Roztriaslo domy, kývali sa lampy, na Domaši utrhlo loď. Východ Slovenska zasiahlo zemetrasenie, magnitúda mohla byť 4,9

Východ Slovenska zasiahlo v pondelok o 20:23 zemetrasenie. Ako uviedlo Ministerstvo vnútra SR, jeho magnitúda mohla byť na úrovni 4,9 stupňa. Iné zdroje uvádzajú až 5,1 stupňa. Bolo v hĺbke desať kilometrov a epicentrum sa malo nachádzať zhruba desať kilometrov juhovýchodne od mesta Stropkov. Otrasy bolo podľa svedkov, ktorí sa ozvali Pravde, cítiť na viacerých miestach v Prešovskom a Košickom kraji.

09.10.2023 21:04 , aktualizované: 10.10.2023 09:30
debata (218)
Zemetrasenie na východe Slovenska
Video
Video je od čitateľky z Giraltoviec / Zdroj: TV Pravda

„Situáciu monitorujeme a sme v kontakte s oddelením seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) a s prednostami príslušných okresných úradov,“ uviedol rezort vnútra s tým, že Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR zatiaľ nemá v tejto súvislosti hlásené zranenia ľudí, ani škody na majetku.

Ministerstvo je v kontakte aj s jadrovými elektrárňami Jaslovské Bohunice a Mochovce, ktoré fungujú v normálnom režime. „Občanov vyzývame, aby zachovali pokoj a kontaktovali čísla tiesňového volania v tejto súvislosti len v prípade, keď je to nutné,“ uviedol rezort.

Škody na aute po zemetrasení v obci Baškovce v...
Starosta obce Baškovce Pavol Tamáš ukazuje...
+21Škody na dome po zemetrasení v obci Baškovce v...

„Boli to silné otrasy, máme hlásených veľa škôd – popraskané múry, poškodený kostol. Odtrhlo nám loď z brehu, ktorá už bola zazimovaná,“ povedal pre TASR starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ.

„Podľa prvých manuálne spracovaných údajov sa ukazuje magnitúdo medzi 4.8 až 5.1. ďalej analyzujeme dáta,“ informoval Ústav vied o Zemi SAV na sociálnej sieti.

Pondelkové zemetrasenie bolo jedno z najsilnejších v celej histórii Slovenska. SAV uviedla, že ak sa potvrdí jeho sila, mohlo by ísť o najsilnejšie za posledných 80 rokov.

Zemetrasenie zapríčinilo haváriu na teplovodnom potrubí. Humenská energetická spoločnosť zistila netesnosť na hlavnom primárnom rozvode na ulici Pugačevova. Nutná je kvôli havárii teplovodu hneď od pondelka večer odstávka teplej vody pre lokality Sídliska I, Mierová a Sládkovičova ulica.

„V prvom rade musíme vodu z potrubia vypustiť a systém odstaviť, to sa udeje už dnes v noci. Oprava sa začne v utorok, výkopom v skorých ranných hodinách,“ konštatoval Martin Lichman, konateľ HES, s.r.o Humenné.

"Boli to silné otrasy, máme hlásených veľa škôd – popraskané múry, poškodený kostol. Bolo to len pred chvíľou, je tu panika. Odtrhlo nám loď z brehu, ktorá už bola zazimovaná,“ povedal pre TASR starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ.

Zemetrasenie bolo také silné, že ho bolo cítiť aj v okolitých krajinách. Otrasy boli podľa Európskeho Stredomorského seizmologického centra cítiť aj v Poľsku, na Ukrajine a v Rumunsku. Otrasy mohlo cítiť 6 miliónov ľudí.

Obce, ktoré boli k epicentru najbližšie, ostali po zemetrasení bez elektrickej energie. Vyplýva to z údajov na stránke Východoslovenskej distribučnej spoločnosti, kde môžu obyvatelia nahlasovať výpadky.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Zaznamenali ste zemetrasenie alebo jeho následky? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

Otrasy cítili aj obyvatelia Hencoviec. Obec je od Vranova nad Topľou vzdialená zhruba 5 kilometrov, od Stropkova zhruba 45 kilometrov. „Myslela som si, že niekto nabúral do garáže, ale boli to skrine v zadnej izbe. Vyšla som na chodbu a musela som zastať, lebo som cítila ako sa trasie zem. Bolo to, ako keby sa dvíhala. Nikdy som nič také nezažila,“ povedala pre Pravdu jedna z obyvateliek Hencoviec.

