Nekonečný príbeh v Rusovciach: Kaštieľ chceli prerobiť za druhej Ficovej vlády, obnovu však nedokončí ani nový kabinet

Neogotický kaštieľ v Rusovciach musí na obnovu opäť počkať. Hoci ambíciu o jeho rekonštrukciu mal Úrad vlády ešte v roku 2012, dodnes nebola naplnená. V posledných rokoch sa proces naťahuje hlavne pre problémové verejné obstarávanie, ktoré už trvá takmer štyri roky. Úspešný uchádzač bol vybraný koncom júla, no k podpisu zmluvy nedošlo.

17.10.2023 14:00
debata (2)
Národná kultúrna pamiatka v Rusovciach desaťročia chátra
Video
Zdroj: TV Pravda

Národná kultúrna pamiatka v Rusovciach chátra takmer storočie – naposledy prešla opravami ešte pred druhou svetovou vojnou. Kaštieľ je takmer 30 rokov vo vlastníctve Úradu vlády SR a podľa dávnych plánov by mal slúžiť na reprezentačné účely vládneho kabinetu a ubytovanie vysokých zahraničných návštev. Rekonštrukciu si vyžadoval ešte pred 20 rokmi, problémom vraj bolo získať financie na jeho obnovu. V novembri 2010 prezident Ivan Gašparovič vyzýval vládu, aby odpredala nepoužívanú prezidentskú vilu na Slavíne a peniaze z predaja presmerovala na generálnu rekonštrukciu Rusovského kaštieľa.

Takto vyzerá kaštieľ v Rusovciach dnes.
Takto vyzerajú kaštieľ v Rusovciach a priľahlá...
+10Takto vyzerá areál kaštieľa v Rusovciach dnes.

Zámer obnovy nakoniec schválila vláda pod vedením Roberta Fica (Smer) v auguste 2012. O rok neskôr vtedajší minister financií Peter Kažimír (Smer) predstavil návrh na zabezpečenie peňazí na tento účel. V ňom sa hovorilo o viacerých zdrojoch – daroch od nadácií, občianskych združení a podnikateľských subjektov v kombinácii s eurofondmi, s Nórskym finančným mechanizmom a adekvátnym spolufinancovaním zo štátneho rozpočtu. Kažimír vtedy uviedol, že vláda má prisľúbených 20 až 25 miliónov eur vo forme darov od rôznych spoločností.

Návrh však nebol zrealizovaný ani po niekoľkých rokoch. „Do rekonštrukcie sa ide. Cieľ vlády SR obnoviť túto národnú kultúrnu pamiatku zostáva,“ tvrdil Robert Fico v roku 2015. Po ôsmich rokoch má novú šancu svoj starší zámer zrealizovať, keďže obnovu historického kaštieľa nedokázala rozbehnúť ani tretia Ficova vláda, ani ďalšie kabinety.

Súboj o zákazku

Vláda chce podľa platného projektu z kaštieľa urobiť miesto podľa vzoru zámku Lednice na Morave. Projekt obnovy počíta s komplexnou rekonštrukciou exteriéru a fasád, v interiéri sa plánuje obnova všetkých historických malieb. Budova čeľadníka, ktorú chcú sprístupniť verejnosti, sa má upraviť do podoby známej z historických fotografií. Pôvodné nádvorie sa zastreší a presvetlí a bude využívané pre verejnosť ako oddychový a viacúčelový priestor a sobášna sieň.

Súťaž na rekonštrukciu kaštieľa vyhlásila vláda Petra Pellegriniho v roku 2019. Dodávateľ pre menšiu časť zákazky – arboristické práce v priľahlom parku – bol vybraný ešte na jeseň 2019. Uchádzači o druhú časť prác, teda rekonštrukciu samotného kaštieľa a jeho interiérov, bojujú o lukratívnu zákazku takmer štyri roky.

Vizualizácia nádvoria kaštieľa v Rusovciach.
Vizualizácia interiéru kaplnky v severnom...
+21Vizualizácia areálu s parkom a záhradami vďaka...

Tender na rekonštrukciu bol vyhlásený v decembri 2019, pôvodná cena bola stanovená na 71,5 milióna eur bez DPH (85 miliónov eur s DPH). Proces verejného obstarávania však brzdilo viacero konaní o námietkach v priebehu jednotlivých etáp súťaže. Každé z nich posúvalo začiatok prác o niekoľko mesiacov.

