Čurillovci s Hamranom sú odstavení. Postupuje nový minister Šutaj Eštok podľa hesla vyhraj voľby a môžeš všetko?

Od novej vlády som čakal veľkorysosť, hoci v kampani sľubovali pomstu, hovorí v podcaste Pravdy komentátor Marián Repa.

28.10.2023 17:00
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok Foto: ,
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
debata (523)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Verejnosť aj médiá sa pri skladaní vlády zaoberali najmä nomináciou Rudolfa Huliaka a ostatné prinajmenšom sporné mená zostali v úzadí, no a napokon aj dostali poverenie od prezidentky Zuzany Čaputovej. „Zvolila taký prístup, že vypichla len ten najvypuklejší problém. Človeka, ktorého nominácia už bola za tou pomyselnou čiarou,“ hovorí komentátor Marián Repa.

Slovensko má novú vládu a známe sú aj mená nových štátnych tajomníkov, teda predĺžených rúk šéfov ministerstiev, ktoré sú nemenej problematické. „Či už ide o bratov Kuffovcov, Pavla Gašpara alebo Igor Melicher. Vrhá to zlé svetlo na to, akým spôsobom budú riadené príslušné ministerstvá a zároveň na to, akými kapacitami disponuje táto koalícia,“ komentuje Repa.

V rovnaký deň ako vláda, začalo fungovať aj nové zloženie parlamentu a hoci končiaci predseda národnej rady Boris Kollár vyzýval prítomných k väčšej slušnosti ako predvádzal parlament dosiaľ, vzápätí túto požiadavku jeho bývalý najbližší koaličný partner Igor Matovič hodil do koša. „On sa stáva už takou tragikomickou osobou, nikto ho už nebude brať vážne. Najlepšie by bolo, aby ho všetci vrátane médií ignorovali, pretože šíri len svoje šialené nápady a nenávisť,“ dodáva komentátor.

Medzitým už čerstvý šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok usilovne úradoval a doterajší policajný prezident Štefan Hamran a jeho zástupcovia sú už bez funkcií, pričom boli prevelení na druhý koniec Slovenska, čo najďalej od prezídia v Bratislave. „To bola zbytočná nadpráca a snaha o poníženie. Prišlo mi to ako za cisára pána, keď nejakých neposlušných úradníkov poslali niekde do Halíče alebo Bukoviny. Myslím, že nejaká štábna kultúra by mala zostať zachovaná a v tomto zmysle ju Šutaj Eštok prekročil. Z toho vyplývajú obavy, ako sa bude správať ďalej,“ hovorí Repa.

Navyše, mimo službu skončila aj šestica policajtov NAKA okolo vyšetrovateľa Jána Čurillu, ktorí vyšetrovali podozrenia z korupcie a iných nelegálnych praktík viacerých predstaviteľov novej vlády. „Hoci nový minister prišiel do úradu so širokým úsmevom, napovedá to tomu, že veľkorysosť od neho nečakajme, skôr pomstu,“ uzatvára komentátor.

Vypočujte si druhú časť komentovaného prehľadu politicko-spoločenských udalostí týždňa s názvom Počúvajte Pravdu, s komentátorom Mariánom Repom. ​

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

523 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #ministerstvo vnútra #čistky #Počúvajte Pravdu #Štvrtá Ficova vláda