Šutaj Eštok ostáva ministrom vnútra, opozícii sa ho nepodarilo odvolať

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) ostáva ministrom vnútra. Za jeho odvolanie hlasovalo v parlamente 61 poslancov zo 136 prítomných, 75 bolo proti. Na jeho odvolanie bolo potrebných najmenej 76 poslancov. Opozícia ho chcela odvolať za čistky v polícii, ako aj za porušovanie zákona pri postavení vyšetrovateľov mimo službu. Vláda s vyslovením nedôvery nesúhlasila. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) po hlasovaní ukončil schôdzu Národnej rady.

29.11.2023 09:44 , aktualizované: 12:41
Matúš Šutaj Eštok Foto: ,
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok
debata (271)

Šutaj Eštok po hlasovaní o návrhu na jeho odvolanie skonštatoval, že opozičný cirkus sa skončil s očakávaným výsledkom. „Idem ďalej pracovať na bezpečnom Slovensku, kde zákon platí rovnako pre každého,“ vyhlásil na sociálnej sieti.

Šutaj Eštok: Mestský súd v prípade Kišša nemal kompetenciu konať

Video

Predseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka po hlasovaní uviedol, že strana bude naďalej pozorne sledovať kroky ministra Šutaja Eštoka. Dôvody na odvolanie šéfa rezortu vnútra totiž podľa neho naďalej pretrvávajú.

„Veľmi pozorne budeme sledovať, čo robí minister vnútra. Pomsta, odveta, ktorú vykonáva na objednávku Roberta Fica, je z jeho konania zjavná,“ skonštatoval Šimečka.

Poznamenal, že hoci Šutaj Eštok zostáva ministrom, zostávajú platné aj dôvody, pre ktoré žiadali jeho odvolanie. Neodzneli totiž žiadne pádne argumenty, ktoré by dôvody na jeho odvolanie vyvrátili. „Sám minister ich nevyvrátil a kolegovia ho nedostatočne obhájili,“ povedal. Konanie a kroky ministra vnútra označil za hulvátske, arogantné a zastrašujúce.

Kubina o neodkladnom opatrení: Súd mal právomoc. So sudcom nemám žiadny vzťah

Video

Poslanec a exminister vnútra Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) uviedol, že koalícia podržala Šutaja Eštoka vo funkcii, hoci sa jej nepodarilo argumentami presvedčiť o tom, že patrí na tento post.

Zdôraznil, že minister porušil zákon a svoju činnosť prispôsobil predvolebným sľubom premiéra Roberta Fica (Smer) o pomste čestným vyšetrovateľom, ktorí vyšetrovali kauzy týkajúce sa Smeru a Hlasu.

Mikulec tiež pripomenul, že Šutaj Eštok pristúpil neeticky k vyhodeniu policajného prezidenta Štefana Hamrana, kritizoval aj jeho prístup k vyšetrovateľom, tzv. čurillovcom. Koalícia ich podľa neho dehonestuje len preto, že vyšetrovali kauzy týkajúce sa Smeru a Hlasu. Hoci sa teraz nepodarilo ministra odvolať, Mikulec avizuje, že to budú skúšať ďalej.

SR polícia PZ Hamran TK nelegálna migrácia BAX Čítajte viac Hamran skončil. Minister vnútra Šutaj Eštok policajného prezidenta odvolal, preložil ho do Popradu

Šutaja Eštoka podržali vo funkcii ministra vnútra ľudia, ktorým mimoriadne záleží na zahladení a nevyšetrovaní káuz. Sú do nich totiž zapletení buď oni sami alebo ľudia im blízki, tvrdí opozičná SaS, ktorej poslanci hlasovali za jeho odvolanie.

„Smer a SNS veľmi dobre vedia, aké kauzy sa začali počas predchádzajúcej vlády vyšetrovať a aký dopad to na nich malo. Aj preto im extrémne záleží na tom, aby bol na čele ministerstva vnútra človek, na ktorého sa môžu spoľahnúť,“ skonštatoval v stanovisku predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Šutaj Eštok sa stal podľa jeho slov symbolom pomsty premiéra Roberta Fica (Smer). „Znamená to, že nič sa nebude diať a všetko bude pokračovať tak, ako si Robert Fico želá,“ doplnil.

Matúš Šutaj Eštok Čítajte viac Šutaj Eštok podáva trestné oznámenie pre poskytnutie ochrany čurillovcom. Právny nezmysel, reagoval advokát Kubina

O návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi začalo plénum rokovať vo štvrtok (23. 11.). Opozícia tvrdila, že minister porušil zákon, keď nekomunikoval s úradom na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov mimo služby, pričom títo mali status chráneného oznamovateľa. Kritizovala tiež opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, ktoré považuje za divadlo.

Premiér Robert Fico (Smer) deklaroval, že minister má jeho dôveru a vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí. Šutaj Eštok trval na tom, že pri postavení vyšetrovateľov mimo služby konal zákonne.

Podčiarkol, že spomínaní vyšetrovatelia sú naďalej obvinení, preto sú postavení mimo služby. Návrh na jeho odvolanie označil za neopodstatnený a argumenty opozície za frašku.

271 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie ministra #Matúš Šutaj Eštok