Hamran skončil. Minister vnútra Šutaj Eštok policajného prezidenta odvolal, preložil ho do Popradu

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana. Ten sa k odvolaniu vyjadrí budúci týždeň. Novým dočasne povereným prezidentom Policajného zboru bude Rastislav Polakovič.

26.10.2023 16:24
SR polícia PZ Hamran TK nelegálna migrácia BAX Foto: ,
Štefan Hamran.
debata (716)

Správu pre denník Sme potvrdil sám Hamran. Minister vnútra ho odvolal tri dni pred jeho ohláseným odchodom do civilu. Podľa denníka ho preradil na Okresné riaditeľstvo do Popradu. Denník N dodal, že minister sa s Hamranom ani nestretol. Doručili mu iba písomný rozkaz s tým, že sa má ráno hlásiť v Poprade. „Doteraz všetci ministri postupovali slušnejšie, s policajnými prezidentmi sa stretli a dohodli sa, ako a kedy presne odídu,“ uviedol denník.

Hamran už krátko po voľbách oznámil, že si vypísal žiadosť do civilu.

Robert Fico, Štefan Hamran Čítajte viac Nová koalícia avizovala čistky. Hamran už oznámil, že odchádza do civilu, Lipšic odkazuje, že sa nebojí

„Minister mal vážne výhrady voči vnášaniu politických a osobných postojov do výkonu funkcie policajného prezidenta, čo je v príkrom rozpore s tým, že každý príslušník polície sa má pri svojej práci riadiť výlučne zákonom. Zároveň mal výhrady aj voči dlhodobo nedostatočnej činnosti polície v konaní voči nelegálnej migrácii, ktorá predstavuje reálny problém pre Slovenskú republiku,“ informovali z rezortu vnútra.

Minister vnútra Šutaj Eštok o prioritách rezortu
Video

Minister Šutaj Eštok zdôraznil, že ak má polícia plniť svoje skutočné poslanie v súlade so zákonom, bol tento krok nevyhnutný.

Novým dočasne povereným prezidentom Policajného zboru bude Rastislav Polakovič. Ministerstvo vnútra pripraví všetky zákonom stanovené kroky, aby bol tento post čím skôr obsadený riadne vymenovaným policajným prezidentom.

Šutaj-Eštok Čítajte viac Kto nahradí Hamrana? Ministerstvo sľubuje nové meno policajného prezidenta čo najskôr

Hamran prevzal vedenie polície po Petrovi Kovaříkovi, ktorého obvinili v auguste 2021 zo zmarenia policajného zásahu. Políciu viedol najskôr len „dočasne“, prezidentom policajného zboru sa oficiálne stal 1. apríla 2022. Za tri dekády samostatnej republiky je už trinástym policajným prezidentom, najdlhšie slúžiacim – šesť rokov – bol Tibor Gašpar. Funkcia šéfa polície podľa zákona zaniká ak sa jej vzdá, ak ho odvolajú, alebo ak ukončí služobný pomer.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini Čítajte viac Výmeny na kľúčových postoch sa zrejme Hamranom neskončia. Na rade sú štátne podniky
716 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Hamran