Vláda nebude brániť podnikom vo výrobe a dodávkach zbraní. Fico žiada inventúru vojenského materiálu

Nová vláda nebude brániť podnikom pri výrobe a dodávkach zbraní odberateľom, povedal premiér Robert Fico, ktorý dlhodobo vystupuje proti vojenskej pomoci Ukrajine brániacej sa ruskej invázii. Z Ficovho vyjadrenia vyplynulo, že jeho odmietavý postoj sa týka len prípadných dodávok zbraní a munície zo zásob slovenskej armády. Zároveň požiadal ministra obrany vzhľadom na objem doterajších dodávok na Ukrajinu o inventúru vojenského materiálu. Robert Kaliňák chce prehodnotiť politické a komerčné zmluvy.

06.11.2023 13:30 , aktualizované: 14:20
Fico, Kaliňák, rezort obrany, ministerstvo obrany Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico a minister obrany SR Robert Kaliňák počas spoločného stretnutia na pôde rezortu obrany 6. novembra 2023 v Bratislave.
debata (120)

„Keď nejaká firma chce vyrábať zbrane a niekde ich dodávať, tomu samozrejme nikto nebude brániť,“ povedal Fico po stretnutí s ministrom Kaliňákom.

Fico: Ukrajinu podporíme humanitárne, nie vojensky
Video
Urobíme všetko pre to, aby sme Ukrajine pomohli humanitárne a civilne. Predpokladám, že jednou z takých vecí by mohlo byť odmínovanie," načrtol premiér Robert Fico po návšteve u ministra obrany Roberta Kaliňáka.. Vie si tiež predstaviť zdravotnícku pomoc či opravu civilných objektov. Pomoc chce podmieňovať konkrétnymi krokmi. / Zdroj: TASR

Fico ešte ako opozičný politik opakovane kritizoval skoršiu vládu za odovzdanie rôznych zbraní Ukrajine a tvrdil, že v prípade účasti svojej strany v novom kabinete nedovolí vývoz ani jedného náboja na Ukrajinu.

Robert Fico Čítajte aj Dankovi sa nepáči, že Fico na samite EÚ podporil pomoc Ukrajine

Slovensko po ruskej invázii na Ukrajinu nielen odovzdalo Kyjevu darom rôznu vojenskú techniku vrátane vyradených stíhačiek MiG-29 sovietskej konštrukcie, ale na základe bilaterálneho komerčného kontraktu mu dodalo osem samohybných húfnic Zuzana 2, ktoré sú vlajkovou loďou slovenského obranného priemyslu. Výrobu ďalších 16 húfníc Zuzana 2 pre Ukrajinu zaplatí podľa skorších informácií Dánsko, Nórsko a Nemecko.

Fiala: Počúvam, čo hovoria Fico a Orbán, a potom je tu nejaká realita
Video
Český premiér Petr Fiala pripomenul, že závery summitu EÚ, ktorý sa konal 26.-27. októbra v Bruseli boli schválené jednomyseľne, lebo inak to ani nie je možné. Pomoc pre Ukrajinu teda musel podporiť aj slovenský predseda vlády Robert Fico. / Zdroj: TV Pravda/Európska únia

„Urobíme všetko pre to, aby sme Ukrajine pomohli humanitárne a civilne. Predpokladám, že jednou z takých vecí by mohlo byť odmínovanie. Je tam obrovské množstvo zamínovaných priestorov a nevybuchnutej munície,“ načrtol Fico. Vie si tiež predstaviť zdravotnícku pomoc či opravu civilných objektov. Pomoc chce podmieňovať konkrétnymi krokmi.

V rámci NATO si Slovensko podľa premiéra bude plniť to, čo sa od členskej krajiny očakáva. Pripúšťa však postoje, ktoré „neboli typické pre predchádzajúcu vládu“.

Predseda vlády Robert Fico a minister obrany...
Predseda vlády Robert Fico a minister obrany...
+4Predseda vlády Robert Fico a minister obrany...

Slovensko ešte za predchádzajúcich vlád začalo pripravovať projekt zvýšenia výroby munície. Muníciu kalibru 155 milimetrov vyrába na Slovensku pološtátna firma ZVS Holding, v ktorej vlastní polovičný podiel skupina Czechoslovak Group (CSG) českého podnikateľa Michala Strnada. Modernizáciou a predĺžením životného cyklu munície sa v krajine zase zaoberá spoločnosť VOP Nováky, ktorá tiež patrí do skupiny CSG.

danko, taraba Čítajte aj Ešte poriadne nezačali a už to v koalícii škrípe? Podľa Tarabu je cesta do pekla, ak ministri budú hovoriť svoje názory

Podľa Kaliňáka chce nové vedenie slovenského ministerstva obrany prehodnocovať najmä niektoré už uzavreté komerčné kontrakty, bližšie informácie neuviedol. Slovensko predtým zadalo rôzne zákazky na modernizáciu zastaraného vybavenia slovenskej armády. Kaliňák sa už krátko po októbrovom vymenovaní za ministra obrany vyslovil tiež za úpravu dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi, proti ktorej Smer vystupoval už pri jej schvaľovaní v parlamente.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #zbrane #armáda SR #vojna na Ukrajine #slovenská vláda #Štvrtá Ficova vláda