Finálne vyhodnotenie ponúk sa tak uskutočnilo až v júli tohto roka. Úrad vlády vybral ako víťaznú ponuku združenia firiem Hochtief, Hornex a Adifex, ktoré predložilo realizáciu rekonštrukcie za najnižšiu cenu 104 miliónov eur (s DPH). K podpisu zmluvy však nedošlo, lebo proti rozhodnutiu vlády podal námietky jeden z neúspešných uchádzačov. Podľa neho totiž víťaz tendra predložil mimoriadne nízku cenu rekonštrukcie, za ktorú vraj nie je možné naplniť požadovaný objem prác. Konečná cena úspešného uchádzača je totiž približne o 30 miliónov eur lacnejšia, ako priemer konečnej ceny ďalších dvoch ponúk.

Podľa žalobcu tiež existujú podozrenia z porušenia transparentnosti pri verejnom obstarávaní, lebo ani Úrad vlády, ani úspešný uchádzač neodstránili pochybnosti o reálnosti víťaznej ponuky a schopnosti riadne plniť predmet zákazky. Napadol aj rýchlosť, ktorou úradníci z vlády stihli vyhodnotiť vyše 600-stranovú cenovú ponuku.

Takto vyzerá kaštieľ v Rusovciach dnes. Foto: Robert Hüttner, Pravda
rusovce, kastiel, Takto vyzerá kaštieľ v Rusovciach dnes.

„Za 44 dní (z toho iba 29 pracovných dní) nie je reálne možné dostatočne detailne posúdiť takú rozsiahlu cenovú ponuku a v rámci toho ešte dôkladne vyhodnotiť a posúdiť vysvetlenie mimoriadne nízkej ponuky a vysloviť záver, či je cenová ponuka reálna,” uvádza sa v podnete.

Neúspešný účastník tendra tiež uviedol, že Úrad vlády by mal dôjsť k záveru, že rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach je možné zrealizovať za 104 miliónov eur len v prípade, že cena zákazky sa následne bude navyšovať cez uzatvorenia dodatkov k zmluve.

ÚV v reakcii označil námietky za neopodstatnené. Argumentoval, že vyhodnotením cenovej ponuky sa zaoberala komisia zostavená z 15 odborníkov, pre ktorých to bola prioritná úloha. "Skutočnosť, že neúspešný uchádzač nedokáže naceniť zákazku vo výške, v akej ju určil úspešný uchádzač, neznamená a nedokazuje, že konečná ponuka úspešného uchádzača je nereálna,” skonštatovala vláda v stanovisku.

Projekt obnovy Úradu vlády Čítajte viac Vláda pred rozpadom odklepla projekt za 6,6 milióna. Stavať sa bude aj baroková fontána

Cenu treba vysvetliť

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa v spore priklonil na stranu žalobcu. Podľa kontrolórov Úrad vlády dostatočne nepreveril mimoriadne nízku ponuku víťazného združenia. „Úspešný uchádzač dostatočne neodstránil pochybnosti o reálnosti jeho ponuky a schopnosti riadne plniť predmet zákazky,” oznámil úrad vo svojom rozhodnutí.

ÚVO tiež upozornil, že hoci Úrad vlády ako obstarávateľ požiadal uchádzača o vysvetlenie mimoriadne nízkej ponuky, nedostal adekvátne a dostatočné informácie k tejto téme. Preto kontrolný orgán nariadil zrušiť rozhodnutie o výsledku vyhodnotenia ponúk a opätovne posúdiť ponuku uchádzača, ktorú vyhodnotil ako víťaznú. Úrad vlády má vydať nové rozhodnutie v lehote 60 dní.

Súčasné vedenie ÚV na otázky Pravdy odpovedalo, že koná v súlade s nariadením ÚVO. "Úrad vlády SR berie na vedomie rozhodnutie ÚVO, danou témou sa zaoberá a opätovne pristúpil k vyhodnocovaniu mimoriadne nízkej ponuky,” uviedol hovorca vlády Peter Majer. V najbližších dňoch sa však má vládny kabinet Ľudovíta Ódora s úradom rozlúčiť. Zrejmé teda je, že opätovné vyhodnotenie ponúk bude mať na starosti nová vláda pod vedením Roberta Fica.

Staronový premiér tak po jedenástich rokoch dostane ďalšiu možnosť naštartovať rekonštrukciu národnej pamiatky v Rusovciach. Či ju počas svojho vládnutia aj dokončí, je otázne. Podľa podmienok vyhlásenej súťaže majú reštaurátorské práce trvať vyše štyroch rokov. V prípade, že sa rozbehnú začiatkom januára, môžu byť dokončené až v polovici roka 2028.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Úrad vlády #kaštieľ Rusovce