„Prišiel som domov okolo pol deviatej. Cúval som do garáže. Zavreli sa dvere, vytiahol som kľúč z auta a zrazu sa auto začalo triasť. Myslel som, že je pokazené. Vyšiel som s autom pozrieť sa, či som niečo nezrazil. Potom som videl ako sa trasie zem,“ opísal pre Pravdu zážitok ďalší otrasený obyvateľ Hencoviec.

Otrasy cítili aj v obci Lomnica pri Vranove. „Otrasy boli silné, hýbali sa skrine, nábytok. Trvalo to pár sekúnd,“ povedala vystrašená obyvateľka Lomnice. „Volali sme aj so známymi. Tí čo bývajú v panelákoch na vyšších poschodiach to mali najhoršie, tam sa triaslo všetko,“ dodala.

„Celý panelák sa triasol, dvierka na nábytku sa pootvárali, drobnosti vypadli, praskla mi stena v obývačke. Sused hovoril, že mu praskla stena od vrchu až dole, jedna suseda spadla z postele, vyhnali nás pred panelák, potom naspäť, čakám čo sa bude diať,“ uviedla svedkyňa.

Prvé ohlasy ľudí na sociálnych sieťach

  • Potvrdzujem! Som necelých 15 km od miesta epicentra. Pomalé otrasy, ale následne rýchle, krátkodobé kmity. Záchvevy nábytku, skla, žalúzie klepali o okno. Cca do 10 sekúnd
  • Trebišov triasli sa lampy aj nábytok dvakrat po sebe
zväčšiť Dom v Ďapalovciach po zemetrasení. Foto: Facebook Pravdy
zemetrasenie, Ďapalovce Dom v Ďapalovciach po zemetrasení.
  • Košice.. Sedeli sme v obývačke a začalo sa triasť sklo a nábytok
  • Bolo cítiť aj v Rimavskej Sobote… triasla sa pohovka, aj poháre v skrini… Veľmi nepríjemný pocit…
  • Vyšný Žipov…jeden veľmi silný otras asi 5– 7 sekundový
  • Veru, cítil som aj na strednom Detva a ja že čo mám pod posteľou
V jednom z bytov po zemetrasení na východnom... Foto: Facebook Pravdy
zemetrasenie, východné Slovensko V jednom z bytov po zemetrasení na východnom Slovensku.
  • Áno bolo to nepríjemné aj v Poprade. Sedela som v obývačke a čítala. Pocítila som chvenie asi 4×. Za mnou polička na stene pukala, záclona sa kývala a okno tiež praskalo. Ach jaj.
  • Košice-Sever: Hýbala sa bytovka, posteľ šla hore dolu
  • 20:26 hod v Komárne sa chveli veci na poličke. Bolo to cítiť cca 3sec

Zemetrasenia sa predpovedať nedajú

Neverte hoaxom. Zemetrasenie sa môže zopakovať, ale nedá sa predpovedať. Kolujúce informácie, že bude zaručene o 23.00 alebo ráno, nemusia byť pravdivé.

Aj keď žijeme v modernej dobe, zemetrasenia sa predpovedať nedajú. Ide totiž o komplexné geologické udalosti, ktoré závisia od mnohých faktorov a sú ťažko predvídateľné. Existujú však vedci a geológovia, ktorí študujú zemetrasenia a snažia sa porozumieť vzorcom výskytu týchto udalostí, aby mohli lepšie pripraviť postihnuté oblasti na možné následky, uvádza sa na stránke imeteo.sk.

Otrasy zaznamenali aj v Prešove, Košiciach, Humennom, Snine, Trebišove, Svidníku, Sobranciach, Bardejove, Moldave nad Bodvou, Poprade, Kežmarku, Svite, Levoči, Spišskej Novej Vsi, Medzilaborciach, Rožňave, Revúcej, Tisovci, Starej Ľubovni, Gelnici či Detve.

Hasiči na Domaši zaisťujú výletnú loď Bohemia,... Foto: Obec Domaša
domaša zemetrasenie hasiči bohemia Hasiči na Domaši zaisťujú výletnú loď Bohemia, ktorá sa v dôsledku zemetrasenia odtrhla z doku.

