Očakávali veľkú vlnu, nechytili nikoho. Odstrašovanie migrantov, zdá sa, zabralo

V pondelok večer obsadili policajti zelenú hranicu medzi Slovenskom a Maďarskom. Nezachytili jediného migranta. Taký bol výsledok predvolebných sľubov Smeru. Ministerstvo nechce, aby so Slovenskom okolité krajiny zavádzali kontroly na hraniciach a akciu má v úmysle opakovať. Šutaj Eštok kritiku odmieta a potvrdil, že nočná akcia bola jednorazová. .

31.10.2023 08:00 , aktualizované: 11:11
debata (730)
Demonštrácia sily na hraniciach. Priechod Čunovo-Rajka
Video

Skončila sa veľká akcia na slovensko-maďarskej hranici. Výsledkom je nula zadržaných a jeden incident pri Veľkom Krtíši. Polícia v Banskobystrickom kraji videla skupinu ľudí, ušli však späť do Maďarska. Policajti zostali podľa riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Jozefa Masnicu preventívne na mieste.

Situácia na hraniciach s Maďarskom po nočnej akcii

V pondelok večer obsadili policajti zelenú hranicu medzi Slovenskom a Maďarskom. Nezachytili jediného migranta.

Fotogaléria
Polícia kontroluje dodávku na hraničnom...
Zľava minister vnútra Matúš Šutaj Eštok,...
+18

Dočasne poverený vykonávaním funkcie prezidenta policajného zboru Rastislav Polakovič priblížil, že policajti v noci spozorovali dve skupiny, no nevedel v akých počtoch. „Ktoré keď videli psov, baterky a tú silu, otočili sa,“ vyhlásil. Manévre mali byť na celej zelenej hranici, no polícia ráno spresnila, že neboli všade. „Nestrážili sme celú hranicu, len vytipované miesta,“ priznal Masnica.

Šutaj Eštok: Ide nám o bezpečnosť
Video

Slovenské hranice v noci prekročilo nula migrantov, vyhlásil Šutaj Eštok. “Presne toto sme chceli, celému svetu Slovensko dalo najavo, že nie je naďalej bezpečnou tranzitnou krajinou,” zdôraznil výsledky preventívno-odstrašujúcej akcie. Za ostatný týždeň malo hranice prekročiť 1,2-tisíc migrantov. K situácii na hranici chce minister vnútra zvolať bezpečnostnú radu, chce zistiť, či kvôli vojne v Pásme Gazy hrozí vyšší prílev migrantov.

Štát poslal na hranice vojakov, policajtov, drony, psy, člny, vodné delá aj kone a hovorilo sa o veľkej vlne migrantov. Šutaj Eštok prijal správu o nula zadržaných pokojne, priam sa zdalo, že to čakal a následne zdôraznil, že akcia bola jednorazová. „Takto si predstavujem silný štát, ktorý vie chrániť svoje hranice,“ vyhlásil minister vnútra. Ak to bude potrebné, štát ju podľa neho zopakuje. Koná tak aj na odporúčanie svojho nového poradcu Ladislava Csémiho. Csémi zdôraznil, že obdobné akcie odporúčať bude.

SR Nové Zámky Migranti Nelegálni Registrácia NRX Čítajte viac Migranti na Slovensku zostať nechcú. Sme chudobní, xenofóbni a nepohostinní

Šutaj Eštok hovorí tiež, že bude ekonomicky efektívnejšie, keď budú na hranici s Maďarskom robiť nočné preventívne akcie, než starať sa o migrantov, ktorí sem prídu a dal spraviť audit nákladov na starostlivosť o migrantov od začiatku roka. Upozornil, že je lepšie hranicu strážiť, pretože kapacity záchytných miest sú obmedzené.

Masívna sila. Premiér a minister zasiahnu proti migrantom
Video

„Sprísnením bezpečnostných opatrení na hraniciach sme stopli biznis prevádzačov s nelegálnou migráciou. Ak to bude opäť potrebné, zasiahneme rýchlo a tvrdo,“ uviedol následne minister na sociálnej sieti.

