Pediatrička Prokopová: Nová generácia rodičov chodí s dieťaťom k lekárovi s každým soplíkom. Neúmerne preťažujú systém

Nápor na pediatrov, z ktorých je polovica v dôchodkovom veku, zvyšujú aj rodičia, ktorí chodia s dieťaťom k lekárovi, aj v prípadoch, keď by staršia generácia rodičov nad tým ani neuvažovala.

23.11.2023 06:05
debata (21)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Pediatri vlani evidovali viac ako milión pacientov. Vykonali takmer 5 a pol milióna vyšetrení a vyše 900.000 preven­tívnych prehliadok. Z dát, ktoré zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií tiež vyplýva, že ambulancie všeobecných lekárov pre deti a dorast minulý rok zaznamenali vyše šesť miliónov návštev pacientov. Ich počet medziročne vzrástol o takmer 18 percent. Deti a mladých dospelých najčastejšie trápili ochorenia dýchacej sústavy. Prudký nárast výskytu respiračných chorôb zaznamenávame aj v posledných dvoch týždňoch, hovorí v podcaste denníka Pravda v rozhovore s kolegyňou Henrietou Mihalkovou hlavná odborníčka pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Faktom však tiež je, že chorobnosť po rokoch pandémie objektívne, aj podľa štatistiky Národného centra zdravotníckych informácii stúpla.

  • Sú naše deti chorľavejšie ako v okolitých krajinách?
  • Aký je aktuálne záujem očkovanie voči covidu?
  • A prečo sa mladí ľudia vyhýbajú preventívnym prehliadkam?

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Počúvajte Pravdu #Covid-19 #deti a choroby #NCZI #Elena Prokopová