Ficova demonštrácia sily. Počet migrantov síce klesá, no na hraniciach čakajú psy, kone aj vodné delo

Blikajúce majáky, štekajúce psy a obrnené autá. Predseda vlády Robert Fico spoločne s ministrom vnútra a ministrom zahraničných vecí spustili v pondelok večer o siedmej hodine na hraničnom priechode Čunovo-Rajka kontrolu zelených hraníc s Maďarskom.

30.10.2023 20:10 , aktualizované: 21:35
debata (437)
Fico: Každý nelegálny migrant bude zadržaný
Video

V praxi to znamená, že na inak pokojných hraničných priechodoch teraz blikajú svetlá a polícia predvádza drony. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ešte v pondelok poobede avizoval posilnenie ochrany na zelenej hranici s Maďarskom. Spolu s premiérom poukázali na situáciu v Pásme Gazy a prípadné bezpečnostné hrozby.

„Ľudia musia žiť pokojnejšie aj bezpečnejšie vzhľadom na to, čo sa deje vo svete,“ podčiarkol premiér.

„Nelegálna migrácia, pokiaľ nebude pod kontrolou, môže spôsobiť, že sem budú prichádzať ‚závadové‘ osoby, ktoré sú napojené na teroristické štruktúry,“ dodal.

SR Nové Zámky Migranti Nelegálni Registrácia NRX Čítajte viac Migranti na Slovensku zostať nechcú. Sme chudobní, xenofóbni a nepohostinní

Vláda migrantom odkazuje, že neprejdú

Na oblohe žiaril obrovský mesiac, fúkal silný vietor a nad hlavami bzučal policajný dron. Na hraničných priechodoch sa podľa Fica začala demonštrácia sily.

Premiér absolvoval počas dňa stretnutia s novými ministrami. Pri príchode na hranice sa posťažoval, že sa ani nestihol prezliecť a všimol si, že Šutaj Eštok áno. Ten mal namiesto obleku na sebe čiernu mikinu rezortu vnútra s nápisom MINISTER. Potom, ako Šutaj Eštok minulý týždeň odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana, zabezpečil, že policajti pod novým vedením nasadili do terénu okrem obrnených áut aj člny či kone.

Tlačová beseda sa mala najskôr konať na diaľničnom priechode Rusovce-Rajka. Menej ako hodinu pred začatím sa však presunula na priechod Čunovo-Rajka. Ten sa nachádza zhruba 20 minút za hlavným mestom, kde na čiernej jednoprúdovej Schengenskej ulici sú medzi stromami hranice. Akciu sprevádzali desiatky policajtov a nasadenie sily bolo pri pohľade na colnicu vskutku masívne. No štát takúto silu nenasadil len v okolí Bratislavy. Podľa Fica sú oveľa väčšie manévre na strednom Slovensku. Pravda sa bola pozrieť aj na okolité priechody pri Bratislave, na ktorých taktiež blikali majáky.

Ministerstvo vnútra informácie o denných počtoch nelegálnych migrantov prekračujúcich hranice medzi Slovenskom a Maďarskom neposkytuje, no podľa Fica prišlo od začiatku roka zhruba 46-tisíc ľudí.

migranti, Vajnory, Čítajte viac Migranti po voľbách zmizli z hraníc a presunuli sa do miest. Štát s pomocou mešká, no prichádza zima
Zľava dočasne poverený prezident Policajného...
Zľava minister zahraničných vecí Juraj Blanár,...
+6Predseda vlády Robert Fico, minister vnútra...

Podľa nového premiéra ide „o hrôzostrašný údaj“. "Budeme chrániť a použijeme všetky dostupné prostriedky,” zdôraznil. Na hranici pri Rajke čakalo na migrantov aj vodné delo či požičané auto z Česka s termovíziou. Fico zdôraznil, že hlavná technika je nateraz nasadená na hraničných priechodoch v strede Slovenska – teda v okolí Šiah a Veľkého Krtíša.

Fico odkázal “všetkým prevádzačom a kriminálnikom, že Slovensko je pripravené a bude chrániť svoje územie”.

“Ak zistíme, že sa cez Maďarsko blížia na územie Slovenskej republiky, sme schopní rozložiť podobné nasadenie síl po celej zelenej hranici a budem reagovať na príchod nelegálnych migrantov,” zdôraznil premiér. No faktom ostáva, že počet nelegálnych migrantov sa od leta znížil. Ani mestá pri hraniciach nehlásia už s migráciou problém a skôr je to dnes úlohou oddelení cudzineckej polície, aby vydávala potrebné dokumenty.

Ak bude treba, stiahnu hliadky z Ukrajiny

Napriek tomu je Fico spokojný, pretože dodržiava politické sľuby a ozrejmil, že je pripravený, v prípade potreby, zakúpiť aj plot. Taký, aký obstaral ešte ako minister vnútra Robert Kaliňák, no exminister vnútra Roman Mikulec ho daroval do Litvy.

Aj v roku 2016 používal Smer v sloganoch tému migrácie. Plot, ktorý mal podľa Kaliňáka odolať raketometu a používali ho vojaci v Afganistane a Iraku, sa však nevyužil ani raz.

Dokedy bude opatrenie na hraniciach platiť, nateraz zrejmé nie je. Nepovedal to ani dočasne poverený policajný prezident Rastislav Polakovič. Ten vedie Policajný zbor len od piatka, pričom si za vykonanie akcie od nového ministra zaslúžil pochvalu.

Masívna sila. Premiér a minister zasiahnu proti migrantom
Video

Šutaj Eštok dodal, že bol taktiež rád, že si polícia plní svoju funkciu a “pomáha a chráni”. “Táto akcia slúži ako jasný signál, aby pochopili, že s novou vládou prichádza nový prístup k nelegálnej migrácii,” zdôraznil. Dodal však, že hranice nateraz nápor migrantov nezažívajú, no ak bude hroziť, je ochotný stiahnuť jednotky aj z ukrajinskej hranice. Tvrdí, že má predpoklad, že sa imigračná vlna napriek prichádzajúcej zime rozhýbe.

Vláda podľa neho chcela týmto krokom dokázať, že hranice chrániť vie, no aj minister vnútra deklaroval, že skôr išlo o test pripravenosti.

migranti, Vajnory, Čítajte viac Mesto Prešov a obec Ľubotice vyhlásili pre migráciu mimoriadnu situáciu

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár upozornil, že readmisné dohody s Maďarskom nefungujú. To znamená, že migrantov, ktorých na slovenskej strane zadržia, nemajú kam, a vlastne ani ako, vrátiť. Pre denník Pravda priznal, že readmisné dohody aktuálne čaká audit, o ktorom bude čoskoro informovať.

PS: Drahé divadlo na odpútanie pozornosti

Progresívne Slovensko považuje nasadenie polície na hraniciach s Maďarskom za drahé divadlo. Cieľom Roberta Fica a jeho vlády je odpútanie pozornosti od skutočných problémov Slovenska, ako aj od čistiek Fica a Šutaja Eštoka v polícii SR, vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka.

“Tranzitná migrácia cez Slovensko už viac ako mesiac pomerne prudko klesá. Dôvodom sú opatrenia krajín na tzv. balkánskej trase a zmena počasia. Aktuálne divadlo na hranici iba mrhá financiami a ľudskými kapacitami našej krajiny. Skutočné riešenia si vyžadujú politickú odvahu a schopnosť dohodnúť sa v rámci EÚ,” zdôraznil Šimečka.

© Autorské práva vyhradené

437 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Matúš Šutaj Eštok