Top videá od mReportérov: Jedinečné zábery z Nízkych Tatier, Malej Fatry, ale aj ohnivá salva z trnavského katapultu

Nádherná jeseň v Nízkych Tatrách, výhľad na pohorie Malá Fatra, ale aj mocná stredoveká zbraň v akcii. To sú najlepšie videá, ktoré poslali naši čitatelia Pravde.

21.10.2023 05:00
Koláž, fotky, mReportér Foto:
Koláž fotiek od mReportérov.
debata

Video nám poslali naši čitatelia cez aplikáciu mReportér. Staňte sa našim mReportérom aj vy. Stačí si zdarma stiahnuť aplikáciu.

Trebuchet je obliehacia zbraň, ktorá sa v stredoveku používala pri dobývaní opevnených miest. Katapult mal ohromnú silu a dokázal rozbiť hradné múry. Namiesto kameňov ním niekedy vrhali aj odseknuté hlavy nepriateľov či zvierat, aby na obliehané miesta zaniesli rôzne choroby.

Projektilom mohli byť aj ohnivé gule, ktoré slúžili na vypaľovanie obliehaných miest. Práve tie sme mohli vidieť v akcii počas tradičného Trnavského jarmoku 2023. Funkčnú repliku tohto zariadenia postavili minulý rok, ako novú turistickú atrakciu v centre Trnavy, vedľa mestských hradieb. Vlani na jarmoku bolo slávnostné odhalenie katapultu a tento rok z neho prvýkrát vystrelili niekoľko ohnivých sálv. Verejnosť mohla na vlastné oči vidieť, ako mohlo prebiehať stredoveké bombardovanie Trnavy. Paradoxom je, že Trnavu v podstate nikdy nedobyli silou. Mestské hradby navyše patria medzi najzachovanejší fortifikačný systém v Európe.

Trebuchet má dĺžku osem metrov a šírku i výšku päť metrov. Na výrobu použili zhruba sedem ton dreva z červeného smreka. Na zhotovení zariadenia pracovala miestna Agentúra Hector s občianskym združením Berezum v Brezne. Agentúra už má skúsenosti s väčšími stavbami, v minulosti vďaka nej vyrástla napríklad veľká drevená hradba počas historicko-kultúrnych podujatí. Berezum sa zase zameriava na výrobu dobývacích strojov a palných zbraní z 15. storočia.

Ohnivá salva z trnavského katapultu
Video
Zdroj: mReportér

Naša mReportérka Ľubka si víkend spestrila túrou po hrebeni Malej Fatry. Veterné a slnečné počasie zachytila z vrchu Stoh, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 1607 metrov. Túru absolvovala zo Štefanovej popod Veľký Rozsutec na vrch Stoh. Odtiaľ po hrebeni pokračovala na Poludňový grúň a chatu pod Grúňom a späť do Štefanovej. „Na Slovensku máme krásnu prírodu“, skonštatovala Ľubka a zábery, ktoré zachytila, môžu byť pre vás inšpiráciou na podobnú turistiku.

Malá Fatra
Video
Zdroj: mReportérka: Ľubomíra Šeroňová

V Kľačianskej doline, ktorá sa nachádza na severnej strane Nízkych Tatier, je už jeseň v plnom prúde. Lesy sú krásne sfarbené a výhľady sú tiež nádherné. Na vyšších kopcoch môžeme vidieť aj snehovú pokrývku. Zima už pomaly, ale isto, klope na dvere.

Jeseň v Nízkych Tatrách
Video
Zdroj: mReportér: Marián Hrnčiar
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR
debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #malá fatra #Nízke Tatry #mREPORTÉR