Stav študentky, ktorú pobodali v rýchliku, je stabilizovaný. Polícia vo vlakoch posilní hliadky

Polícia od piatka (3. 11.) posilní hliadky vo vybraných vlakoch s cieľom zvýšiť bezpečnosť cestujúcich. Informovala tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

02.11.2023 10:08 , aktualizované: 16:22
polícia, železničná stanica, spišská nová ves Foto:
debata (68)

„Do zvýšeného výkonu služby na vlakových staniciach a vo vlakoch osobnej prepravy budú od zajtrajšieho dňa zapojení policajti služby železničnej a poriadkovej služby a odboru Železničnej polície,“ priblížila hovorkyňa.

Polícia prijala opatrenie na základe vypracovanej analýzy. Každé krajské riaditeľstvo navrhlo vytypované vlaky osobnej prepravy, v ktorých budú v najbližších dňoch zvýšené počty policajtov dohliadať na bezpečnosť cestujúcich.

Zaútočil na cestujúcu v rýchliku
Video
Zdroj: ta3

Ak sú občania svedkami nejakého incidentu vo vlakoch, môžu sa v prípade núdze na políciu obrátiť na čísle 158. „Dôležité je oznámiť stručný popis udalosti, ale najmä vlak, v ktorom sa udalosť stala, miesto, respektíve smer trasy vlaku, aby bola na stanicu vyslaná policajná hliadka, ktorá sa nachádza najbližšie,“ pripomenula Bárdyová.

Polícia začala trestné stíhanie

V jednom z vlakov smerujúcich z Košíc do Žiliny v stredu večer útočník bez zjavného dôvodu a náhle zaútočil na 22-ročnú ženu, ktorá s ním sedela v spoločnom kupé. Polícia podozrivého zadržala. Informoval o tom s súhrne Policajný zbor (PZ) SR – Košický kraj na sociálnej sieti.

„Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania s doposiaľ neznámym predmetom boli žene spôsobené viaceré bodno-rezné poranenia v oblasti krku a rúk,“ uvádza polícia. Po príchode vlaku do železničnej stanice Spišská Nová Ves sa podozrivá osoba snažila z vlaku ujsť. Bezprostredne jej v tom až do príchodu polície zabránili spolucestujúci z vedľajšieho kupé.

Osobu podozrivú zo spáchania skutku po vykonaní potrebných procesných úkonov umiestnili do cely policajného zaistenia. Vzhľadom na závažnosť skutku vec prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. „Bola vykonaná obhliadka miesta činu, počas ktorej bolo zaistených viacero stôp, ktoré budú podrobené znaleckému skúmaniu. Po ukončení bolo v súvislosti s týmto incidentom začaté trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu v jednočinnom súbehu s prečinom výtržníctva,“ dodala polícia.

utok Čítajte viac V rýchliku na Spiši muž nožom zaútočil na študentku. Pokúsil sa utiecť, spacifikovali ho cestujúci

V súčasnosti vykonávajú ďalšie procesné úkony smerujúce k objasneniu všetkých okolností, ktoré sú podľa polície dôležité pre trestné konanie, a ktoré podozrivú osobu viedli k spáchaniu tohto skutku. Až po ich vykonaní a dôkladnej analýze bude rozhodnuté o ďalšom procesnom postupe. „Čiastkové informácie preto poskytovať nebudeme a bližšie informácie poskytneme, až keď to situácia vo vyšetrovaní dovolí,“ uzatvára PZ.

Žena pri útoku utrpela stredne ťažké poranenia, v súčasnosti je hospitalizovaná v spišskonovoveskej nemocnici a je podľa polície mimo ohrozenia života.

Podľa informácií TV Markíza bol útočník zrejme pod vplyvom drog. 29-ročný muž si údajne na nič nepamätá. S obeťou sa zrejme nepoznal, motív útoku zatiaľ známy nie je.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) na stredajšom Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť v súvislosti so stredajším incidentom avizoval, že by sa mohli hliadky vo vlakoch dočasne posilniť. Zranenej žene zaželal skoré uzdravenie.

„Chcem ubezpečiť občanov, že aj spolu s dočasne povereným policajným prezidentom riešime situáciu tak, aby sa do budúcna ľudia nemuseli báť cestovať vlakom,“ deklaroval minister vnútra. O situácii plánuje hovoriť aj s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smeru).

Prezidentka útok odsúdila

Útok na mladú študentku vo vlaku na Spiši je smutný a odsúdeniahodný. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Zároveň ocenila duchaprítomnú reakciu sprievodkyne i spolucestujúcich.

„Oceňujem duchaprítomnú reakciu sprievodkyne, ktorá študentke poskytla prvú pomoc, ako aj ďalších cestujúcich, vďaka ktorým sa podarilo útočníka zadržať. Žiadne násilie nemôžeme v našej spoločnosti tolerovať a nemôžeme žiť ani v strachu o našich najbližších,“ napísala hlava štátu. Je rada, že zdravotný stav študentky je stabilizovaný.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #útok nožom #železničná doprava