Matovič odkazuje jednej či druhej koalícii: Budeme tvrdou opozíciou

Líder OĽANO a priatelia Igor Matovič je presvedčený o tom, že vládnu koalíciu budú tvoriť Smer-SD, Hlas-SD a SNS. V prípade vytvorenia štvorkoalície Progresívne Slovensko (PS), Hlas-SD, SaS a KDH by jej OĽANO a priatelia nevyjadrilo tichú podporu. V nedeľu to v relácii RTVS O 5 minút 12 uviedol Matovič.

08.10.2023 16:41
Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (55)
Danko po piatkovom rokovaní so Smerom
Video

„Nevidím dôvod, aby sme takúto koalíciu podporovali. V prípade jednej aj druhej koalície budeme tvrdou opozíciou,“ povedal Matovič. Jozef Viskupič zvolený za OĽANO sa pred časom vyjadril, že by vládu štvorkoalície PS, Hlas-SD, KDH a SaS podporil. Matovič ale uviedol, že Viskupič je liberálnejšie zmýšľajúci, zároveň si však spolu s Erikou Jurinovou neuplatnia poslanecký mandát, pretože dali verejný prísľub.

fico, čaputová Čítajte viac Čaputová verí, že nebude povolebný pat, 14 dní pre Fica podľa nej stačí

Poslanec Tomáš Taraba, ktorý vo voľbách uspel na kandidátnej listine SNS, sa vyjadril, že SNS rešpektuje výsledky volieb. Preto by mal byť premiér z najúspešnejšej strany vo voľbách, teda zo Smeru-SD.

„Ak by Robert Fico ponúkol post premiéra Petrovi Pellegrinimu, požiadavky SNS by nemuseli zohľadňovať výsledky volieb,“ povedal Taraba s tým, že SNS by si tak mohla nárokovať viac ministerstiev. Začiatkom týždňa by sa mali stretnúť lídri Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS na spoločnom rokovaní, aby odstránili niektoré prekážky, napríklad pri kultúrno-etických otázkach.

Andrej Danko, Tomáš Taraba, SNS, spájanie, Filip Kuffa Čítajte viac Grendel vidí reálnejšie koalíciu Smer-Hlas-SNS. Taraba: Podporíme Ficovu vládu, aj keď tam nebude SNS

V prípade vojenskej podpory Ukrajiny má SR podľa Tarabu zbrane predávať a Ukrajina by nemala dostávať nič zadarmo. S výrokom súhlasil aj Matovič s tým, že Slovensko má „zničený zbrojný priemysel.“ Trojkoalícia Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS by mala 79 poslancov, podľa Matoviča nehrozí, že by sa malo meniť zahraničné smerovanie Slovenska.

Iveta Radičová Čítajte viac Radičová pre Pravdu: Je Hlas Smer 2? Blízkosť je jasná. Keď zloží vládu Fico, neznamená to stabilitu

Po stredajšom rokovaní vlády premiér Ľudovít Ódor predstavil návrh takmer 100 opatrení v objeme sedem percent hrubého domáceho produktu (HDP), respektíve necelých 10 miliárd eur. Návrhy mieria k vyššiemu zdaňovaniu (napríklad zvýšenie DPH i zrušenie zníženej DPH pri základných potravinách) i škrtom výdavkov v sociálnych oblastiach (napríklad zrušenie rodičovského či 13. dôchodku alebo znižovanie prídavkov na dieťa). Taraba by sociálny štandard neznížil. Riešenia vidí v zdanení bánk či mimoriadnych ziskov z ruskej ropy.

Matovič sa vyjadril, že je potrebné konsolidovať verejné financie, no budúcej vláde by odporúčal znížiť daňovú medzeru stíhaním podvodníkov, ktorí neplatili DPH. „Vláda by mohla ušetriť sama na seba, napríklad zoštíhlením zamestnanosti a odmeňovania vo verejnej správe,“ dodal Matovič.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Igor Matovič #Tomáš Taraba #parlamentné voľby 2023 #Štvrtá Ficova vláda