Fico: Slovensko podporí začatie rozhovorov o vstupe Ukrajiny do EÚ

Slovensko podporí začatie rozhovorov o vstupe Ukrajiny do Európskej únie, hoci Kyjev na takýto krok nie je pripravený, povedal premiér Robert Fico. O Ukrajine budú rokovať štátnici členských štátov EÚ na nadchádzajúcom summite, proti začatiu prístupových rozhovorov s Ukrajinou sa vyslovil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

13.12.2023 10:48 , aktualizované: 13:45
debata (29)
Fico: Ukrajinu podporíme humanitárne, nie vojensky
Video

„Nebudeme brániť rozhodnutiu Európskej únie, aby otvorila rokovania s Ukrajinou. Ide o politické rozhodnutie, nemá to nič spoločné s realitou. Ukrajina nie je absolútne pripravená na otvorenie rokovaní,“ povedal pred poslancami európskeho výboru slovenského parlamentu Fico, ktorý už v minulosti podporil snahy Kyjeva o vstup do EÚ.

Stretne sa Fico s Putinom? Slovenský premiér to vysvetlil
Video
Dymtro Kuleba Čítajte viac Ficova vláda podporuje ďalšie sankcie proti Rusku

S postojom Fica vyjadrila nesúhlas najmenšia vládna strana SNS. "Európska únia by nemala byť rozširovaná o problematické štáty, nedajbože na ktorých území je konflikt. Najskôr je potrebné, aby sa konflikt skončil,“ povedal novinárom predseda SNS Andrej Danko.

Fiala: Počúvam, čo hovoria Fico a Orbán, a potom je tu nejaká realita
Video

Súčasný Ficov kabinet, ktorý nastúpil do úradu v októbri, odmietol na rozdiel od bývalých slovenských vlád dodávať zo štátnych zásob vojenský materiál Ukrajine brániacej sa ruskej invázii. Fico tiež odmieta prípadné členstvo Ukrajiny v NATO a susednú krajinu opakovane označil za jeden z najskorumpo­vanejších štátov na svete.

OV2 Čítajte viac 658. deň: Zelenskyj: Pýtal som sa Orbána, aby mi uviedol jediný dôvod, prečo by mal blokovať naše členstvo v EÚ. Nemá žiadny
29 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #Ukrajina #prístupové rokovania #vojna na Ukrajine