Prílepková lavína: poslanec SNS chce pozmeňovacím návrhom obmedziť nezávislosť PMÚ. Je to v rozpore s ústavou a európskym právom, varuje úrad

Poslanec SNS Roman Michelko predložil do Národnej rady (NR) SR pozmeňovací návrh k vládnej novele o ochrane hospodárskej súťaže. Ním navrhuje zmenu spôsobu voľby, vymenúvania aj odvolávania predsedu Protimonopolného úradu (PMÚ). Podľa novely by predsedu úradu nevymenovávala a odvolávala na návrh prezidentka, ale samotná vláda. Na jeho výber by tiež nemalo byť vyhlásené ani výberové konanie, vláda by dostala kompetenciu obsadiť post priamo. Zmena by mala prejsť parlamentom v skrátenom legislatívnom konaní.

13.12.2023 06:00
debata (114)
Čaputová k rušeniu ÚŠP: Takýto krok sa javí ako účelový, zvážim podanie na Ústavný súd
Video
Zdroj: TV Pravda

PMÚ v reakcii upozornil, že schválenie tohto návrhu by predstavovalo výrazný zásah do jeho nezávislosti. „Vláda môže byť motivovaná do tejto pozície vyberať kandidáta, prostredníctvom ktorého bude môcť zasahovať do nezávislého výkonu činnosti PMÚ,” upozorňujú kontrolóri. Návrh je zároveň v priamom rozpore s právom EÚ, a tým aj s Ústavou Slovenskej republiky, uvádza v stanovisku úrad. Smernica totiž stanovuje, že postavenie orgánov ochrany hospodárskej súťaže, akým je PMÚ, má byť nezávislé od vlády, iných štátnych orgánov, ako aj súkromného sektora.

Návrh tiež podľa sťažnosti obmedzuje transparentnosť procesu výberu predsedu PMÚ. Zmenou zákona by mali pribudnúť aj nové dôvody, pre ktoré môže vláda predsedu úradu odvolať. Napríklad ak poruší povinnosť konať nezávisle od pokynov štátnych orgánov alebo ak sa vyskytnú pochybnosti o „osobných, morálnych alebo odborných” predpokladoch na výkon funkcie. Aj tieto body sú v rozpore s európskymi pravidlami, upozorňuje PMÚ. „Predkladaný návrh zákona by predstavoval závažné porušenie povinností SR vyplývajúcich z jej členstva v EÚ, o čom PMÚ upovedomil Európsku komisiu a bude informovať aj ďalšie relevantné orgány a inštitúcie,” uzavreli.

Peter Pellegrini Čítajte viac Pellegrini reaguje na Žilinkovu kritiku. K novele zákona o ochrane oznamovateľov podá pozmeňujúci návrh

Úlohou PMÚ je ochrana hospodárskej súťaže a odhaľovanie kartelov vo verejnom obstarávaní. Úrad tiež má právomoc rozhodovať o miliónových pokutách či vylúčiť firmy zo súťaží a koordinuje aj štátnu pomoc. „Ide teda o kľúčového štátneho regulátora, ktorý by na svojom čele mal mať nespochybniteľného odborníka a profesionála. Šéf PMÚ by mal byť zároveň nezávislý manažér s vnútornou integritou. Aktuálny ,prílepok' poslanca SNS Romana Michelka k vládnej novele ide presne proti tomuto princípu,” skritizovala návrh mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Postup koalície pri zmene zákonov označila za „prílepkovú lavínu”.

Mimovládka ďalej kritizuje, že nesedí ani odôvodnenie zmeny, ktoré v návrhu používa jej autor Michelko. Cieľom má byť zjednotenie s praxou iných ústredných orgánov štátnej správy, ale výberové konanie zákon požaduje napríklad aj pri Úrade pre verejné obstarávanie. „Pri PMÚ neobstojí ani argument o návrate k štandardu spred roku 2021, keďže šéf PMÚ sa v otvorenej súťaži vyberal už roku 2001. Striedanie lepších a horších prístupov mala vyriešiť práve novela z roku 2021, ktorá výberové konanie ukotvila priamo v zákone,” tvrdí TIS.

Tomáš Taraba Čítajte viac Hľadá sa nový riaditeľ TANAP-u, exšéf Majko tam skončil po 16 rokoch. Tvrdí, že bez udania dôvodu

Poslanci opozičného hnutia Progresívne Slovensko na utorkovej tlačovej konferencii avizovali podanie vlastného pozmeňovacieho návrhu, ktorým navrhnú vypustenie všetkých článkov vládnej novely a „zastavia pohromu”, ktorá sa podľa nich chystá na nezávislé štátne úrady. „Pozmeňovací návrh týkajúci sa PMÚ nebol včera podporený na Ústavnoprávnom výbore NR SR, ak by sa objavil a bol podaný v rámci rozpravy, tak proti nemu budeme namietať,” uviedla poslankyňa PS Zuzana Števulová.

Momentálne je predsedom PMÚ Juraj Beňa, funkcie sa ujal začiatkom marca. Funkčné obdobie šéfa úradu je päť rokov. Tá istá osoba môže byť vymenovaná za predsedu úradu najviac na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Beňa získal najvyššie hodnotenie od výberovej komisie počas verejného vypočutia kandidátov, do funkcie predsedu úradu ho vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová na základe návrhu vlády.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Protimonopolný úrad #Národná rada SR