Slovensko pre nelegálnu migráciu nasadí políciu a armádu na hranici s Maďarskom

Slovensko nasadí v rozsiahlej miere ešte v pondelok večer na zelenej hranici s Maďarskom bezpečnostné zložky. Avizovali to premiér Róbert Fico (Smer) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Šéf rezortu vnútra zároveň požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady SR v súvislosti s nelegálnou migráciou. Spolu s premiérom poukázali na situáciu v pásme Gazy a prípadné bezpečnostné hrozby.

30.10.2023 15:38 , aktualizované: 19:10
Róbert Fico / Matúš Šutaj Eštok / Foto: ,
Sprava predseda vlády Robert Fico (Smer) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) počas stretnutia na pôde rezortu vnútra v Bratislave v pondelok 30. októbra 2023
debata (159)
fico, šutaj eštok, kurilovská Čítajte viac Ficova demonštrácia sily. Počet migrantov síce klesá, no na hraniciach čakajú psy, kone aj vodné delo

Fico uviedol, že pre nelegálnu migráciu nasadia „pomerne veľkú živú silu a techniku“, vrátane policajtov a vojakov, na celej zelenej hranici s Maďarskom. Podľa Fica nepôjde o žiaden nácvik ani tréning. „Uvedomujeme si, že pokiaľ nelegálna migrácia nebude pod kontrolou, tak môže spôsobiť, že sem budú prichádzať závadové osoby, ktoré sú napojené na teroristické štruktúry, závadové osoby, ktoré nám tu môžu spôsobiť obrovské problémy. To, čo sa deje v Gaze (Pásmo Gazy, pozn. red.) vytvára obrovské bezpečnostné riziká pre Slovensko,“ uviedol Fico s tým, že nelegálna migrácia môže byť zdrojom nebezpečenstva.

Masívna sila. Premiér a minister zasiahnu proti migrantom
Video

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok uviedol, že situácia s nelegálnou migráciou bola totálne nezvládnutá. Ako povedal, aj to bol jeden z dôvodov, pre ktoré uskutočnil personálne zmeny vo vedení policajného zboru.

Zľava dočasne poverený prezident Policajného...
Zľava minister zahraničných vecí Juraj Blanár,...
+6Predseda vlády Robert Fico, minister vnútra...

„Nárast nelegálnej migrácie oproti minulému roku je viac ako 700-percentný,“ podotkol minister s tým, že nasadia masívnu techniku aj ľudské zdroje, aby zelenú hranicu kompletne chránili. „Situácia vo svete je extrémne vážna, očakávame veľkú vlnu nelegálnej migrácie,“ uviedol Šutaj Eštok s tým, že premiéra požiadal o zvolanie bezpečnostnej rady štátu.

Policajti sú podľa neho pripravení chrániť hranice.

migranti, Vajnory, Čítajte viac Mesto Prešov a obec Ľubotice vyhlásili pre migráciu mimoriadnu situáciu

Na sociálnej sieti neskôr dodal, že „hranice nemôžu byť deravé ako ementál. Ochránime si ich sami a urobíme to hneď,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #hranice #nelegálna migrácia