Zdravotníctvo sa dofinancuje sumou 316 miliónov eur, poisťovne krok vítajú

Do zdravotníctva pôjde v tomto roku 316 miliónov eur navyše. Dofinancovanie pre TASR potvrdili ministerstvá zdravotníctva aj financií. Upozornil na to Trend. Zdravotné poisťovne, ktoré na jeho potrebu upozorňovali spolu s nemocnicami a ambulanciami, tento krok privítali.

06.10.2023 12:37
Pacient / Zdravotníctvo / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Rezort financií peniaze uvoľnil na základe žiadosti o rozpočtové opatrenie zo strany ministerstva zdravotníctva. To deklarovalo, že o podrobnostiach bude minister zdravotníctva Michal Palkovič informovať v priebehu budúceho týždňa.

Osamotený pacient čaká na sanitku na nezaistenom lôžku. Čítajte viac V nemocnici odmietli vyšetriť pacienta s akútnou pľúcnou embóliou. Univerzitná nemocnica Bratislava reagovala SR budova Ministerstvo zdravotníctva MZ SR BAX Čítajte viac Štát zvýšil platbu za svojich poistencov. Do zdravotníctva natieklo o 300 miliónov eur viac

K dofinancovaniu podľa zdravotných poisťovní dôjde cez zvýšenie platby za poistenca štátu, ktorá sa zvýšila na 4,5 percenta. Peniaze dostanú v štyroch splátkach. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) aj súkromná Union zdravotná poisťovňa potvrdili, že prvú splátku im vyplatili v septembri. „Ďalšie splátky v rámci dofinancovania poisťovne dostanú v mesiacoch október až december 2023,“ ozrejmila hovorkyňa VšZP Eva Peterová.

SR koronavírus kúpele obnova prevádzka postupná TTX Čítajte viac Slováci chodia do kúpeľov na dovolenku. Včasný oddych je lepší ako neskorá liečba. Ako získať pobyt zadarmo?

Dôvodom dofinancovania bol podľa Union ZP nedostatok financií v systéme verejného zdravotného poistenia. Peniaze chce použiť na vykrytie straty. Do nej sa podľa svojho stanoviska dostala tým, že rešpektovala požiadavky programového rozpočtu a poskytla poskytovateľom zdravotnej starostlivosti objem prostriedkov, ktorý nemala krytý doterajším rozpočtom. Na nedostatočný rozpočet upozorňovala aj VšZP. Vďaka dofinancovaniu je podľa nej zabezpečená dostupnosť zdravotnej starostlivosti s adekvátnou úrovňou finančných prostriedkov.

Profesor Švihra: Každá štvrtá žena a každý desiaty muž má problém s únikom moču. Na začiatku problému sa však možno naučiť dôležitú vec
Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo