Zo školy v Bratislavskom kraji odviedli študenta. Polícia ozrejmila, či zásah súvisí s vyhrážkami

Z odbornej školy v Bernolákove v okrese Senec polícia odviedla na výsluch jedného študenta. K zásahu polície došlo deň po tom, ako viaceré školy naprieč Slovenskom dostali výhražné maily. Polícia už potvrdila, že zásah v Bernolákove s výhražnými správami nesúvisí.

06.12.2023 11:25 , aktualizované: 15:12
debata (6)
Školy dostali výhražný email
Video
Zdroj: BSK

O návšteve policajtov na strednej škole v Bernolákove informovali tvnoviny.sk s tým, že študent tvrdí, že ide o nedorozumenie a žiadne maily neposlal. Polícia súvis odmietla.

„Policajti Okresného riaditeľstva PZ v Senci aktuálne preverujú podozrenie z možného protiprávneho konania jedného zo študentov strednej školy v Bernolákove,“ informovala polícia s tým, že táto udalosť nemá súvis s výhražnými správami smerovanými školám na Slovensku, o ktorých informoval policajný prezident Ľubomír Solák na včerajšom tlačovom brífingu.

Stredná odborná škola J. A. Gagarina v Bernolákove
Stredná odborná škola J. A. Gagarina v Bernolákove
+1Stredná odborná škola J. A. Gagarina v Bernolákove

Podľa informácií Pravdy, bernolákovská škola po návšteve polície poslala študentov domov približne okolo deviatej hodiny dopoludnia. „Nabehli do triedy, že máme ísť preč,“ uviedol zdroj. Žiaci dostali informáciu, že policajti priestory prehľadajú z dôvodu, že sa tam môže nachádzať bomba.

Pravda kontaktovala aj vedenie školy. Zástupkyňa Miloslava Štefancová sa odmietla k zásahu vyjadriť.

Nasadili psovodov aj pyrotechnikov

Hrozbu formou výhražnej e-mailovej správy dostalo v utorok Gymnázium Alberta Einsteina v bratislavskej Petržalke, Gymnázium Ivana Horvátha v bratislavskom Ružinove a Gymnázium Antona Bernoláka v Senci. Vedenie Bratislavského samosprávneho kraja vydalo v tejto súvislosti odporúčanie na dištančné vyučovanie všetkým svojim stredným školám. Páchateľ sa údajne vyhrážal aj ďalším školám v Žilinskom a Prešovskom kraji, uviedol portál TV Markíza.

Policajný prezident Ľubomír Solák k nahláseným útokom na školy na Mikuláša
Video

Polícia v súvislosti s vyhrážkami školám prijala bezpečnostné opatrenia. Ako v stredu uviedla, naďalej pokračuje zvýšená hliadková činnosť v okolí vytypovaných objektov. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA) ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Doposiaľ nezistený páchateľ sa na sociálnej sieti vyhrážal, že v stredu 6. decembra má v úmysle odpáliť výbušniny, ktoré majú byť umiestnené v bližšie nešpecifikovaných školách. Anonym sa v e-maile vyhráža, že ak nezaplatia milióny v kryptomenách, tak vyvraždí čo najviac ľudí.

„Našou snahou je zamedziť možnej hrozbe, preto boli nasadení pyrotechnici, psovodi, boli prezreté priestory škôl a okolí," načrtol v utorok policajný prezident Ľubomír Solák. Školám, ktorým bol mail doručený, odporučila polícia uzavretie škôl, kým pominú možné riziká.

gymnázium Alberta Einsteina Čítajte viac Vyhrážky školám vyšetruje NAKA ako teroristický útok, žiaci ostanú v stredu doma

Všetky zložky podľa neho pracujú na zistení totožnosti autora výhražného mailu. „Vzhľadom na latentnosť a anonymitu spáchania skutku je vystopovanie digitálnej stopy veľmi sťažené. Snažíme sa získať všetky dostupné informácie,“ skonštatoval včera šéf polície.

V rámci opatrení polícia posilnila hliadkovú činnosť v dotknutých školách. Preveruje aj možné riziká škôl v Bratislavskom, Žilinskom a Prešovskom kraji. O situácii je informovaný aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas).

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #polícia #škola #bombová hrozba #Bernolákovo #výhražné emaily