Opäť chýbajú aj bežne dostupné a lacné lieky. Ktoré sú to a čo s tým vie urobiť nová vláda? Vypočujte si odborníkov

Chceli zabezpečiť cenovo dostupné lieky pre pacientov a znížiť náklady pre štát. Dosiahli nedostatok liekov a v konečnom dôsledku stojí liečba pacientov aj štát viac. V poslednom období, po pandémii a zdražovaní, začína byť politika regulovaných lacných liekov neúnosná. Ako bude reagovať nová vláda?

28.11.2023 06:05
debata (5)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Opäť chýbajú aj inak bežne dostupné a lacné lieky. Aktuálne ide o tabletky na kardiovaskulárne a neurologické ochorenia, anti-epileptiká a momentálne sú nedostatkové aj vakcíny na povinné alebo nepovinné očkovanie. Problém je aj s detskými, nazálnymi vakcínami voči chrípke. Vlani boli počas chrípkovej sezóny výpadky aj najbežnejších liekov na zmiernenie horúčky. Tento rok by sme podobným problémom čeliť nemali.

Kto môže za nedostatok lacných liekov? Post-socialistická politika zhora a od stola riadeného trhu, ktorá nereaguje na aktuálne dianie. Totiž, podobne ako v Maďarsku nefungovalo zastropovanie cien potravín, nefunguje to ani v oblasti liekov. To sa u nás ukazuje práve teraz, po rekordnom zdražovaní výroby a distribúcie liekov v celej Európe.

  • Ako by sme si mohli zabezpečiť relatívne lacné a zároveň aj dostupné lieky?
  • Čo a ako rýchlo by s tým vedela spraviť nová vláda?
  • Prečo v tejto súvislosti odborníci vyzývajú seniorov na očkovanie voči covidu a chrípke?

Vypočujte si podcast s Miroslavou Snopkovou zo Slovenskej lekárnickej komory, Dominikom Tomekom z Asociácie na ochranu práv pacienta a Tomáša Tesařa z Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #zdražovanie #farmaceutický priemysel #Počúvajte Pravdu #cenová regulácia #paracetamol