevyhnuté,“ spresnil hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. Podobne reagovala aj zdravotná poisťovňa Union. „V Unione toto dofinancovanie na vykrytie dlhov zdravotných poisťovní vítame, na potrebu dofinancovania sektora sme upozorňovali dlhodobo,“ ozrejmila hovorkyňa poisťovne Kristína Balúchová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo