Izba na hradnom kopci, či zariadený byt v centre mesta. Ako bývajú poslanci, ktorí dostali ubytovanie od štátu zadarmo?

Dostupné a finančne výhodné nájomné bývanie v hlavnom meste je vzácnosť. Napriek tomu ho už niektorí Slováci majú. Ide hlavne o poslancov Národnej rady (NR) SR, ktorí podľa zákona spolu s mandátom dostali aj nárok na bezplatné ubytovanie na území hlavného mesta. Mnohí politici si už tento benefit uplatnili a majú tak do konca volebného obdobia k dispozícii priestory v samom srdci Bratislavy. A to aj s vybavením.

21.11.2023 05:00
debata (13)
Pellegrini: Predsednícky stôl má veľa zaujímavých gombíkov
Video
Zdroj: TV Pravda

K funkcii poslanca parlamentu patria mnohé výhody. Zákonodarcovia po nástupe do NR SR získavajú nárok na poslaneckú kanceláriu, asistenta, osobný počítač aj tlačiareň. Dobrá je aj finančná odmena, poslanec má podľa zákona plat vo výške trojnásobku priemernej mesačnej mzdy, pričom tento rok ide o sumu 3 900 eur v hrubom. Sumu príjmov zákonodarcu zvyšujú aj paušálne náhrady, ktoré nie sú predmetom dane. Poslanci z Bratislavského kraja tak k platu mesačne dostávajú odmenu 2 300 eur, politici z iných regiónov o 400 eur viac.

Hotel zadarmo

Poslanci s trvalým pobytom mimo Bratislavského kraja majú tiež právo na bezplatné ubytovanie v zariadení Kancelárie NR SR alebo na úhradu nákladov „v ubytovacích zariadeniach, ktoré určí Kancelária Národnej rady“. K dispozícii sú členom parlamentu jednak izby v poslaneckej ubytovni, ktorá sa nachádza priamo v budove Národnej rady na Námestí Alexandra Dubčeka, alebo byty prvej kategórie v Ružinove, neďaleko Miletičovej ulice.

Ubytovacie kapacity Kancelárie NR SR sú obmedzené, ubytovať dokáže najviac 90 poslancov. Viac lôžok má ubytovňa, pozostáva celkom zo 45 jednolôžkových izieb s rozlohou okolo 15 metrov štvorcových a šiestich väčších apartmánov, ktoré sú určené pre bývanie dvoch osôb. Spolu tak v zariadení môže bývať 57 zákonodarcov. Druhá možnosť je bývanie v paneláku v širšom centre Bratislavy, kde Kancelária NR SR spravuje niekoľko desiatok bytov. Určené sú pre ubytovanie ešte 33 poslancov.

Izby, byty a apartmány sú plne zariadené, nejde však o nadštandard. Štátom poskytnuté bývanie poslancov skôr vyzerá ako hotelové než luxusné. Vo všetkých izbách sa nachádza jednoposteľové lôžko, kreslo, stôl s integrovaným kontajnerom, stolička, konferenčný stolík, šatníková skriňa, vešiaková stena so zrkadlom a skrinkou na topánky, skrinka s minichladničkou, nástenné poličky, TV prijímač a telefón. Bývať v bytoch a izbách smú len poslanci, rodinných príslušníkov môžu prijímať len v rámci návštev. Nemôžu mať v izbe ani domácich miláčikov.

Ubytovanie poslancov Národnej rady

K dispozícii sú členom parlamentu jednak izby v poslaneckej ubytovni, ktorá sa nachádza priamo v budove Národnej rady na Námestí Alexandra Dubčeka, alebo byty prvej kategórie v Ružinove, naďaleko Miletičovej ulice.

Fotogaléria
Viacerí poslanci parlamentu dostali bezplatné...
Zariadená izba v centre Bratislavy či byt s...
+5K dispozícii sú členom parlamentu jednak izby v...

Záujem je vysoký

Kancelária NR SR by teoreticky mohla mať problém s poskytnutím bývania všetkým poslancom, ktorí naň majú nárok. Do Národnej rady sa tentoraz dostalo takmer 100 ľudí s trvalým pobytom mimo Bratislavy. Je ich teda viac, ako je lôžok v správe kancelárie. Záujem o bezplatné bývanie pritom už prejavila polovica poslancov z regiónov. V polovici novembra boli v Centrálnom registri zmlúv zverejnené dohody o ubytovaní 40 zákonodarcov.

