Zurian ako šéf policajnej inšpekcie? Opozícia ho nepodporí, Žilinka hovorí o klamstve s § 363

Bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana by mal vo štvrtok (2. 11.) vypočuť Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť ako kandidáta na šéfa policajnej inšpekcie.

31.10.2023 10:12 , aktualizované: 18:25
Branislav Zurian Foto: ,
Bývalý šéf NAKA Branislav Zurian pred pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku
debata (98)

Informovali o tom z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Vypočutie kandidáta na funkciu riaditeľa Úradu inšpekčnej služby by sa malo začať o 9.00 h. Návrh Zuriana do tejto pozície avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Bol by rád, keby vláda Zuriana do funkcie menovala ešte tento týždeň.

Premiér Robert Fico po stretnutí s ministrom vnútra Šutajom Eštokom.

Opozičná SaS avizovala, že nepodporí Zuriana ako kandidáta na šéfa policajnej inšpekcie. Poslanec Juraj Krúpa (SaS) poukázal na viacero pochybností v súvislosti so Zurianom.

„Nevyšetrené podozrenia voči jeho osobe vzbudzujú otázniky. Nedá sa vylúčiť, či nebude v konflikte záujmov, keďže ho inšpekcia už vyšetrovala a tieto vyšetrovania boli zastavené generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Preto jeho zvolenie nepodporíme,“ skonštatoval Krúpa.

Generálna prokuratúra sa voči vyjadreniam Krúpu ohradila. Tvrdenia o zastavení vyšetrovania Zuriana podľa paragrafu 363 Trestného poriadku označila za klamstvo. „V trestnej veci bývalého riaditeľa NAKA k postupu podľa paragrafu 363 Trestného poriadku nedošlo,“ skonštatovala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová s tým, že nebol podaný návrh na použitie mimoriadneho opravného prostriedku.

Zdôraznila, že generálny prokurátor Maroš Žilinka nerozhodoval podľa paragrafu 363 Trestného poriadku a ani nezastavil trestné stíhanie. „Vo veci konal príslušný dozorový prokurátor zákonným spôsobom, využívajúci právne prostriedky výkonu dozoru,“ odkázala.

zväčšiť Bývalý šéf NAKA Branislav Zurian počas... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Branislav Zurian Bývalý šéf NAKA Branislav Zurian počas pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku

Zurian nie je podľa KDH vhodným kandidátom na post šéfa Úradu inšpekčnej služby, uviedla predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Martina Holečková s tým, že hnutie jeho kandidatúru nepodporí.

„Vzhľadom na medializované kontakty pána Zuriana s obvinenými osobami nepovažujeme jeho návrh na šéfa inšpekcie za vhodný a KDH ho nepodporí,“ uviedla Holečková. Hnutie si zároveň podľa jej slov nemyslí, že Zurian dokáže ukončiť vojnu v polícii, zvýšiť dôveru v túto inštitúciu a upokojiť celospoločenskú situáciu.

Róbert Fico / Matúš Šutaj Eštok / Čítajte viac Šutaj Eštok chce za šéfa policajnej inšpekcie exšéfa NAKA Zuriana. Cesta do pekla, reagoval Matovič

Hnutie Slovensko nepovažuje Zuriana za vhodného kandidáta na post riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Matovičovo hnutie tvrdí, že stál na čele NAKA v čase, keď bola polícia zneužívaná na politické ciele mafie.

„Po nástupe novej vlády a rozviazaní rúk polície v roku 2020 bol Zurian vyšetrovaný z trestnej činnosti a zadok mu zachránil kontroverzný paragraf 363 od ešte kontroverznejšieho generálneho prokurátora Žilinku,“ poznamenalo hnutie s tým, že minimálne tieto dve skutočnosti ho diskvalifikujú z kandidatúry.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Zurian #Úrad inšpekčnej služby