Grendel vidí reálnejšie koalíciu Smer-Hlas-SNS. Taraba: Podporíme Ficovu vládu, aj keď tam nebude SNS

Väčší potenciál dohodnúť sa na vytvorení koalície má určite trojica Smer-SD, Hlas-SD a SNS ako štvorica PS, Hlas-SD, SaS a KDH. V diskusnej relácii ta3 V politike to skonštatoval podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel, ktorý v septembrových voľbách úspešne kandidoval za koalíciu OĽANO a priatelia.

08.10.2023 12:46
Andrej Danko, Tomáš Taraba, SNS, spájanie,... Foto: ,
Líder SNS Andrej Danko sa spojil s Tomášom Tarabom (Život-NS).
debata (52)

Grendel argumentuje komunikáciou oboch táborov. „Kým prvá trojica ticho rokuje a podľa mňa speje k dohode, na tej druhej strane si vymieňajú odkazy cez médiá a hovoria, kto aké ministerstvo by mal dostať, a kto komu by ho mal prenechať,“ upozornil Grendel. „Ako môže takáto koalícia fungovať, keď má medzi sebou takúto komunikáciu ešte predtým, ako vôbec vznikla,“ poznamenal. Očakáva, že vznikne vláda v zložení Smer-SD, Hlas-SD a SNS.

Fico: Urobíme všetko preto, aby vznikla vláda, prezidentka mi dala 14 dní
Video

Poslanec Tomáš Taraba, ktorý vo voľbách uspel na kandidátnej listine SNS, verí, že vznikne vláda, ktorá bude presadzovať kresťanské, sociálne a národné hodnoty. „To, či bude súčasťou tejto vlády aj SNS, sa bude odvíjať od toho, akú úlohu budeme môcť mať v takejto vláde,“ uviedol Taraba.

Zopakoval však slová straníckeho šéfa Andreja Danka, že SNS podporí aj vládu, ktorej by národniari neboli súčasťou s podmienkou, že ju povedie predseda Smeru-SD Robert Fico a bude presadzovať rovnaké hodnoty ako SNS. „Je to znak toho, že si uvedomujeme, aké je dôležité vytvoriť stabilnú vládu a čo najrýchlejšie ukončiť mandát tej súčasnej,“ zdôraznil.

Voľby 2023, TV Makíza, Víťazi volieb Čítajte viac Viac napätia, nestabilné kluby a problémy s hodnotami. Odborníci predpovedali, čo prinesie nový parlament

Naznačil, že na začiatku nového týždňa by sa mali stretnúť lídri Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS na spoločnom rokovaní. „Bola by to politická samovražda, ak by niekto z týchto persón chcela zabrániť vzniku vlády, ktorá vymení Ódorov kabinet,“ upozornil Taraba. Uistil, že poslanecký klub SNS bude jednotný.

Grendel avizoval, že OĽANO chce byť v novom parlamente konštruktívnou opozíciou, ktorá bude prichádzať s vlastnými návrhmi a podporí i dobré návrhy iných. „Budeme hlasom ľudí, ktorí sa nechcú so založenými rukami pozerať na likvidovanie spravodlivosti, ja osobne chcem byť aj hlasom maďarskej národnostnej menšiny, ktorá nebude mať v parlamente politického reprezentanta,“ do­dal.

Obaja diskutujúci nevidia problém v tom, aby funkciu podpredsedu parlamentu dostalo hnutie PS v prípade, že skončí v opozícii. „To miesto by im podľa zvyku ako najsilnejšej opozičnej strane patrilo,“ pripomenul Taraba. Grendel poznamenal, že PS už s týmto postom zrejme predbežne ráta. „Boli si už obzrieť kancelárske priestory v Národnej rade, vrátane mojich,“ dodal.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #KDH #Smer #OĽaNO #Hlas #koaličné rozhovory