Faktom však ostáva, že počet migrantov tranzitujúcich cez Slovensko aj napriek odstrašujúcej akcii ubúda. Branislav Tichý, bývalý externý poradca ministra Romana Mikulca k migrácii upozornil, že tranzitná migrácia cez Slovensko už päť týždňov prudko klesá, pričom pokles súvisí s opatreniami na balkánskej trase a prichádzajúcou­ zimou.

migranti, Vajnory, Čítajte viac Migranti po voľbách zmizli z hraníc a presunuli sa do miest. Štát s pomocou mešká, no prichádza zima

Šutaj Eštok aj napriek tomu chce nakúpiť novú techniku na chránenie hraníc – sústrediť sa chce na drony a autá s termovíziou. Situácia na srbsko-maďarských hraniciach je podľa ministra vnútra podobná ako včera. „Takéto akcie sme pripravení urobiť kedykoľvek bude potrebné. Prevádzači si budú hľadať alternatívne trasy a aj napriek blížiacej sa zime budú ohrozovať bezpečnosť slovenských hraníc,“ upozornil.

Zopakoval, že išlo o odstrašujúcu a demonštratívnu akciu a bezpečnosť hraníc, je pre štát prioritou. Zatiaľ nie je známe, koľko testovacia demonštrácia sily stála no minister aspoň priznal, že akcia neniesla žiaden špeciálny názov. „Nedávali sme nejaké okázalé názvy ako predstavitelia NAKA,“ spresnil.

No migranti sa presunuli z hraníc k oddeleniam cudzineckej polície a mestá pre nich budujú vyhrievané stany. Štát tieto povinnosti zatiaľ ponechal na samosprávach.

„Kapacitne nie sme pripravení na to, aby sme mali v táboroch 46-tisíc migrantov a preto robíme všetko preto, aby tí ľudia cez Slovensko nešli a nemuseli by sme tieto problémy nemuseli riešiť. Skôr si myslím, že bude z ekonomického pohľadu lepšie posilniť naše kapacity z hľadiska najmodernejšej techniky,“ ozrejmil minister vnútra. Priznal však, že na ministerstve je len štvrtý deň a zatiaľ nemá predstavu, kde chce peniaze minúť. „Viem, že naša letka nie je v najlepšom stave,“ doplnil.

Posilnenie zelenej hranice

V pondelok večer sa na inak pokojných hraničných priechodoch rozblikali majáky a polícia predvádzala drony. Minister vnútra avizoval posilnenie ochrany na zelenej hranici s Maďarskom. „Ľudia musia žiť pokojnejšie aj bezpečnejšie vzhľadom na to, čo sa deje vo svete,“ podčiarkol premiér Robert Fico.

„Nelegálna migrácia, pokiaľ nebude pod kontrolou, môže spôsobiť, že sem budú prichádzať ‚závadové‘ osoby, ktoré sú napojené na teroristické štruktúry,“ dodal.

Ministerstvo vnútra informácie o denných počtoch nelegálnych migrantov prekračujúcich hranice medzi Slovenskom a Maďarskom neposkytuje, no podľa Fica prišlo od začiatku roka zhruba 46-tisíc ľudí. Fico odkázal “všetkým prevádzačom a kriminálnikom, že Slovensko je pripravené a bude chrániť svoje územie”.

Fico: Je to demonštrácia sily. Každý nelegálny migrant bude zadržaný
Video

“Ak zistíme, že sa cez Maďarsko blížia na územie Slovenskej republiky, sme schopní rozložiť podobné nasadenie síl po celej zelenej hranici a budem reagovať na príchod nelegálnych migrantov,” zdôraznil premiér. No faktom ostáva, že počet nelegálnych migrantov sa od leta znížil. Ani mestá pri hraniciach nehlásia už s migráciou problém a skôr je to dnes úlohou oddelení cudzineckej polície, aby vydávala potrebné dokumenty.

fico, šutaj eštok, kurilovská Čítajte viac Ficova demonštrácia sily. Počet migrantov síce klesá, no na hraniciach čakajú psy, kone aj vodné delo

© Autorské práva vyhradené

730 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice