658. deň: Zelenskyj: Pýtal som sa Orbána, aby mi uviedol jediný dôvod, prečo by mal blokovať naše členstvo v EÚ. Nemá žiadny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že maďarský premiér Viktor Orbán nemá žiadny dôvod blokovať členstvo Ukrajiny v Európskej únii. „Požiadal som ho, aby mi uviedol jeden dôvod. Nie tri, nie päť ani 10. Uveďte mi jeden dôvod,“ pripomenul svoju komunikáciu s Orbánom, pričom čaká na odpoveď. Povedal to reportérom v nórskom Osle, kde sa stretol s lídrami severských krajín.

13.12.2023 06:00 , aktualizované: 22:02
debata (564)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 658 dní
  • Ukrajina hlási po raketovom útoku v Kyjeve najmenej 51 zranených
  • Zelenskyj je od pondelka na návšteve USA, v utorok sa stretol s Bidenom
  • Americký prezident uistil Zelenského, že Ukrajinu neopustí
  • Moskva stratila ďalších 850 vojakov, tvrdí Kyjev
  • Správa tajnej služby. Straty Rusov na Ukrajine sú enormné, Putinovi to je jedno
  • Zelenskyj priletel nečakane do Nórska, stretne sa s lídrami piatich severských krajín
Vyšetrovatelia pátrajú po úlomkoch rakety v...
Svitlana Magdenková (79) stojí pred svojím...
+4Záchranári likvidujú požiar bytovky po ruskom...
Ovládnu nebo? Proti Rusom by Ukrajincom mohli pomôcť sršne
Video
Niektorí odborníci tvrdia, že lietadlá Hornet (Sršeň) F/A-18 by mohli byť pre Ukrajincov vhodnejšie ako stíhačky F-16. / Zdroj: US Marine Corps
vojna na Ukrajine, vrtuľník Čítajte viac 657. deň: 200 miliárd eur. Brusel chce podporiť Ukrajinu výnosmi zo zmrazených ruských aktív

22:01 Po viac ako 30-hodinovom úplnom výpadku začal najväčší ukrajinský mobilný operátor obnovovať svoje služby. Týka sa to najmä metropoly Kyjev a ďalších veľkých miest, uviedla v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na ukrajinské médiá.

Kyivstar v oficiálnom vyhlásení zverejnenom na Facebooku oznámil, že od 18.00 h miestneho času (17.00 h SEČ) postupne obnovuje hlasové služby. Posielanie SMS a mobilný internet by mali byť opäť funkčné v priebehu nasledujúcich 24 hodín.

V utorok sa stal Kyivstar, ktorý má podľa vlastných informácií viac ako 24 miliónov zákazníkov, terčom bezprecedentného hackerského útoku. Predpokladá sa, že prišiel z Ruska. Podľa šéfa spoločnosti Oleksandra Komarova prelomili hackeri ochranu systémov prostredníctvom účtu jedného zo zamestnancov.

Spoločnosť prisľúbila, že zákazníkov za výpadok odškodní. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) začala vo veci kybernetického útoku trestné stíhanie.

20:08 Rusko označilo návštevu a rokovania ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v USA za „úplne bezobsažné“, informuje agentúra DPA citujúc ruského veľvyslanca v USA Anatolijho Antonova.

„Všetci sú už unavení z toho kyjevského žobráka,“ uviedol Antonov na platforme Telegram tvrdiac pritom, že Zelenskému sa nepodarilo Spojené štáty presvedčiť o tom, že Ukrajina je dôležitejšia ako ich vlastná bezpečnosť.

Americký prezident Joe Biden počas Zelenského návštevy, na ktorú ho sám pozval, tlmil jeho vyhliadky na rýchle schválenie ďalšej vojenskej pomoci. Povedal pritom, že v tejto veci nemôže „nič sľubovať“, no verí, že Kongres dospeje k dohode.

Zároveň predsa len uvoľnil 200 miliónov dolárov pomoci pre Kyjev, píše DPA s tým, že ruské médiá túto čiastku škodoradostne označili za „30-krát menej, než v akú Zelenskyj dúfal“.

Antonov na Telegrame bagatelizoval nové sankcie USA voči Rusku aj zmienenú pomoc a dodal, že Rusku nezabránia v tom, aby pokračovalo v presadzovaní svojich zahraničnopoli­tických záujmov. Milióny, ktoré Kyjevu sľúbil Biden, zároveň podľa ruského veľvyslanca „len predĺžia konflikt a utrpenie tisícov ľudí“.

19:31 Na úvod stredajšieho summitu EÚ – západný Balkán v Bruseli sa veľký záujem médií upriamil na staronového poľského premiéra Donalda Tuska. Ten po príchode do budovy Európskej rady uviedol, že Poľsko je späť v Európe a prihovoril sa za dôraznú pomoc EÚ pre Ukrajinu, informuje bruselský spravodajca TASR.

„Som rád, že som späť. Poľsko je opäť v Európe. Toto je, myslím si, najvýznamnejší deň v mojej politickej kariére,“ povedal Tusk pred európskymi novinármi.

Upozornil, že odkedy v roku 2019 skončil vo funkcii predsedu Európskej rady, geopolitická situácia v Európe sa nezmenila k lepšiemu – najmä čo sa týka vzťahov medzi východom a západom a situácii na Ukrajine, ktorá teraz čelí otvorenej ruskej agresii.

„Hovorilo sa o mne, kým som bol predsedom Európskej rady, že som posadnutý Ruskom. Nie je pre mňa radosť skonštatovať, že som mal vtedy pravdu. Želal by som si, aby som sa bol mýlil,“ povedal Tusk.

Povedal tiež, že do Bruselu na summit prišiel aj preto, aby podporil odhodlanie EÚ a presvedčil niektoré členské štáty, že toto je najdôležitejšia vec pre Európu – aby účinne podporovala Ukrajinu. Spresnil, že apatia, nerozhodnosť či nejaká „únava z vojny na Ukrajine“ je neprijateľná, pretože „tu nehovoríme len o Ukrajine a ruskej agresii, ale o našej budúcnosti ako takej“.

18:47 Dánska vláda predloží parlamentu nový balík pomoci v objeme zhruba jednej miliardy eur. Na stretnutí s lídrami Ukrajiny, Nórska, Fínska, Islandu a Švédska v Osle to uviedla dánska premiérka Mette Frederiksen. Balík zahŕňa muníciu, tanky a drony. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na portál DR.dk.

„Sme v kritickom štádiu vojny a musíme zaručiť, že Ukrajina má všetko, čo potrebuje, aby mohla pokračovať v boji. To je dôvod, prečo pracujeme s partnermi a spojencami na dlhodobej bezpečnosti Ukrajiny,“ povedala Frederiksen.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Dánsku za jeho účasť na obnove Mykolajivskej oblasti a nový balík pomoci. S Frederiksen v Nórsku tiež viedol bilaterálne rozhovory.

V stredu pomoc Ukrajine oznámilo aj Nórsko. To sľúbilo pomoc na posilnenie jej protivzdušnej obrany, finančnú podporu pre zdravotníctvo a školstvo a financie na zvýšenie výroby munície.

16:20 Slovensko sa nechystá pripojiť sa k Maďarsku. Premiér Robert Fico potvrdil, že podporí začatie rozhovorov o vstupe Ukrajiny do Európskej únie. Predseda vlády si však myslí, že Kyjev na takýto krok nie je pripravený. O začatí prístupových rozhovorov sa bude hovoriť na samite EÚ v Bruseli, ktorý sa začína vo štvrtok. Zároveň sa bude rokovať o 50 miliardách eur pre Ukrajinu. O pozíciách Slovenska i o tom, či Maďarsko zablokuje prístupové rokovania s Ukrajinou, pre Pravdu hovorí Milan Nič, slovenský analytik, ktorý pôsobí v Berlíne v Nemeckej rade pre zahraničné vzťahy.

Robert Fico / Viktor Orbán / Čítajte viac Slovenský analytik z Berlína: Ficovi nejde o Ukrajinu, ale o rozpočet únie

16:15 Ak Európska únia (EÚ) neschváli rozhodnutie začať prístupové rokovania s Ukrajinou v dôsledku maďarského blokovania, znamenalo by to, že na to ruský vodca Vladimir Putin priamo uvalil veto. Počas návštevy Osla to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého cituje spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Ukrajina podľa Zelenského urobila všetko, čo mohla, aby zabránila ktorejkoľvek krajine v blokovaní začatia rozhovorov. „Z našej strany sme boli veľmi konštruktívni, urobili sme všetko, úplne všetko, dodržali všetky odporúčania Európskej komisie, všetky odporúčania našich partnerov a všetky odporúčania na úpravu aj tých zákonov, ktoré dostali odporúčania Benátskej komisie,“ povedal ukrajinský prezident.

OV5 Čítajte aj Nad samitom EÚ 'sa vznáša Orbánov tieň'. Kuleba: Nerozhodnutie o Ukrajine môže mať ničivé následky

Zdôraznil, že je to výlučne otázka odolnosti krajín EÚ a naznačil, že absencia pozitívneho výsledku na samite EÚ by bola víťazstvom Ruska a ukázalo by to, že Moskva môže vetovať rozhodnutia EÚ. „Rusko tento rok nedosiahlo žiadne víťazstvá, nedokázalo nič dosiahnuť. Nedokázalo obsadiť žiadne dediny… Ale začali spolupracovať s krajinami nielen v Európe, ale aj s krajinami na mnohých kontinentoch a tlačiť na ne. Ak nepríde žiadny pozitívny výsledok, ak tam nebude pozitívny výsledok, bude to znamenať, že Putin toto rozhodnutie vetoval,“ skonštatoval Zelenskyj.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali v stredu lídrov členských krajín EÚ, aby na samite v Bruseli 14. a 15. decembra rozhodli o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom a za predpokladu, že sa prijmú určité reformné kroky, aj prístupové rozhovory s Bosnou a Hercegovinou, pričom Gruzínsko by malo získať štatút kandidátskej krajiny. Informuje o tom spravodajca TASR.

Europoslanci to požadujú prostredníctvom unesenia, ktoré bolo prijaté 468 hlasmi, pričom 99 poslancov bolo proti a 58 sa zdržalo hlasovania.

Zákonodarcovia privítali nový plán rastu pre západný Balkán a vyzvali lídrov EÚ, aby bezodkladne prijali rámec rokovaní, aby sa čo najrýchlejšie začali prístupové rokovania keď budú splnené príslušné požiadavky týkajúce sa každej z kandidátskych krajín.

Kyjev, EÚ, Ukrajina, Volodymyr Zelenskyj, Ursula von der Leyenová Čítajte aj Prístupové rokovania s Ukrajinou sa môžu začať. Gruzínsko má mať status kandidáta do EÚ

Europarlament víta záujem a politickú vôľu toľkých krajín vstúpiť do EÚ, pričom poslanci ocenili vážne úsilie vynaložené na splnenie požiadaviek na členstvo. V tejto súvislosti privítali ochotu arménskej vlády priblížiť sa k EÚ. Arménsko ako člen Východného partnerstva bolo v posledných rokoch mimo integračného úsilia, ktoré prejavovali Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko.

16:10 Ukrajinskí vojaci vytrvalo udržiavajú obranu na frontoch pri mestách Avdijivka a Marinka v Doneckej oblasti na východe krajiny. Uviedol to v stredu na komunikačnej platforme Telegram veliteľ tavrijskej operačnej strategickej skupiny Oleksandr Tarnavskyj.

„V Doneckej oblasti bolo v utorok zničených 13 ruských tankov a 12 iných obrnených vozidiel. V oblasti pôsobnosti Tavrijskej operačnej strategickej skupiny nepriateľ vykonal tri letecké útoky a 658 delostreleckých útokov a odohralo sa 80 bojových zrážok,“ konštatoval Tarnavskyj. Tavrijská operačná strategická skupina podľa jeho slov za uplynulý deň zabila 401 príslušníkov ruskej armády.

15:40 Najväčší ukrajinský mobilný operátor Kyivstar je aj viac než 24 hodín po bezprecedentnom hackerskom útoku mimo prevádzky, uviedla v stredu ukrajinská tajná služba SBU s tým, že pri odstraňovaní následkov tohto útoku mu v súčasnosti pomáhajú jej experti v oblasti kybernetiky. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Obnovenie prevádzky tohto operátora sa pritom čaká ešte v priebehu stredy. SBU zároveň uviedla, že za sabotážny akt sú zodpovední ruskí hackeri. Ukrajinská tajná služba spomenula „pseudohackerskú skupinu“, priradila ju však k ruskej vojenskej rozviedke GRU.

