Zurian povýšil Santusovú, ktorá stíhala čurillovcov. Ďurka obeťou čistiek

Nový šéf policajnej inšpekcie ministerstva vnútra Branislav Zurian naplno rozbehol čistky v orgánoch činných v trestnom konaní.

06.11.2023 18:02 , aktualizované: 18:30
zurian, eštok Foto: ,
Bývalý šéf NAKA Branislav Zurian (vpravo) počas vypočutia pred parlamentným výborom. vo štvrtok 2. novembra 2023. Vľavo minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
debata (354)

Bývalý šéf NAKA, ktorého do novej funkcie dosadil trojlístok Smer, Hlas a SNS, odvolal z funkcie riaditeľa odboru ochrany, prevencie a boja proti korupcii bývalého spolupracovníka Jána Čurillu Pavla Ďurku a na jeho miesto dosadil mediálne známu Dianu Santusovú, informoval Denník N.

Personálnu rošádu potvrdilo už aj ministerstvo vnútra. „Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok nezasahuje do personálnych rozhodnutí riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Minister zároveň plne dôveruje všetkým krokom, ktoré ako riaditeľ ÚIS Branislav Zurian vykonáva," reagovali z ministerstva.

Santusová patrí rovnako ako Zurian medzi hlavných aktérov vojny v polícii. „Je bývalou šéfkou tímu Oblúk, ktorý v lete 2021 začal stíhať vyšetrovateľov NAKA okolo Jána Čurillu. V tom čase bol medzi vyšetrovateľmi NAKA aj Ďurka, ktorý len nedávno prešiel na policajnú inšpekciu,“ pripomenul zdroj.

Zurian, výbor NR SR Čítajte viac Zastaví nový šéf inšpekcie Zurian vojnu v polícii? Jedna strana tvrdí, že sa len začne, druhá, že doba politickej pomsty sa skončila

Odbor, ktorému od pondelka už šéfuje Santusová, je jedným z najvýznamnejších, policajti ho ľudovo volajú NAKA na policajnej inšpekcii, zaoberá sa vyšetrovaním príslušníkov polície podozrivých z korupcie a závažnej trestnej činnosti.

Opozičné Progresívne Slovensko tento krok kritizuje. Podľa šéfa progresívcov Michala Šimečku je z povýšenia Santusovej zrejmé, na ktorej strane vojny v polícii stoja a budú stáť minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) i šéf inšpekcie Zurian.

Osem rokov pre Kováčika

Ďurka ešte ako vyšetrovateľ NAKA pracoval na politicky citlivých prípadoch. „Práve on vyšetroval napríklad korupčnú kauzu niekdajšieho špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorého už právoplatne odsúdili na osem rokov za úplatok 50-tisíc eur od mafie. Prípad sa snaží zvrátiť dovolaním na Najvyššom súde,“ dodalo enko.

Šéf Smeru Robert Fico v auguste minulého roka tvrdil, že voči Santusovej bola spáchaná sabotáž zo strany vyšetrovateľov NAKA. „Santusová bola zlikvidovaná,“ povedal Fico s tým, že za pomoci ministra vnútra Romana Mikulca zanikol aj vyšetrovací tím Oblúk, ktorý mal preveriť možnú manipuláciu trestných konaní. Takisto chceli vyšetrovatelia podľa Fica podnikať kroky proti predstaviteľom Národného bezpečnostného úradu, pretože sa zaoberal ich bezpečnostnými previerkami.

Robert Fico, NAKA, vyšetrovatelia, odposluchy, obvinení Čítajte viac Fico je zhrozený z odposluchov vyšetrovateľov: Santusovej chceli podpáliť auto

Fico zároveň zopakoval, že v prípade zmeny vlády budú musieť niektoré osoby z polície alebo prokuratúry odísť. „Lebo deštruujú právny štát,“ povedal už vlani šéf Smeru.

Ministerstvo vnútra v reakcii na tvrdenia Fica pripomenulo, že vyšetrovateľku Santusovú nikto nezlikvidoval a naďalej pôsobí na policajnej inšpekcii. Zároveň poukázalo na to, že je to práve Robert Fico, ktorý zastrašuje orgány činné v trestnom konaní a takisto zdôraznil, že polícia je po dlhých rokoch slobodná v konaní. „Dôkazom toho je 17 právoplatne odsúdených z čias ich vládnutia, obžalovaných je 25 osôb v deviatich prípadoch, ďalších 17 obvinených je v rámci aktuálne prebiehajúcich trestných konaní," dodalo ministerstvo.

Detektorom prešla

Santusová ešte ako vyšetrovateľka inšpekcie prešla v októbri 2021 dvakrát detektorom lži, súkromným i štátnym v Národnom bezpečnostnom úrade. Išlo o podmienku ministra Mikulva pre zotrvanie Santusovej v Policajnom zbore. Santusovej počas vyšetrenia položili dovedna 14 otázok. Na všetky odpovedala zápornou odpoveďou „nie", pričom detektor vyhodnotil jej odpovede ako pravdepodobne pravdivé, čo znamená, že vyšetrením na detektore prešla.

NAKA Čítajte viac Konali s nenávistným zanietením voči Santusovej, uvádza uznesenie o obvinení operatívcov NAKA

„Vyšetrenie som podstúpila s cieľom preukázať moju pravdovravnosť objektívnym spôsobom, a to aj v nadväznosti na opakované a síce nezmyselné a ničím nepodložené požiadavky vedúcich predstaviteľov Ministerstva vnútra SR, Policajného zboru a Úradu inšpekčnej služby, keďže verejnosti sú v súvislosti s uvedeným prípadom podsúvané z úst zodpovedných subjektov len polopravdy a klamstvá," uviedla.

Počas vyšetrenia na polygrafe Santusová odpovedala na otázky, či dostala úplatok za vyšetrovanie policajtov NAKA, či vyšetrovala na objednávku SIS, alebo na pokyn nejakej politickej strany a či pracovala, alebo nepracovala pod nátlakom.

354 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #policajná inšpekcia #Branislav Zurian