Povolia odstrel 60 vlkov ročne? Návrh má na stole Taraba. Wiezik kvóty kritizuje

V poľovníckej sezóne 2023/2024 by sa mohlo odloviť 60 vlkov. V utorok (7. 11.) o tom rozhodla pracovná skupina pre určenie ročnej kvóty lovu vlka dravého, potvrdilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Vlk dravý je na Slovensku chráneným živočíchom.

08.11.2023 15:55
debata (19)
Taraba o plánoch envirorezortu
Video

„Šesťdesiat kusov predstavuje jednu štvrtinu očakávaného čistého prírastu populácie vlka dravého na Slovensku zisteného na základe monitoringu,“ ozrejmilo MPRV. Envirorezort podľa jeho šéfa Tomáša Tarabu kvóty vyhodnotí.

vlk dravý Čítajte viac Pytliak zastrelil vlka priamo v národnom parku

Europoslanec Michal Wiezik (PS) kritizuje schválené kvóty na lov vlka. Tvrdí, že takýto lov bude v rozpore so záväzkami, ku ktorým sme sa zaviazali ako členský štát Európskej únie. „Po tom, čo kvótovacia komisia na ministerstve pôdohospodárstva určila kvótu na 60 jedincov, stačí, aby minister životného prostredia zmenil vyhlášku, vlka zbavil štatútu celoročne chráneného druhu a lov môže začať ešte v tomto roku,“ uviedol Wiezik.

Vlk dravý / Canis lupus / Čítajte viac Chovatelia oviec majú ťažké srdce na Budaja. Nechce v prírode ani ovce, ani ľudí, tvrdia

Europoslanec upozornil aj na to, že ešte v roku 2013 bolo voči Slovensku vedené konanie pre nedostatočnú ochranu vlka. Slovensko tak o tri roky neskôr prijalo Plán starostlivosti o vlka, v rámci ktorého sa zároveň monitoruje jeho populácia. „V tomto pláne sa Slovensko zaviazalo odhadnúť počet vlkov na základe analýz DNA, čo je nevyhnutné, aby sa predišlo duplicitnému zarátaniu. Výsledky týchto analýz sú predpokladom pre nastavenie kvóty lovu,“ uviedol Wiezik a tvrdí, že kvótovacia komisia nemá k dispozícii presné údaje o populácii vlka, štúdia sa dokončila len pre populáciu medveďa. „Stanovenie kvóty tak neplní požadovaný princíp predbežnej opatrnosti, čo je v rozpore s európskou legislatívou,“ dodal europoslanec.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Wiezik #Tomáš Taraba #Vlk dravý