Proces v korupčnej kauze Kažimíra pokračuje, sudca vylúčil verejnosť z pojednávania

Na hlavné pojednávanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra sa vo štvrtok dostavili traja svedkovia, uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Katarína Kudjáková. Kažimír čelí obžalobe z trestného činu podplácania. Trvá na svojej nevine.

09.11.2023 10:28 , aktualizované: 11:20
Kažimír Foto: ,
Na snímke guvernér NBS Peter Kažimír.
debata (3)

„Verejnosť zatiaľ vylúčená nebola, ešte pred výsluchom svedkov sa obžalovaný vyjadril k výpovedi znalkyne z predchádzajúceho pojednávania,“ priblížila hovorkyňa. Na októbrovom hlavnom pojednávaní vypovedala znalkyňa z odboru psychológie.

Po výsluchu prvého svedka sudca verejnosť z hlavného pojednávania vylúčil. „Dôvodom je možné ohrozenie bankového a obchodného tajomstva,“ spresnila Kudjáková.

Kažimír pred súdom, odmieta obvinenie
Video
Video je z apríla 2023.

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu mal odovzdať úplatok 48 000 eur.

Kažimír Čítajte viac Proces s guvernérom NBS Kažimírom pokračoval výsluchmi svedkyne a znalkyne

Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100 000 eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír