Smatana končí vo funkcii predsedu dozornej rady VšZP

Martin Smatana končí na pozícii predsedu dozornej rady štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Funkcie sa vzdá po najbližšom zasadnutí rady. Informoval o tom po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas).

06.11.2023 12:05 , aktualizované: 16:20
Martin Smatana Foto: ,
Martin Smatana.
debata (2)

Smatana to odôvodňuje nástupom Michala Štofka na post štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Poznajú sa a mali spolu firmu. „Aby neboli žiadne pochybnosti a nevyzeralo, že mám veľký vplyv na sektor, dohodli sme sa, že skončím vo funkcii,“ skonštatoval.

Hlas, nominácie, minister, Čítajte viac Kto je nová šéfka zdravotníctva? Dolinková prisľúbila, že zatočí so ziskami zdravotných poisťovní

Zároveň poukázal na to, že pre VšZP boli posledné roky chaotické. „Po implementácii ozdravného plánu a dofinancovaní sektora sa však podarilo poisťovňu fiškálne stabilizovať. Nevieme ešte, ako presne skončí rok, ale výsledné čísla sa pohybujú okolo vyrovnaného hospodárenia a aj v pesimistickom scenári bude VšZP z pohľadu likvidity či imania v poriadku,“ doplnil. Nové vedenie MZ si podľa neho uvedomuje nedostatky pri tvorbe štátneho rozpočtu, ktoré VšZP v tomto roku spôsobili veľkú časť finančných problémov.

Ministerstvo zdravotníctva SR ako jediný akcionár VšZP zatiaľ neuviedlo, kto Smatanu vo funkcii nahradí. „Ostatné otázky budú predmetom rozhodnutia zástupcu jediného akcionára až po platnom vzdaní sa funkcie predsedu a člena dozornej rady spoločnosti VšZP. Následne bude ministerstvo informovať o ďalších krokoch,“ uviedli z rezortu.

Šéf lekárskej komory Kollár: Nie je tajomstvom, že Penta ovláda aj VšZP
Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Smatana #Zuzana Dolinková