Ľudia na východe postihnutí zemetrasením v zime nezmrznú. Čo musia urobiť, aby dostali tisícky eur?

Výhodou mimoriadnej výzvy je minimálne spolufinancovanie, sedem tisícová záloha vopred a žiadatelia sa nemusia pretekať s ostatnými. Na prihlásenie budú mať niekoľko mesiacov.

16.11.2023 06:05
debata (6)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ľudia zasiahnutí októbrovým zemetrasením na východe Slovenska, ako aj krupobitím v júli, v zime nezmrznú. Z výzvy Obnov dom, teda z európskych peňazí z Plánu obnovy môžu dostať vyše 22 tisíc eur. Výhodou mimoriadnej výzvy je minimálne spolufinancovanie, sedem tisícová záloha vopred a žiadatelia sa nemusia pretekať s ostatnými. Na prihlásenie budú mať niekoľko mesiacov, hovorí v podcaste denníka Pravda generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Matej Kerestúr.

Agentúra pri nastavovaní podmienok výzvy vychádzala zo spolupráce so samosprávami v zasiahnutých oblastiach. Prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan preto vyzýva majiteľov zemetrasením poškodených domov, aby sa určite prihlásili. Samosprávy sú pripravené pomôcť so žiadosťami aj tým majiteľom poškodených domov, ktorí nemajú internet, alebo neovládajú prácu s počítačom.

  • Aké sú konkrétne podmienky?
  • Prečo sa žiadatelia nemusia obávať potreby zníženia energetickej náročnosti opraveného domu?
  • Budú uspokojení všetci žiadatelia?
  • Vedia sa prihlásiť aj ľudia bez internetu a počítača?
  • Ako je to z riadnou výzvou na obnovu domu a dostanú sa k dotáciám aj bežní žiadatelia, ktorí boli v predchádzajúcich kolách neúspešní, alebo sa im nepodarilo prihlásiť, pre problémy s IT systémami?

Vypočujte si v podcaste denníka Pravda s riaditeľom Slovenskej agentúry životného prostredia Matejom Kerestúrom a prednostom Okresného úradu v Prešove Petrom Harvanom.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Počúvajte Pravdu #dotácia na obnovu domu #obnov dom