Hackerský útok spôsobil technické poruchy, čo viedlo k dočasnej nedostupnosti mobilného spojenia a prístupu na internet, uviedla ešte v utorok spoločnosť Kyivstar na Facebooku. Dáta zákazníkov neboli podľa vyjadrení operátora ohrozené.

„Útok značne poškodil (IT) infraštruktúru, obmedzil prístup. Neboli sme schopní odraziť ho na virtuálnej úrovni, takže sme Kyivstar fyzicky zatvorili, aby sme zabránili prístupu nepriateľa,“ vysvetlil generálny riaditeľ Olexandr Komarov v štátnej televízii.

15:30 Ruský kalendár na rok 2024, ktorý zverejnila bezpečnostná služba Kremľa (FSB) s cieľom získať finančné prostriedky pre svojich veteránov, umožňuje nahliadnuť do ruskej psychiky. V rovnakej miere sa stretol s hnevom aj výsmechom, píše portál Kyiv post.

Ruský kalendár, Putin, propaganda, vojna Čítajte viac (FOTO) Svalnatý Putin, USA v plameňoch, sovietska vlajka. Bizarný ruský kalendár na rok 2024

14:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes povedal, že maďarský premiér Viktor Orbán nemá žiadny dôvod blokovať členstvo Ukrajiny v Európskej únii. Zelenskyj sa tak podľa agentúry Reuters vyjadril v nórskej metropole Oslo, kam pricestoval na neohlásenú návštevu. Orbán dnes zopakoval, že je proti prístupovým rozhovorom Kyjeva.

„Požiadal som ho, aby mi uviedol jeden dôvod. Nie tri, nie päť ani 10. Uveďte mi jeden dôvod,“ pripomenul svoju komunikáciu s Orbánom, pričom čaká na odpoveď. Povedal to reportérom v nórskom Osle, kde sa stretol s lídrami severských krajín.

Počas krátkeho rozhovoru Viktor Orbán i...

Väčšina krajín EÚ začatie prístupových rokovaní Ukrajiny podporuje. Premiér predsedníckeho Španielska Pedro Sánchez dnes vyhlásil, že chce formálne otvorenie rozhovorov stihnúť do prelomu roka. O ceste Ukrajiny do EÚ a o uvoľnení ďalších 50 miliárd eur na podporu Kyjeva v jeho vojne proti Rusku by mali šéfovia štátov EÚ rokovať tento týždeň na samite v Bruseli. Proti obom plánom však vystupuje Maďarsko.

14:10 Nemecko podporuje začatie prístupových rozhovorov Európskej únie s Ukrajinou a Moldavskom. Dnes to v prejave k poslancom Spolkového snemu vyhlásil kancelár Olaf Scholz. Povedal tiež, že spoločný záujem na rozšírení EÚ na východ a juhovýchod zdieľa Nemecko s Poľskom. Poslancom pripomenul, že nový poľský premiér Donald Tusk ohlásil návrat Poľska do srdca Európy. Kancelár dodal, že úloha Poľska v Európe je teraz dôležitejšia a potrebnejšia ako kedykoľvek predtým, a to aj vzhľadom na ruské vojenské napadnutie Ukrajiny.

tusk Čítajte aj Tuskova vláda získala dôveru Sejmu, nový poľský premiér už zbiera gratulácie z EÚ

„Nemecko má s Poľskom mimoriadny záujem na tom, aby sa rozširovanie EÚ na východ a juhovýchod stalo realitou,“ povedal Scholz v prejave k poslancom pred nadchádzajúcim úniovým samitom. Poznamenal, že popri začatí prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom podporuje Nemecko únijné ambície Gruzínska a balkánskych štátov.

Maďarsko na tohtotýždňovom samite lídrov Európskej únie zablokuje návrh na začatie rokovaní o členstve Ukrajiny v bloku. V stredu to povedal maďarský premiér Viktor Orbán a dodal, že prijatie vojnou zničenej krajiny by malo pre EÚ nepredvídateľné dôsledky.