Na Domaši odtrhlo loď zo suchého doku, narušenie hrádze neevidujú

„Zemetrasenie na Domaši utrhlo loď Bohemia zo suchého doku z koľajníc priamo do Domaše. Na miesto smerujú hasiči. loď voľne pláva po Domaši,“ uviedla obec na sociálnej sieti. Vyzvali občanov, aby zachovali pokoj. Vyzvali ľudí, aby sa zdržiavali na prízemí domov, keďže nie je vylúčené, že sa situácia nezopakuje.

Automatický systém nezaznamenal narušenie hrádze na vodnej nádrži Domaša po pondelkovom večernom zemetrasení na východe Slovenska. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Automatický systém varovania, ktorý je súčasťou priehrady, je podľa hovorcu určený práve pre takéto situácie. „Aktuálne sú zamestnanci SVP priamo na hrádzi a vykonávajú tiež vizuálnu kontrolu. Ráno zrealizujú kontrolné merania prostredníctvom sond inštalovaných v telese hrádze,“ povedal Bocák.

Po zemetrasení je potrebné:

  • opatrne opustiť budovy a iné objekty narušené otrasmi, pri prechádzaní týmito objektmi hrozí nebezpečenstvo zrútenia jednotlivých častí stavieb,
  • poskytnúť prvú pomoc sebe i iným zraneným, starším alebo chorým osobám, deťom a invalidom, dodržiavať zásady zvýšenej hygieny, aby sa zabránilo rozširovaniu nákazlivých chorôb,
  • nezdržiavať sa pod hrádzami vodných nádrží, v údoliach a okolí potokov a riek, kde môže dôjsť k ich rozvodneniu a pretrhnutiu hrádzí,
  • skontrolovať rozvody plynu, vody a elektriny, pri poruche rozvodov uzavrieť ich prívody, otvoriť okná a opustiť budovu, mimoriadnu starostlivosť venovať miestam, kde hrozí nebezpečenstvo úniku alebo vzniku nebezpečných škodlivín, toxických, biologických, rádioaktívnych, výbušných a iných látok ohrozujúcich životy ľudí a životné prostredie,
  • každý požiar hasiť dostupnými prostriedkami vždy s ohľadom na stav hasených objektov, organizačnými a ďalšími pokynmi, opatreniami zabrániť rozširovaniu požiaru a riadiť sa pokynmi príslušníkov požiarnych útvarov,
  • zabezpečiť trvalý dozor pri používaní otvoreného ohňa, pri opakovaných otrasoch zemského povrchu môže dôjsť v podmienkach poškodených komunikácií a rozvodov plynu k rozsiahlemu požiaru,
  • nepodliehať panike, sledovať správy, pokyny a informácie vysielané v rozhlase, riadiť sa pokynmi,
  • aktívne spolupracovať s orgánmi podieľajúcimi sa na záchranných prácach,
  • nepoužívať zbytočne telefóny mobilných a pevných sietí na vybavovanie osobných záležitostí a prežitých dojmov, vo svojom záujme uvoľniť telefónne spojenie pre urýchlené spojenie záchranárov, zdravotníkov, hasičov, ap.,
  • na pitie používať výhradne vodu prevarenú alebo pochádzajúcu zo zaručene bezpečného zdroja,
  • na núdzové ubytovanie používať stan alebo jednoduchý prístrešok s ľahkou konštrukciou v dostatočnej vzdialenosti od vysokých budov a objektov hroziacich pádom alebo zrútením,
  • na evakuáciu alebo pomoc príbuzným nepoužívať vlastné auto, aby sa predišlo dopravným zápcham a aby komunikácie boli uvoľnené pre dopravné prostriedky záchranárov, hasičov, zdravotníkov a ostatných účastníkov záchranných prác,
  • pri pátraní po osobnom majetku v troskách budov sa nevyhnutne podriaďovať rozhodnutiu orgánov riadiacich záchranné práce,
  • v prípade nariadenej evakuácie alebo premiestnenia do iného objektu vziať so sebou pitnú vodu, potraviny, lieky, baterku, prenosný rádiový prijímač, mobilný telefón, dôležité dokumenty a vhodný odev.
Zdroj: Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky

