Správe TANAP-u bude šéfovať Olexa, Národný park Veľká Fatra povedie Fajth

Novým povereným riaditeľom Správy Tatranského národného parku sa stal Peter Olexa. Túto pozíciu bude zastávať až do riadneho výberového konania. V piatok to médiám oznámil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa. Olexa strieda Pavla Majka, ktorý bol v tejto funkcii od marca 2007. Ten potvrdil, že zo Správy TANAP-u po 30 rokoch definitívne odchádza.

10.11.2023 08:50 , aktualizované: 14:45
debata (5)
Kuffa a Majko o výmene na čele správy TANAP-u
Video
Zdroj: TASR

Majko verí, že jeho nástupca bude pokračovať v naštartovaných krokoch. „Bolo jasné, že sa to niekedy musí skončiť, došlo k tomu teraz a začína sa niečo nové. Beriem to tak, že som sa o niečo pokúsil, musím sa dať dokopy zdravotne a uvidím, čo bude ďalej. Pre mňa je dôležité, že sa nám podarilo udržať podstatu tohto územia,“ uviedol s tým, že v priebehu budúceho týždňa ukončí svoje pôsobenie v TANAP-e, kde v roku 1993 nastúpil ako zoológ.

vlk dravý Čítajte viac Ochranári, poľovníci a strach. Po medveďovi prišiel rad na vlka. Jeho odstrel schvaľuje aj von der Leyenová

Kuffa bližšie nešpecifikoval dôvody, pre ktoré Majka odvolali. Podľa odvolaného riaditeľa je právom nového vedenia aj bez udania dôvodu vymeniť manažment v štátnych podnikoch a odvolanie berie profesionálne. „Plány boli veľké, realita potom každého prekvapí a brzdí. Dôležité je, aby moji kolegovia boli húževnatí a dotiahli vízie v prospech územia,“ dodal Majko s tým, že návštevný poriadok je už takmer hotový, dotiahnuť treba len dlhoočakávanú zonáciu TANAP-u a tiež projekty z eurofondov.

Tomáš Taraba Čítajte viac Taraba odvolal riaditeľa TANAP-u aj Národného parku Veľká Fatra

Vedením Správy Národného parku (NP) Veľká Fatra je dočasne poverený Roman Fajth. Túto pozíciu bude zastávať až do riadneho výberového konania. Strieda na poste Eduarda Apfela, ktorý bol v tejto funkcii od októbra 2022.

Podľa Kuffu bola zmena na poste riaditeľa NP Veľká Fatra potrebná. „Hlavným nedostatkom je nedostatočná komunikácia s dotknutými subjektmi na území Veľkej Fatry, najmä obcami a obyvateľmi. Bude sa musieť obnoviť dialóg. A čo sa týka zonácie, ktorá vstúpi do platnosti, náš rezort vidí potrebu to potom prehodnotiť,“ povedal.

Odchádzajúci riaditeľ NP Veľká Fatra považuje zonáciu NP za zmysluplnú. „Podľa mojich informácií nová vláda ani minister životného prostredia nemienia zonáciu zrušiť. Čiže produkt sa zachová. A až budúcnosť ukáže prínos pre región, pre krajinu. Ja si myslím, že to bola veľmi dobrá vec. No a že som dostal takúto odmenu, to je o nastavení ministerstva. Vnímajú to negatívne, je to ich názor a uvidíme, ako to celé dopadne,“ podotkol Apfel.

Fico pochválil Tarabu: Som rád, že ty si ministrom
Video

„Dočasne sme tam menovali ľudí, ktorí sú mimo štruktúr týchto štátnych podnikov. Boli sme veľkí kritici k reformám a vnímali sme aj negatívny postoj zo strany dotknutých samospráv a ľudí žijúcich v národných parkoch k ich zonácii. Stavili sme na to, že tam dávame ľudí zvonku, ktorí budú schopní komunikovať skrz celým spektrom záujmových skupín, ktoré tam pôsobia,“ uviedol Kuffa. Verí, že spolupráca bude lepšia ako doposiaľ, treba podľa neho zlepšiť najmä komunikáciu s neštátnym sektorom.

Kuffa tiež podotkol, že národné parky na Slovensku nie sú životaschopné. „Vedia využívať projekty, vytvoril sa pre ne mechanizmus čerpania prostriedkov z Envirofondu, ktorý dokáže zabezpečovať ich chod. Bez týchto mechanizmov, ktoré nastavila predchádzajúca vláda, by však neboli schopné prežiť,“ skonštatoval Kuffa s tým, že národné parky majú obrovský priestor na to, aby si na svoju činnosť zarábali aj samy. Určite sa podľa neho v budúcnosti vytvoria tzv. prírodné parky, kde sa na jednej strane neznížia štandardy ochrany prírody, zároveň však budú rešpektovať hospodársku činnosť človeka.

Kiča: Taraba sa chce zbaviť šéfa inšpekcie životného prostredia Jenča, na jeho miesto vraj mieri Matečná
Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP #Peter Olexa