Očakáva sa, že lídri EÚ budú hlasovať o začatí rozhovorov o členstve Ukrajiny počas samitu v Bruseli, ktorý sa začne vo štvrtok. Orbán tvrdí, že návrh, ktorý si vyžaduje jednomyseľné rozhodnutie lídrov všetkých 27 krajín bloku, zablokuje. V stredajšom prejave pred zákonodarcami v maďarskom parlamente Orbán povedal, že čas na prijatie Ukrajiny do EÚ „ešte nenastal“ a že predpokladom začatia rozhovorov o členstve by mal byť rozvoj strategického partnerstva s Kyjivom.

OV3 Čítajte aj Zamračené pohľady, prudké gestá. Bolo to také úprimné, ako sa len dalo, povedal Zelenskyj po rozhovore s Orbánom

„Máme záujem o mierovú a prosperujúcu Ukrajinu, ale to si vyžaduje čo najrýchlejšie nastolenie mieru a premyslené prehĺbenie strategického partnerstva,“ povedal Orbán a dodal, že takýto proces môže trvať „niekoľko rokov“. „Všetko má svoj určený čas, ale čas členstva Ukrajiny v Európskej únii ešte nenastal,“ povedal Orbán.

Povedal, že záujemcovia o členstvo musia vykonať kľúčové reformy a že k reformám sa musí odhodlať aj samotná Európska únia. V tejto súvislosti Scholz spomenul svoj vlaňajší prejav na pražskej Univerzite Karlovej, kde sa vyslovil za ďalšie rozšírenie EÚ. „Potrebujeme jasný reformný plán,“ povedal. Chcel by, aby takýto plán bol hotový do nadchádzajúceho leta. „Aby sme od teoretických diskusií mohli pristúpiť k praktickému uskutočňovaniu reforiem,“ povedal.

13:55 Rusko začalo útočiť dronmi Šáhid proti Ukrajine z nového štartovacieho miesta neďaleko lokality Balaklava na okraji Sevastopoľa na okupovanom polostrove Krym. Ruská armáda tak chce chrániť svoje sily a sťažiť ukrajinskej protivzdušnej obrane zostreľovanie bezpilotných lietadiel. Ako informuje spravodajský web Ukrajinská pravda, uviedlo to na mikroblogovacej sieti X britské ministerstvo obrany.

Analytici britskej vojenskej spravodajskej služby predpokladajú, že Rusko pravdepodobne použije aj ďalšie štartovacie miesta. Poznamenali, že Balaklava je už piatym potvrdeným miestom štartu ruských dronov smerujúcich proti Ukrajine.

13:20 Ruská armáda podnikla útočné operácie v Chersonskej oblasti na východnom brehu rieky Dneper a dosiahla určitý postup. Podľa geolokačných záberov ruské sily postúpili južne od dediny Krynky, ktorá leží na východnom brehu Dnepra zhruba 2 kilometre od rieky. Ruskí vojenskí blogeri uviedli, že Rusi pri obci Krynky vytlačili Ukrajincov z určitých pozícií. Ako informuje web Ukrajinská pravda, konštatuje to vo svojej najnovšej správe americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ukrajinská armáda, však v utorok viedla útočné operácie severovýchodne a južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil video vztýčenej ukrajinskej vlajky nad haldou pri meste Horlivka, čo naznačuje, že oblasť ovládajú ukrajinské sily.

12:50 Kybernetické jednotky ukrajinského obranného spravodajstva zaútočili na daňový systém Ruska a podarilo sa im zničiť celú databázu a jej záložné kópie. Ako referuje web Ukrajinská pravda, podľa rozviedky Rusko nebude schopné úplne obnoviť svoj daňový systém.

„Počas špeciálnej operácie sa vojenským špiónom podarilo preniknúť na jeden z dobre chránených kľúčových centrálnych serverov Federálnej daňovej služby a následne na viac ako 2 300 jej regionálnych serverov po celom Rusku, ako aj na území dočasne okupovaného Krymu. V dôsledku kybernetického útoku boli všetky servery infikované škodlivým softvérom,“ uviedla rozviedka.

Rusi sa už štvrtý deň neúspešne pokúšajú obnoviť činnosť ruských daňových úradov. „Odborníci tvrdia, že paralýza v práci Federálnej daňovej služby Ruskej federácie bude trvať najmenej mesiac. Zároveň je nemožná obnova daňového systému agresorského štátu v plnom rozsahu,“ dodala ukrajinská rozviedka.

