Vláda si schválila program. Ministri sú spokojní: Tomáš pri 13. dôchodku nič nesľúbil, chce však zaviesť rodičovskú kartu

Na Úrade vlády SR dnes premiér spolu s ministrami schválili programové vyhlásenie vlády, o ktorom by mal parlament rokovať už zajtra. Premiér Robert Fico (Smer) už v nedeľu oznámil, že sa koaličné strany dohodli a schválili finálnu verziu. Líder SNS Andrej Danko uznal, že sa robili kompromisy, predseda Hlasu Peter Pellegrini bol s programom spokojný.

13.11.2023 10:45
Vlada Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico a poslanec Erik Kaliňák (obaja Smer prichádzajú 13. novembra 2023 na rokovanie vlády.
debata (70)
Erik Tomáš je s PVV spokojný, seniori dostanú príspevok
Video
Zdroj: TV Pravda

Pred rokovaním vlády sa detailnejšie vyjadril minister práce Erik Tomáš (Hlas) a minister životného prostredia Tomáš Taraba. Obaja sú spokojní, keďže sa im podarilo presadiť svoju agendu. Oficiálna verzia PVV pred rokovaním vlády zverejnená nebola.

fico, vláda, kabinet Čítajte viac Programové vyhlásenie Ficovej vlády 2023 - 2027. Prečítajte si jeho kompletné znenie

Dôchodcovia dostanú 150 eur

Seniori dostanú k 13. dôchodku jednorazový príspevok 150 eur, vyplatený bude v decembri, potvrdil minister práce Erik Tomáš pred rokovaním vlády. Na margo predvolebných sľubov predsedu Hlasu Pellegriniho o tom, že bude vyplatený 13. dôchodok uviedol, že on sám (Tomáš, pozn. red.) nič také nesľúbil. Opozícia Pellegriniho sľuby, podľa ktorých mala trinásta penzia rásť už tento rok, viackrát pripomenula.

fico, koalícia, danko, pellegrini Čítajte viac Ficova vláda má program. Štát sľubuje, že život bude lepší, pokojnejší a bezpečnejší

Príplatok k vianočnému dôchodku vo výške 150 eur ohlásil cez víkend ešte pred Tomášom premiér Robert Fico. Tomáš dodal, že je to už „odobrené a schválené“. S PVV je spokojný, lebo čo sa týka sociálnej oblasti, obsahuje všetko, čo chcel presadiť. Vládni politici plánujú zvýšiť trinásty dôchodok na úroveň priemernej penzie, teda zhruba 600 eur, na budúci rok. Zároveň chcú výrazne okresať rodičovský dôchodok. V súčasnosti trinásty dôchodok predstavuje 50 až 300 eur.

Premiér Robert Fico prichádza 13. novembra 2023...
Premiér Robert Fico prichádza na 4. schôdzu...
+8Premiér Robert Fico a poslanec Erik Kaliňák...

Za sociálnu oblasť bude v PVV podľa Tomáša úprava životného minima. Zaviesť chcú aj rodičovskú kartu, na ktorej budú zľavy na tovary a služby. Obsahuje aj prehodnotenie pilierov dôchodkového systému. „V PVV bude aj to, že minimálna mzda bude 60 percent priemernej mzdy, čiže sa vraciame k pôvodnému automatu,“ povedal Tomáš. Doplnil, že príspevok na bývanie by sa mal vymedziť ako samostatný príspevok, aby slúžil širšiemu okruhu ľudí.

Taraba aj Raši sú spokojní

Taraba pred schválením programového vyhlásenia vlády povedal, že je spokojný, lebo je tam všetko, čo chcel – riešenie environmentálnych záťaží aj skládky. V súvislosti so zonáciou parkov povedal, že všetko bude v súlade s míľnikmi. Dodal, že v programovom vyhlásení je aj rozdelenie RTVS, o ktorom SNS hovorila už pred voľbami.

Tomáš Taraba Foto: Pravda, Robert Hüttner
rokovanie vlády, PVV, Tomáš Taraba Tomáš Taraba

V PVV za životné prostredie bude zákon o envirozáťažiach, vysporiadanie sa so skládkovaním, klimatický zákon, riešenie havarijného stavu Gabčíkova či zákon o znižovaní uhlíkovej stopy, povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Spomenul, že envirorezort nebude tolerovať medvede v intraviláne obcí.

Minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer) pred rokovaním vlády uviedol, že v PVV sú z pohľadu jeho rezortu zachytené „všetky veci, ktoré Smer komunikoval pred voľbami“. V prípade „nápravy porušovania subordinácie prokuratúry“ neuviedol, že cieľom bude zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. „Toto je predčasná otázka, bude to predmetom diskusie s odbornou verejnosťou,“ do­dal.

Boris Susko Foto: Pravda, Robert Hüttner
rokovanie vlády, PVV, Boris Susko Boris Susko

Za svoju prioritu označil usporiadanie súdnej mapy a odstránenie problémov, ktoré pri zavádzaní reformy justície vznikli, a takisto napravenie pochybení v trestnej politike, na ktoré poukázal Ústavný súd SR či Európsky súd pre ľudské práva. Prioritou pre ministerstvo investícii je podľa Rašiho rozvoj regiónov a informatizácia. Na koaličnej rade sa podľa Kmeca dohodli, že PVV zverejnia, až keď ho schvália.

Vláda by mala v PVV detailnejšie popísať postup pri reforme nemocníc

Vláda by mala vo svojom programovom vyhlásení detailnejšie popísať avizované zmeny v optimalizácii siete nemocníc. Vyplýva to z vyjadrenia riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušana Zachara.

„Aj vzhľadom na už deklarovanú vôľu ministerky Dolinkovej odložiť ostrý štart optimalizácie siete nemocníc, by v programovom vyhlásení vlády (PVV) v oblasti zdravotníctva nemala chýbať detailnejšie popísaná predstava novej ministerky a celej vlády, ako bude pristupovať k tejto reforme a akým spôsobom a kedy ju bude implementovať do praxe,“ uviedol.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) minulý týždeň avizovala novelu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Zmena podľa nej zabezpečí plynulé pokračovanie nemocničnej reformy, ale za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti vo všetkých nemocniciach na prechodné obdobie. Premiéra Fica požiadala, aby šiel návrh v skrátenom legislatívnom konaní.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #programové vyhlásenie vlády #Erik Tomáš #Tomáš Taraba #Štvrtá Ficova vláda