Kauzu čurillovcov viedol zaujatý vyšetrovateľ, rozhodla inšpekcia. Zrušia im obvinenie?

Po viac ako dvoch rokoch stíhania Jána Čurillu a spol. Úrad inšpekčnej služby rozhodol, že kauzu viedol zaujatý vyšetrovateľ Michal Kulich.

07.11.2023 09:00 , aktualizované: 16:10
debata (131)

Podľa najnovšieho rozhodnutia jeho nadriadeného sa mal z kauzy vylúčiť, no on tak nespravil. Namiesto toho od septembra 2021 vznášal obvinenia, vypočúval svedkov a zabezpečoval dôkazy.

Hamran o Zurianovi a jeho menovaní na post šéfa inšpekcie
Video

Inšpekcia tohto vyšetrovateľa vylúčila z prípadu koncom minulého týždňa. Rozhodla, že jeho postavenie v kauze nie je zákonné, píše portál aktuality.

Obhajca obvinených policajtov z NAKA Peter Kubina tvrdí, že všetky doterajšie rozhodnutia zaujatého vyšetrovateľa sú nezákonné. Teda aj ich obvinenie.

„Znamená to, že inšpekcia s prokuratúrou majú veľký problém so zákonnosťou tohto trestného stíhania, ktorý si zapríčinili sami, pretože umožnili, aby po celú dobu vyše dvoch rokov toto vyšetrovanie realizoval zaujatý vyšetrovateľ, ktorý mal byť vylúčený,“ uviedol advokát Kubina na sociálnej sieti.

O skôr podaných námietkach zaujatosti vyšetrovateľ podľa Kubinu účelovo nekonal a dozorujúci prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava ho v tom vždy “zakryl”.

„Nedávnou zmenou právnej kvalifikácie skutku a pripustením poškodených osôb do konania v júli tohto roka však vyšetrovateľ s prokurátorom otvorili dvere k podaniu námietky zaujatosti s ohľadom na nové okolnosti prípadu (pripustenie poškodených). Obhajoba túto príležitosť využila a námietku zaujatosti podala,“ doplnil Kubina.

Kto je Branislav Zurian? Takto predstavil seba i svoju víziu poslancom
Video
Zdroj: TV Pravda

Kubina potvrdil, že vo veci v pondelok podali návrh na zrušenie všetkých dotknutých uznesení vydaných zaujatým vyšetrovateľom. „Navrhli sme teda presne to isté, čomu už generálny prokurátor (Maroš Žilinka – pozn. red.) v tejto istej trestnej veci raz vyhovel,“ priblížil Kubina s tým, že čaká snahu o zvrátenie situácie.

„(…) ak toto budú chcieť zvrátiť, bude to možné len za cenu veľmi závažného porušenia zákona (v takom prípade v tejto veci už dvojnásobného), pretože na toto rozhodnutie o vylúčení vyšetrovateľa vydané jeho nadriadeným sa nevzťahuje ani dozorová právomoc prokurátora podľa § 230 Trestného poriadku a ani právomoc generálneho prokurátora podľa § 363 Trestného poriadku,“ uzavrel Kubina.

zurian, eštok Čítajte viac Zurian povýšil Santusovú, ktorá stíhala čurillovcov. Ďurka obeťou čistiek

Poslanec hnutia Slovensko Roman Mikulec vyzýva na okamžité zrušenie rozhodnutí v prípade tzv. čurillovcov, ktoré vydal vyšetrovateľ Michal Kulich.

„Nemôže v rámci trestného konania rozhodovať osoba, ktorá je zaujatá,“ vyhlásil Mikulec s odvolaním sa na rozhodnutie generálneho prokurátora v predchádzajúcej veci. Zrušené by mali byť podľa neho aj uznesenie o začatí trestného stíhania a obvinení.

„Vo veci zaujatosti konal priamy nadriadený vyšetrovateľa a ak vznikli nejaké pochybnosti o zákonnosti postupu v danom konaní, bude sa tým zaoberať dozorujúci prokurátor,“ reagovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

„V mene poškodenej Mgr. Diany Santusovej som požiadal prokurátora KP BA o preverenie zákonnosti rozhodnutia o vylúčení vyšetrovateľa PZ v prípravnom konaní,“ uviedol advokát Santusovej Marek Para.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad inšpekčnej služby #Ján Čurilla