Kto nahradí Hamrana? Ministerstvo sľubuje nové meno policajného prezidenta čo najskôr

Rezort vnútra na čele s ministrom Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas) avizuje nomináciu na post policajného prezidenta v najbližšom možnom termíne. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Aktuálny šéf polície Štefan Hamran po voľbách potvrdil zámer z funkcie odísť.

26.10.2023 13:56 , aktualizované: 14:40
debata (8)

„Pri výbere nového policajného prezidenta bude kľúčová profesionalita, apolitickosť a dôrazné dodržiavanie zákonov. To je zároveň očakávané od každého štátneho zamestnanca či príslušníka zložiek ministerstva vnútra,“ uviedol rezort s tým, že v personálnych otázkach má vedenie ministerstva jasnú víziu kvalít, ktoré musia riadiace funkcie spĺňať.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini Čítajte viac Výmeny na kľúčových postoch sa zrejme Hamranom neskončia. Na rade sú štátne podniky

Prioritami nového ministra bude podľa stanoviska zvyšovanie bezpečnosti občanov SR a s tým súvisiace riešenie podstavu v Policajnom zbore. Za rovnako dôležitú považuje aktuálnu situáciu s tranzitnou migráciou a zlepšenie ochrany hraníc.

Robert Fico, Štefan Hamran Čítajte viac Nová koalícia avizovala čistky. Hamran už oznámil, že odchádza do civilu, Lipšic odkazuje, že sa nebojí

„Dôležitým cieľom bude skvalitňovanie služieb občanom a zlepšovanie poskytovania pomoci pri krízových situáciách budovaním potrebných kapacít a zvyšovaním odolnosti pri mimoriadnych udalostiach, ako napríklad pri nedávnom zemetrasení na východe krajiny,“ dodal rezort v stanovisku.

Pellegrini vylúčil, že by mal byť šéfom polície či SIS Zurian

Bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian sa nespomína v koalícii ako možný policajný prezident či riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS). Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas). Nepovedal, či sa uvažuje o jeho nominácii do inej funkcie.

Predseda parlamentu zdôraznil, že meno nového policajného prezidenta ešte nie je vybraté. Pripomenul, že ide o nomináciu ministra vnútra. Je však presvedčený, že by mal takúto pozíciu zastávať „hrdý policajt“, ktorý pracoval a prešiel reálnym výkonom.

Čo sa týka nominácií na štátnych tajomníkov, Pellegrini rešpektuje návrhy partnerov. „Počkajme si na ich reálny výkon,“ apeloval. Po určitom čase vo funkciách podľa neho budú vedieť aj ministri i premiér Robert Fico (Smer) povedať, či si zvolení štátni tajomníci riadne plnia úlohy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Hamran #Matúš Šutaj Eštok