600 kamiónov. Kolóna na Ukrajinu má takmer 17 kilometrov. Cez Maďarsko je to ešte horšie

Približne 17-kilometrová kolóna asi 600 kamiónov smerujúcich na Ukrajinu sa momentálne končí pri obci Gajdoš v Sobranskom okrese. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa z Košíc Lenka Ivanová s tým, že príslušníci Policajného zboru (PZ) sa aktuálne nachádzajú na miestach, kde sú kamióny odstavované. Situáciu monitorujú a priebežne ich púšťajú smerom k hraničným priechodom.

02.12.2023 15:06
kolóna Foto:
Kolóna kamiónov pred hraničným priechodom Slovenské nové mesto v smere do Maďarska v piatok 1. decembra 2023.
debata (2)

„Čakacia doba až po finálny proces vybavenia na hraničnom priechode je individuálna podľa vývoja situácie. Od toho závisí aj počet kamiónov, ktoré sú uvoľnené z odstavného priestoru a posunuté do kolóny pred hraničným priechodom,“ uviedla hovorkyňa. Niektorí kamionisti využili možnosť dostať sa na územie Ukrajiny cez Maďarsko. Z tohto dôvodu v Maďarsku na hraničnom priechode Záhon, do ktorého sa zlievajú kolóny nákladných vozidiel prichádzajúce z hraničného priechodu Slovenské Nové Mesto a Milhosť, stojí približne 1000 kamiónov takmer v 30-kilometrovej kolóne. Maďarsko preto podľa Ivanovej obmedzilo vstup kamiónov smerujúcich na Ukrajinu. Dochádza tak k vytváraniu kolón nákladných vozidiel na obidvoch hraničných priechodoch už zo Slovenska do Maďarska.

Autodopravcovia zablokovali hraničný priechod Vyšné Nemecké
Video

„Na zjazde z diaľnice D1 stojí za sebou v jednom jazdnom pruhu momentálne vyše 190 kamiónov. V smere od Petroviec nad Laborcom je pred Michalovcami odstavených viac ako 100 kamiónov. Kruhový objazd Hriadky je prejazdný bez obmedzení. Na ceste R4 je momentálne odstavených viac ako 130 kamiónov a v Slovenskom Novom Meste stojí na území SR takmer 20 kamiónov,“ priblížila situáciu Ivanová. Kamiónová doprava je na dotknutých slovenských hraničných priechodoch Vyšné Nemecké, Slovenské Nové Mesto aj Milhosť púšťaná priebežne, a to podľa vývoja situácie na hraničných priechodoch Záhon a Vyšné Nemecké. „Z uvedeného dôvodu žiadame vodičov prichádzajúcich k hraničným priechodom o zvýšenú opatrnosť a ohľaduplnosť, predovšetkým však o rešpektovanie pokynov príslušníkov PZ,“ vyzvala hovorkyňa.

Dodala, že polícia už počas novembra prijala opatrenia zamerané na zabezpečenie plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky a radenie prichádzajúcich nákladných vozidiel k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké. „Dôvodom bol enormný nárast počtu nákladnej dopravy a vytvárania kolón vozidiel smerujúcich na Ukrajinu pred hraničným priechodom a v prihraničných obciach,“ uviedla hovorkyňa. Polícia v Košickom kraji je podľa nej pripravená dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku a snaží sa zabezpečiť čo najplynulejší priebeh, aby sa kolóny a dopravné obmedzenia dotkli obyvateľov čo najmenej. „Ak to bude potrebné, sme pripravení prijať aj ďalšie nevyhnutné opatrenia,“ uzavrela.

kamióny, kolóny, hranice, vyšný komárnik, barwinek Čítajte viac Autodopravcovia zablokovali hraničný priechod Vyšné Nemecké, nepáči sa im dohoda medzi Ukrajinou a EÚ
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Únia autodopravcov Slovenska #Vyšné Nemecké #štrajk autodopravcov