Väčšina poslancov zatiaľ preferovala bývanie na ubytovni priamo v budove parlamentu. Má výhodu najmä v tom, že cesta z postele do rokovacej sály v tomto prípade trvá len pár minút. Nemusia tak riešiť dopravu, ak majú rokovania do neskorej noci.

Najväčší záujem o ubytovanie prejavili poslanci Hlasu, žiadosť o poskytnutie lôžka vypísalo 13 z 27 členov klubu. Jedenásti z nich budú bývať v izbách v budove NR SR, tými sú napríklad Peter Žiga, Branislav Becík, Richard Eliáš, Ján Ferenčák či Ján Blcháč. Susediť budú s poslancami koaličného Smeru Jánom Richterom, Tiborom Gašparom, Viliamom Zahorčákom a Jozefom Habánikom. Vedľajšie izby obsadili zákonodarcovia z kandidátky tretej koaličnej strany SNS – Rudolf Huliak, Peter Kotlár a Pavel Ľupták.

Len piati poslanci vládnej koalície uprednostnili bývanie v bytoch v Ružinove, nimi sú Igor Válek (Smer), Ivan Hazucha (Smer), Radomír Šalitroš (Hlas), Peter Slyško (Hlas) a Milan Garaj (Hlas). Spýtali sme sa, aké plány s bývaním majú čerství obyvatelia štátnych bytov, či tam budú bývať len počas schôdzí, alebo sa nasťahujú natrvalo. Odpovedala iba strana Smer, aj to stručne. „Na ubytovanie má nárok každý mimobratislavský poslanec. Uvedení poslanci boli na základe zmluvných podmienok s Kanceláriou NR SR ubytovaní v ubytovni aj v minulom volebnom období,“ uviedlo tlačové oddelenie v stanovisku pre Pravdu.

Poslanci parlamentu dostali bezplatné... Foto: Národná rada SR
Poslanecká ubytovňa Poslanci parlamentu dostali bezplatné ubytovanie od štátu

Kolegovia a susedia

Kým záujem poslancov o bývanie je vysoký, niekedy dochádza aj ku kuriozitám pri pridelení lôžok. V siedmom volebnom období napríklad Kancelária NR SR v jednom byte umiestnila politických oponentov Ota Žarnaya (vtedy OĽaNO) a Jána Podmanického (Smer).

Úradníci sa ale zrejme z chyb poučili a dnes si dávajú na stranícku príslušnosť ubytovaných väčší pozor. Niektoré kluby v ubytovni dostali akýsi vlastný „ostrovček“. Všetci šiesti poslanci Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH), ktorí požiadali o poskytnutie ubytovania, totiž budú bývať vo vedľajších izbách. Využívať ich však plánujú len na nevyhnutný čas počas konaní schôdzí či výborov, informovalo hnutie.

Zo strany SaS má záujem o ubytovanie iba jeden poslanec – Marián Viskupič. Túto možnosť využíval aj v minulom volebnom období. „Som z Trnavského kraja, mám na ubytovanie nárok. Izbu využívam v dňoch rokovania NR SR, počas nočných rokovaní, prípadne, keď je rokovanie skoro ráno – napríklad rokovanie výboru ešte pred rokovaním pléna. Je to fakt len o občasnom prespatí,“ vysvetlil pre Pravdu.

Národná rada Slovenskej republiky Čítajte viac Kto sú noví poslaneckí asistenti? O 6 miliónov zo štátneho sa podelia ľudia z kandidátky ĽS NS, pesničkár aj predajca ohňostrojov

O poskytnutie lôžka požiadali aj štyria poslanci hnutia Slovensko (predtým OĽaNO). Dvaja, Richard Vašečka a Anežka Škopová, dostali izby v ubytovni. Ďalšia dvojica poslancov Viliam Tankó a Lukáš Bužo bude spolu bývať v jednom byte. Susedkami budú aj dve poslankyne Progresívneho Slovenska Ingrid Kosová a Beáta Jurík, ktorým Kancelária Národnej rady pridelila spoločný priestor na bývanie. Obidve poslankyne pochádzajú z Banskobystric­kého kraja.

„Ubytovanie poskytované Kanceláriou NR SR je štandardne poskytované poslancom a poslankyniam NR SR, ktorí nebývajú v Bratislave. Túto možnosť využili pani Kosová a pani Jurík podobne, ako to určite urobili aj mnohí ďalší poslanci a poslankyne NR SR,“ uviedlo tlačové oddelenie PS.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Národná rada SR #poslanec NR SR #dostupné bývanie