Aké bude vládnutie nového Ficovho kabinetu? Dnešný Smer je inou stranou, ako v minulosti, konštatuje politológ

Zradili Fico s Dankom deklarovaním zachovania zahranično-politickej orientácie Slovenska v EU a NATO svojich voličov? A bude orientácia skutočne zachovaná?

12.10.2023 05:50 , aktualizované: 14:00
debata (268)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Bude nová koalícia stabilná? „Čakajú nás veľmi ťažké roky,“ predpovedá v podcaste denníka Pravda politológ z Ústavu politických vied SAV Juraj Marušiak.

Robert Fico ohlasuje novú vládnu koalíciu s Hlasom a SNS a vo verejnom priestore sa už spomína rozdelenie vládnych rezortov a hovorí o menách budúcich ministrov. Šéf Smeru sa ale k medializovaným menám zatiaľ nevyjadruje. „Dohodli sme sa, že spolu chcem vytvoriť vládu. Všetko ostatné až pri predstavovaní koaličnej zmluvy,“ povedal Fico.

Trojlístok Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko aj načrtli priority svojej vlády. „Odmietame rodové ideólogie, tieto rodové dobrodružstvá. Chceme návrat zdravého rozumu, návrat tradícií, k tomu čo je normálne a prirodzené, pri plnom rešpektovaní rozmanitosti slovenského života,“ hovorí Fico.

„Máme jediný cieľ. Upokojiť spoločnosť, stabilizovať verejné financie a začať konečne riešiť problémy tých ľudí, ktorí tu žijú,“ vyhlásil Danko. „Aby na Slovensku vládol podstatne vyšší hospodársky rast ako dnes predpovedajú medzinárodné inštitúcie a odborníci,“ dodáva Pellegrini. „Aby Slovenská republika išla so životnou úrovňou hore, konsolidácia verejných financií nemôže byť na úkor dosiahnutého životného štandardu,“ tvrdí Fico a Pellegrini ho dopĺňa:" Naopak, aby sme robili ďalšie opatrenia, ktoré pomôžu úroveň života ľudí na Slovensku zvýšiť," uzatvára.

„Môžeme si iba želať, aby sa životná úroveň občanov neznižovala, ale želanie by som zatiaľ nevydával za skutočnosť. Zatiaľ totiž Robert Fico neprezentoval žiadne nástroje a žiadny spôsob ako chce znižovaniu životnej úrovne ľudí zabrániť,“ reaguje politológ Marušiak. „Nemyslím si, že táto koalícia je nevyhnutne garanciou politickej stability. Aj z ekonomického hľadiska budú tieto roky pre Slovensko určite veľmi ťažké,“ predpovedá politológ.

Zradili Fico s Dankom deklarovaním zachovania zahranično-politickej orientácie Slovenska v EU a NATO svojich voličov? A bude orientácia skutočne zachovaná? Politológ pripomína, že Smer nikdy nehovoril o tom, že chce z týchto inštitúcii vystúpiť. „Druhá vec je ako v nich budú pôsobiť. Tam bude dôležitý postoj k Ukrajine a k zastaveniu jej vojenskej pomoci. To treba brať vážne, pretože to veľmi silno Fico komunikoval aj smerom k svojim voličom, s tým treba počítať. Tam si však treba uvedomiť, že Slovensko dodáva zbrane nielen zo svojich zásob, ale napríklad produkujeme muníciu, ktorú Ukrajine predávame za komerčné ceny. Ide tam o pracovné miesta aj voličov Smeru,“ upozorňuje Marušiak. „Myslím si, že Fico bude v EÚ takým soft vydaním Viktora Orbána,“ predpokladá.

A čo bude s nastolením spravodlivosti, právneho štátu a so zachovaním slobody slova a demokracie? „Nie je zrejmé, že by chcel takéto návrhy Smer presadiť, aspoň ich zatiaľ neprezentoval. Ale vylúčiť sa to nedá, pretože napríklad selektívny prístup k jednotlivým médiám môže byť predzvesťou čohokoľvek,“ hovorí Marušiak.

„Agenda rezortu vnútra a spravodlivosti je pre Smer určite veľmi dôležitá, najmä po skúsenosti z uplynulých troch rokov,“ dodáva politológ s odkazom na trestné stíhania voči vedeniu Smeru a ich bývalým nominantom. Robert Fico už po volebnej noci avizoval zmeny vo vedení Úradu špeciálnej prokuratúry a vo vedení polície. Policajný prezident opakovane verejne potvrdil, že v prípade ak sa moci ujme Fico a Smer odchádza do civilu.

Čo teda očakávať pod vládou Smeru, Hlasu a SNS? „Smer v roku 2023 je iný ako v roku 2018, či 2020. Jednoznačne sa viac zradikalizoval a nebolo to len preto, že pôsobil v opozícii. Prišlo z jeho strany k signifikantnému posunu k národnému konzervativizmu, čo vidno aj na tom, kto sú najbližší spojenci Smeru v zahraničí. Vplav Hlasu bude zrejme postupne upadať, stráca v tomto pôsobení svoju identitu a na stole je otázka v čom sa od Smeru odlišuje a prečo vlastne strana vznikla. Andrej Danko, už len preto, že neexistuje iná alternatíva, v ktorej by mohol byť pri moci, bude tým aktérom, ktorý bude zainteresovaný na pretrvaní koalície, zároveň jeho poslanecký klub zrovna nebude garanciou jej udržania,“ hodnotí politológ.

Širšie hodnotenie a komentár politológa Juraja Marušiaka si vypočujte v podcaste denníka Pravda.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

268 debata chyba
Viac na túto tému: #Počúvajte Pravdu #predčasné voľby 2023 #vláda Roberta Fica #Štvrtá Ficova vláda