Ukrajinskí špecialisti predtým rovnakým spôsobom zaútočili aj na ruskú IT spoločnosť Office.ed-it.ru, ktorá obsluhovala Federálnu daňovú službu Ruskej federácie.

Kyrylo Budanov Čítajte aj Rusi neustále posúvali čas začiatku invázie, spomína šéf ukrajinskej rozviedky

12:20 Nórsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vo výške troch miliárd nórskych korún (približne 250 miliónov eur). Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil nórsky premiér Jonas Gahr Störe na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý dnes pricestoval do Osla. V nórskom hlavnom meste sa dnes stretávajú šéfovia vlád severských krajín, diskutovať majú o bezpečnostnej a obrannej problematike. Zelenskyj na briefingu zdôraznil, že Ukrajina bez pomoci nedokáže nad Ruskom zvíťaziť.

Podľa nórskej televízie NRK pôjdu novosľúbené tri miliardy nórskych korún na civilnú podporu Ukrajiny a mali by okrem iného zabezpečiť pokračujúcu prevádzku tamojších nemocníc a škôl. Financie majú prispieť aj k zabezpečeniu dodávok elektriny a tepla na Ukrajine počas zimného obdobia.

Podľa predsedu nórskej vlády je Nórsko pripravené dodať Ukrajine aj ďalšie protivzdušné systémy na ochranu kľúčovej infraštruktúry krajiny, na ktorú Rusko útočí. Nórska vláda tiež investuje miliardu nórskych korún do zvýšenia kapacity výroby munície a striel, povedal podľa Reuters Störe.

Zelenskyj, ktorý pricestoval do Nórska z USA na neohlásenú návštevu, na tlačovej konferencii vyhlásil, že Ukrajina nesmie vo vojne prehrať. „Pretože jediné, čo máme, je naša krajina,“ zdôraznil. Na rokovaní s predsedami vlád Nórska, Dánska, Švédska, Fínska a Islandu chce dnes hovoriť „o opatreniach na ochranu životov tisícov Ukrajincov a o potrebe zvýšenia tlaku na Rusko“.

11:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu na vopred neohlásenú návštevu Nórska. V Osle sa má stretnúť s lídrami piatich severských krajín. Oznámila to nórska vláda.

Zelenskyj bude s nórskym premiérom Jonasomom Gahrom Storeom hovoriť o pokračujúcej podpore Nórska pre Ukrajinu a ďalších záležitostiach, uviedla nórska vláda.

V Osle sa v stredu koná samit piatich severských krajín, na ktorom sa okrem Storeho zúčastnia aj lídri Švédska, Dánska, Fínska a Islandu.

Store uviedol, že Nórsko bude naďalej podporovať Ukrajinu, ktorá od februára 2022 čelí ruskej invázii. „Poskytujeme cielenú, dlhodobú podporu na pomoc Ukrajine v jej boji za slobodu a demokraciu… Úsilie Ukrajiny je dôležité pre ochranu slobody a bezpečnosti aj tu v Nórsku,“ dodal.

11:11 Do Nemecka vlani a v prvej polovici tohto roka prišiel z Ukrajiny jeden milión vojnových utečencov. Takmer polovica utečencov vo veku 25 až 59 rokov má vysokoškolské vzdelanie, zárobkovo činný je ale v tejto skupine len každý piaty, uviedol dnes Spolkový štatistický úrad.

„Pozoruhodný je medzi ľuďmi, ktorí prišli z Ukrajiny, vysoký podiel akademického vzdelania. Ak zoberieme do úvahy hlavnú fázu produktívneho veku od 25 do 59 rokov, potom od začiatku roku 2022 malo akademické vzdelanie z vysokej školy či univerzity 45 percent prisťahovaných ľudí z Ukrajiny, ďalších 28 percent malo neakademickú odbornú kvalifikáciu,“ uviedol štatistický úrad. V porovnaní s nemeckou populáciou má vysokoškolské vzdelanie 27 percent ľudí v danej vekovej skupine a 52 percent neakademickú odbornú kvalifikáciu.

