Szijjártó navštívil Slovensko. S Blanárom diskutoval o rozvoji vzťahov s Maďarskom

Nezabúdame na hodnotu dobrého susedstva s Maďarskom, preto sa usilujeme o korektné vzťahy a rozvoj spolupráce. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer) po utorkovom stretnutí s ministrom zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska Péterom Szijjártóom v Bratislave, informovali z komunikačného oddelenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

07.11.2023 16:20
Juraj Blanár, Péter Szijjártó Foto:
Juraj Blanár a Péter Szijjártó.
debata (12)

Spoločne diskutovali najmä o možnostiach rozvoja bilaterálnych vzťahov, posilnení ekonomických väzieb a regionálnej spolupráce. Slovensko-maďarské vzťahy sú podľa Blanára komplexné a intenzívne, čo vidieť aj na spoločnej politickej či ekonomickej spolupráci. „Za ostatné roky sme vybudovali viacero úspešných projektov, ktoré priniesli praktický úžitok občanom oboch krajín. Dnes sme preto hovorili aj o ďalších plánovaných spoločných aktivitách v oblasti zahraničného obchodu, dopravnej infraštruktúry či energetiky,“ priblížil Blanár. Obe strany podľa neho vidia potenciál na rozvoj spolupráce aj v oblasti cestovného ruchu.

Wlachovský odporúča Blanárovi: Najprv počúvať, potom rozprávať
Video
Zdroj: TV Pravda

Minister podotkol, že Slovensko chce pri spolupráci s Maďarskom aj naďalej hľadať prieniky, stavať na tom, čo obe krajiny spája, a rozvíjať konštruktívne vzťahy na základe vzájomného rešpektu. „V prípadoch, ako sú postavenie menšín či dodržiavanie zásad Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch, považujem za dôležité pokračovať v otvorenej komunikácii v rámci osvedčených formátov, akými sú napríklad zmiešané komisie,“ dodal.

Wlachovský Čítajte viac Minister zahraničia: Ak by sa Fico stretol s Putinom, bola by to veľká chyba

Na rokovaní hovorili aj o budúcnosti vyšehradskej spolupráce. Zhodli sa, že V4 priniesla za vyše tri dekády fungovania množstvo dobrých nápadov a projektov. Slovensko chce preto podľa Blanára ešte aktívnejšie pokračovať v spoločnom vystupovaní a koordinácii pri rôznych témach.

Fiala: Počúvam, čo hovoria Fico a Orbán, a potom je tu nejaká realita
Video
Zdroj: TV Pravda

Pracovné rokovanie za účasti predsedu vlády SR Roberta Fica sa uskutočnilo pri príležitosti 16. ročníka konferencie Európske jadrové fórum.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Blanár #Péter Szijjártó