Top videá od mReportérov: Na Slovensku nájdete more, Rímske kúpele, ale aj exotických zubrov

Ľudia na Slovensku, ktorí si užívajú vlny ešte aj na jeseň, Rímske kúpele, ale aj zaujímavá farma s exotickými zubrami. To sú najlepšie videá, ktoré poslali naši čitatelia Pravde.

28.10.2023 05:00
Koláž, fotky, mReportér Foto:
Koláž fotiek od mReportérov.
debata

Video nám poslali naši čitatelia cez aplikáciu mReportér. Staňte sa našim mReportérom aj vy. Stačí si zdarma stiahnuť aplikáciu.

Na strednom Slovensku v Bešeňovej si návštevníci môžu užiť pravé morské vlny a nemusia ani cestovať k moru. Voda síce nie je slaná, no vlny sú ako morské. V bazéne s rozlohou takmer 1 500 štvorcových metrov ich môžu návštevníci zažiť po celý rok.

Bešeňovské more
Video
Zdroj: mReportér: Marián Hrnčiar

Mesto Dudince sa nachádza v nadmorskej výške 140 metrov nad morom, na upätí Krupinskej planiny na juhozápade stredného Slovenska. Sformovala sa v ňom najrozsiahlejšia travertínová terasa, dosahujúca výšku zhruba 1 meter nad okolitý terén, ktorá vznikla spojením viacerých kôp. Zaujímavosťou je 32 umelo vytesaných bazénikov, ktoré údajne vyhĺbili rímski vojaci. Vyššie položené bazény vraj patrili veliteľom a spodnejšie využívalo mužstvo.

Tieto kúpele v prírode sa využívali ako ľudové. Okrem toho v bazénoch močili konope, preto ich miestni volajú aj Močidlá. Až do roku 1958 bol prítok minerálnej vody činný. Odvtedy útvar zvetráva a zarastá vegetáciou. Aj tak však púta pozornosť návštevníkov svojou mohutnosťou. Travertíny sú mladé usadeniny uhličitanu vápenatého, ktoré vznikli vyzrážaním minerálnej vody bohatej na hydrouhličitan vápenatý.

Rímske kúpele v Dudinciach
Video
Zdroj: mReportér: Marián Hrnčiar

V animoterape­utickom-jazdeckom centre v Snine si prídu na svoje nielen tí najmenší, aby spoznali domáce i vo voľnej prírode žijúce zvieratá. Na farme môžete, okrem zubra Matúša, vidieť rôzne zvieratká, napríklad srnčeky, ovečky, prasiatka a mnohé ďalšie. V centre sú k dispozícii aj kone, na ktorých si môžete zajazdiť. Je to krásne miesto na oddych a relax.

Pôvodné územie zubra sa rozprestieralo takmer po celej Európe. Okrem Slovenska môžeme toto zviera vidieť naživo aj v Poľsku a na Ukrajine, kde žije spolu približne 620 jedincov. Dospelý zubor denne skonzumuje 30 až 45 kg trávy a 1 až 3 kg kôry stromov a vetiev. Dospelý jedinec je naozaj krásny, dorastá do dĺžky až 3 metrov, do výšky 2 metrov a dospelí samci vážia 500 až 1000 kg.

Minifarma Snina so zubrom Matúšom
Video
Zdroj: mReportér: Ján Pekár
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR
debata chyba
Viac na túto tému: #farma #Slovensko #Snina #Dudince #Bešeňová #mREPORTÉR