Haščák: Lipšic by sa nemal vyjadrovať k mojej osobe ani ku kauze Gorila

Podnikateľ Jaroslav Haščák vyzýva špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, aby dodržiaval zákon a prestal sa k jeho osobe a ku kauze Gorila verejne vyjadrovať. Ako uviedol Haščákov právny zástupca Martin Škubla, Lipšic je totiž z tejto veci od 21. februára tohto roku na základe vlastného oznámenia zaujatosti vylúčený, čo by malo byť dôvodom k tomu, aby sa zdržal akýchkoľvek verejných komentárov.

12.12.2023 13:47
debata (10)
Lipšic: Viaceré významné trestné veci budú po schválení novely premlčané
Video
Zdroj: ta3

Lipšic sa ešte minulý týždeň na margo zámeru zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry vyjadril, že „návrh na zrušenie špeciálnej prokuratúry nie je o mne, o kolegovi (Ondrejovi) Repovi, (Michalovi) Šúrekovi či (Matúšovi) Harkabusovi a (Petrovi) Kyselovi, ale je o obvinených a obžalovaných (Norbertovi) Bödörovi, (Miroslavovi) Výbohovi, (Jaroslavovi) Haščákovi a (Jozefovi) Brhelovi. Na pondelňajšej tlačovej konferencii zase Lipšic uviedol, že ak prejde v parlamente vládna novela Trestného zákona, budú viaceré trestné stíhania premlčané, pričom „pôjde napríklad o kauzu Gorila, v ktorej je trestne stíhaný obvinený Jaroslav Haščák“.

Boris Susko a Daniel Lipšic Čítajte viac Lipšic varuje pred novelou Trestného zákona, hovorí o premlčaní káuz. Minister Susko to odmieta

„Opakované, nezdržanlivé až jedovaté výroky od Daniela Lipšica na adresu Jaroslava Haščáka a jeho kauzy počúvame už najmenej dva a pol roka. Výroky Daniela Lipšica na adresu Haščáka porušujú prezumpciu neviny, záväzok prokurátorskej nestrannosti Daniela Lipšica, ako aj jeho záväzky ako ex-advokáta nielen Penty, ale aj samotného Haščáka," zdôraznil Škubla. Ak Lipšic v minulosti vyhlasoval, že Jaroslav Haščák nebol jeho klientom, podľa Škublu verejne klamal.

Susko vylúčil, že znižovanie trestov je šité na konkrétne prípady
Video
Zdroj: tasr

Vyjadrenia Lipšica podľa Škublu len potvrdzujú, že absolútne nezvládol prechod z pozície politika a neskôr advokáta do funkcie vedúceho prokurátora, ktorý má byť nestranný a riadiť sa len zákonom a nie dlhoročnými osobnými nevraživosťami.

Čaputová k rušeniu ÚŠP: Takýto krok sa javí ako účelový, zvážim podanie na Ústavný súd
Video
Zdroj: ta3

„Lipšic sa zároveň k trestnej veci Gorila vyjadruje tak, ako keby len premlčanie bránilo ďalšiemu vedeniu inak zákonného trestného stíhania. V skutočnosti však pre predmetné obvinenie neexistuje žiadny zákonný dôkaz, navyše skutky, ktorých sa mal dopustiť Jaroslav Haščák, sú vymedzené zmätočne," dodal Škubla.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Jaroslav Haščák