Výberová chronológia zemetrasení na Slovensku od roku 2010

  • 4. apríla 2010 – Obyvatelia niekoľkých obcí na východnom Slovensku pocítili otrasy zeme. Ohniská boli plytké, maximálne do hĺbky piatich kilometrov. Magnitúdo odhadli na 0,6. Prejavy zemetrasení nahlásili v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Michalovce.
  • 22. júla 2011 – Seizmologická stanica zaznamenala slabé zemetrasenie severne od Piešťan. Lokálne magnitúdo bolo 1,8.
  • 5. marca 2012 – Na Záhorí, asi päť kilometrov severovýchodne od obce Studienka, bolo slabé zemetrasenie. Lokálne magnitúdo malo hodnotu 2,9 stupňa. Potom nasledovalo päť otrasov s magnitúdom najmenej o 1,7 stupňa menším, ktoré nemali makroseizmické účinky.
  • 31. mája 2012 – Pracovníci Geofyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied zaznamenali slabé zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 2,7 pod Tatrami. Došlo k nemu neďaleko obce Vernár v okrese Poprad. Nasledujúci deň pred 6.00 h ráno obyvatelia pocítili ďalší slabý otras so silou 2,1.
  • 18. novembra 2012 – Pri obci Chtelnica neďaleko Piešťan došlo k slabému zemetraseniu so silou 1,8 stupňa. Otrasy zaznamenali prístroje Národnej siete seizmických staníc a stanice lokálnej siete Malé Karpaty, pocítili ho aj občania okolitých obcí.
  • 17. januára 2013 – Na území južného Slovenska pri obci Kolárovo došlo k slabému zemetraseniu s lokálnym magnitúdom 2,9.
  • 3. novembra 2015 – Stredné Slovensko zasiahlo zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 3,2, ktoré bolo aj makroseizmicky pozorované obyvateľmi okolitých obcí, epicentrum sa nachádzalo medzi Brusnom a Breznom.
  • 5. novembra 2015 – Rajeckou dolinou otriaslo 15 minút pred polnocou zemetrasenie s magnitúdom 2,5 a epicentrom päť kilometrov od Rajca pri obci Rajecká Lesná v Strážovských vrchoch.
  • 23. mája 2018 – Slabé zemetrasenie s magnitúdom 2,0 zaznamenali v okolí Spišskej Novej Vsi.
  • 15. júla 2018 – Obyvatelia viacerých obcí v okolí Bardejova pocítili slabé zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 2,6. Došlo k nemu pri obci Krynica asi sedem kilometrov od slovensko-poľskej hranice.
  • 17. augusta 2018 – Stredné Považie zasiahlo o 3.25 h zemetrasenie so silou 2,9 stupňa Richterovej stupnice. Epicentrum malo v Trenčianskych Tepliciach v hĺbke dvoch kilometrov pri vodnej nádrži Baračka. Cítili ho ľudia z Dubnice nad Váhom, Trenčína a Ilavy.
  • 13. júla 2019 – K slabému zemetraseniu došlo pri Starej Ľubovni. Lokálne magnitúdo bolo predbežne určené na 3,2. Zemetrasenie bolo pozorované aj obyvateľmi okolitých obcí. Epicentrum malo byť v blízkosti obce Kamienka.
  • 24. apríla 2020 – Na východe Slovenska došlo k zemetraseniu s magnitúdom 3,4. Epicentrum zemetrasenia bolo približne jeden kilometer južne od vodnej nádrže Zemplínska šírava, medzi obcami Zalužice a Lúčky v okrese Michalovce, hĺbku ohniska zemetrasenia určili na 16,2 kilometra.
  • 30. apríla 2020 – Seizmológovia zaznamenali zemetrasenie s magnitúdom 2,3 a epicentrom osem kilometrov severne od Michaloviec pri obci Nacina Ves.
  • 28. januára 2021 – Na Slovensku zaznamenali seizmológovia zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 3,1. Epicentrum bolo pri mestskej časti Nová Lehota v Handlovej.
  • 6. apríla 2022 – Zemetrasenie s magnitúdom 2,1, ku ktorému došlo na strednom Slovensku, malo epicentrum medzi Slovenskou Ľupčou a Banskou Bystricou.
  • 26. apríla 2022 – K slabému zemetraseniu došlo s epicentrom 12 kilometrov južne od Michaloviec. Lokálne magnitúdo bolo 2,2.
Zdroj: TASR

© Autorské práva vyhradené

218 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie