Chrípkovú sezónu dopĺňa covid, pneumokok aj čierny kašeľ. Lekári radia, ako sa im vyhnúť?

Nadpriemerne teplá jeseň posunula nástup chrípkovej sezóny, avšak so zmenou počasia pacientov s prechladnutím, chrípkou a ďalšími respiračnými ochoreniami pribúda.

27.10.2023 06:05
debata
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Zároveň s chrípkou sa rozbehla aj ďalšia vlna covidu, ktorý si svojimi príznakmi aktuálne dominantného kmeňa môžeme veľmi ľahko zameniť práve s chrípkou. „Pri covide máme trochu dlhšiu inkubačnú dobu. Nástup chrípky je z plného zdravia, teda jeden, dva dni, keď človek dostane vysoké telesné teploty. Hneď v úvode je tam výrazná svalová slabosť, bolesti kĺbov, únava, ktoré sa pri covide rozvíjajú iba postupne. Telesná teplota nemusí byť pri covide tak vysoká,“ vysvetľuje imunológ Miloš Jeseňák.

Hoci u väčšiny populácie dnes respiračné choroby nepredstavujú život ohrozujúce ochorenie, pneumológ Štefan Laššán upozorňuje, že ich neradno podceňovať, najmú v rizikových skupinách obyvateľstva. Predsa len na ne na Slovensku každoročne zomrie dva a pol tisíca ľudí. „Sú to samozrejme väčšinou starší ľudia, kde sa uplatňuje aj celková krehkosť a tak ako starne organizmus, starne aj imunitný systém,“ hovorí lekár s tým, že akákoľvek vírusová infekcia dýchacích ciest môže byť spúšťačom ďalších komplikácií.

Dvojročné obdobie pandémie koronavírusu ovplyvnilo, okrem iného, aj to, ako vyzerá sezóna respiračných chorôb tento rok. Lekári totiž zaznamenávajú zvýšený výskyt aj iných chorôb ako je chrípka. Reč je o pneumokokovej infekcii, či čiernom kašli. „Ukazuje sa, že prekonanie covidu zanecháva relatívne veľké následky v imunitnom systéme a oslabuje obranyschopnosť proti vírusovým infekciám po dobu až jedného roka,“ tvrdí imunológ Jeseňák.

K nárastu respiračných chorôb prispieva aj nízka zaočkovanosť Slovákov voči chrípke a podobným ochoreniam. Okrem celoročného posilňovania imunity tak lekári jednoznačne odporúčajú sezónnu vakcináciu. „Na Slovensku sa sezónna zaočkovanosť bežne pohybuje medzi štyrmi až piatimi percentami populácie. V krajinách západnej Európy, v civilizovanom svete, je zaočkovanosť na úrovni niekoľko desiatok percent, určite cez päťdesiat. V rizikových skupinách obyvateľstva je očkovaný prakticky každý,“ dodáva pneumológ Laššán.

V podcaste denníka Pravda si tiež vypočujte:

  • ako si čo najúčinnejšie posilniť imunitu pred chrípkovou sezónou
  • či lekári v rámci liečby odporúčajú predávkovanie vitamínom C
  • či majú v nemocniciach s vážnym priebehom respiračných ochorení iba starších ľudí
  • prečo je lepšie riadené získanie imunity voči vírusom očkovaním

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #chrípková sezóna #respiračné ochorenia #Počúvajte Pravdu #pneumokok