Podľa Šipoša Fico s KDH za ústavný zákaz adopcií detí homosexuálmi zobchoduje zmenu volebného systému

Robert Fico (Smer) s Petrom Pellegrinim (Hlas) chcú zmeniť volebný systém. Tvrdí to poslanec hnutia Slovensko (predtým hnutie OĽaNO) Michal Šipoš. Povedal to v relácii Na telo Televízie Markíza.

29.10.2023 14:33 , aktualizované: 15:04
Šipoš, parlament Foto: ,
Michal Šipoš
debata (78)

Je toho názoru, že plánujú zmenu volebného systému vymeniť s poslancami Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) za ústavný zákaz adopcií detí homosexuálmi. Šipoš následne obhajoval to, že hnutie OĽaNO (v súčasnosti hnutie Slovensko) malo v programe zmenu volebného systému, no neskôr ústavne zaistilo zachovanie jedného volebného obvodu tým, že si keď nechali urobiť analýzy, z nich im vyšlo, že aj súčasný systém umožňuje volenie regionálnych osobností.

Poslanec Rudolf Huliak (SNS) poznamenal, že predošlá vláda mala ústavnú väčšinu, a preto nerozumie, prečo to nevyužili a „nezapiekli" sa tam, ak mali takú možnosť a teraz z tohto zámeru vinia iných. Doplnil, že oni majú v programe zmeny volebného systému, a to zrušenie jedného volebného obvodu, a tiež imperatívny mandát.

KDH, majerský Čítajte viac KDH chce z opozície meniť volebný systém. Majerský oznámil, či je za zachovanie špeciálnej prokuratúry

Poslankyňa Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková zdôraznila, že v prípade adopcií detí homosexuálnymi pármi ide o ľudskoprávne témy, nie kultúrnoetické otázky. Doplnila, že ju mrzí, že sú vo vzduchu takéto témy, ktoré nikomu nepomôžu, no mnohým ľudom môžu ublížiť. K adopciám podotkla, že si nevie predstaviť, ako by sa v adopčnom procese posudzovala sexuálna orientácia. SNS je podľa Huliaka konzervatívna strana a pravdepodobne by takýto návrh podporili. V prípade ústavného zákazu adopcií detí homosexuálmi by Michal Šipoš počkal na konkrétny návrh a potom sa rozhodol, či ho podporí.

ZHROMAŽDENIE: Odsúdenie nenávisti voči LGBTI Čítajte viac Rok od útoku na Tepláreň. Zo sľubov o tolerancii sú len reči. Homofóbia na Slovensku naďalej prekvitá

Huliak tiež odmietol, že by bol najpravdepodob­nejším kandidátom na štátneho tajomníka na ministerstve pôdohospodárstva. Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať ho za ministra životného prostredia neplánuje napadnúť na Ústavnom súde.

Mala dať Čaputová Kaliňákovi stopku?

Šipoš a Plaváková sa zhodli, že prezidentka sa mohla pokúsiť odmietnuť menovať do funkcie ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer). „Mohla to určite vyskúšať a ústavný súd by to nejakým spôsobom vyhodnotil,“ skonštatovala Plaváková. Obaja poslanci si vedia predstaviť spoluprácu ich strán v rámci opozície, napríklad pri odvolávaní ministrov.

fico, kaliňak Čítajte viac Kaliňák: Nebudeme servilní. Obrannú dohodu s USA bude nutné upraviť

Šipoš nepredpokladá, že by sa uchádzal o post predsedu hnutia Slovensko (OĽANO). Plaváková si zatiaľ nevie predstaviť, že by PS podporilo ako prezidentského kandidáta niekoho iného ako exministra zahraničných vecí Ivana Korčoka.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #volebný systém #adopcie detí #Michal Šipoš #Štvrtá Ficova vláda