Za povšimnutie podľa štatistikov stojí tiež to, že aj napriek vysokej kvalifikácii má prácu len malá časť utečencov. „V hlavnom produktívnom veku od 25 do 59 rokov bolo zárobkovo činných len 19 percent ľudí, ktorí prišli z Ukrajiny,“ uviedol úrad. V celkovej populácii v Nemecku je u tejto vekovej skupiny podiel zárobkovo činných 85 percent.

Nemecko, Ukrajina Čítajte aj Sociálne dávky namiesto práce. Ukrajincom v Nemecku sa nedarí zamestnať

Zo štatistickej bilancie tiež vyplýva, že 40 percent ukrajinských utečencov sú samoživitelia a ich deti, zatiaľ čo medzi všetkými obyvateľmi Nemecka je ich osem percent. Žien je medzi ukrajinskými utečencami 61 percent a pri započítaní len dospelých je to 69 percent. „To súvisí najmä s tým, že do Nemecka z Ukrajiny často prichádzali samotné matky s deťmi,“ dodal Štatistický úrad.

10:54 Slovensko podporí začatie rozhovorov o vstupe Ukrajiny do Európskej únie, hoci Kyjev na takýto krok nie je pripravený, povedal premiér Robert Fico. O Ukrajine budú rokovať štátnici členských štátov EÚ na nadchádzajúcom samite, proti začatiu prístupových rozhovorov s Ukrajinou sa vyslovil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

fico, Čítajte viac Fico: Slovensko podporí začatie rozhovorov o vstupe Ukrajiny do EÚ

10:45 Európska únia musí podporovať Ukrajinu tak dlho, ako bude potrebné. Konečným víťazstvom pre krajinu čeliacu ruskej agresii bude členstvo v európskom bloku. V prejave pred poslancami Európskeho parlamentu to dnes vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej sa Ukrajina svojimi reformami blíži k splneniu väčšiny požiadaviek EÚ.

„Ukrajina nebojuje len proti agresorovi, ale aj za Európu. Keď sa pripojí k našej rodine, bude to konečné víťazstvo Ukrajiny. A v tom hráme rozhodujúcu úlohu,“ povedala šéfka úniovej exekutívy na úvod debaty venovanej príprave samitu lídrov členských krajín. Tí budú od štvrtka v Bruseli rokovať nielen o uvoľnení ďalších 50 miliárd eur pre Kyjev, ale práve tiež o začatí prístupových rozhovorov na ceste Ukrajiny do EÚ.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Kyjev, EÚ, Ukrajina, Volodymyr Zelenskyj, Ursula von der Leyenová Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa zúčastňujú na tlačovej konferencii v Kyjeve na Ukrajine v sobotu 4. novembra 2023.

„Musíme dať Ukrajine to, čo potrebuje, aby bola dnes silná. Aby mohla byť silná aj zajtra pri stole, keď sa bude rokovať o trvalom a spravodlivom mieri,“ uviedla von der Leyenová v Európskom parlamente.

Takmer všetky krajiny tento plán podporujú, proti je však maďarský premiér Viktor Orbán. Ten dnes zopakoval, že je proti prístupovým rozhovorom. Orbán blokoval finančnú pomoc Ukrajine aj na samitepred rokom, svolil až po prísľube možného uvoľnenia časti zmrazených fondov, ktoré komisia Maďarsku odmieta vyplácať pre problémy s právnym štátom.

10:40 Ukrajinská protivzdušná obrana v stredu zostrelila všetkých 10 rakiet vypálených na Kyjev počas druhého ruského útoku v tomto týždni. Zranenia utrpelo najmenej 53 osôb.

Zostrelenie 10 balistických striel mieriacich na mesto oznámili na sociálnej sieti Telegram ukrajinské vzdušné sily.

Odrazili tiež útok v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, počas ktorého zostrelilo všetkých 10 útočiacich dronov.

10:35 Predstavitelia americkej rozviedky odtajnili správu Kongresu, ktorá hovorí, že od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo o život alebo utrpelo zranenia 315-tisíc ruských vojakov. Ako referuje web news.sky.com, podľa Američanov to predstavuje takmer 90 percent vojenského personálu, ktorý malo Rusko k dispozícii v čase začiatku vojny.

ukrajina Čítajte viac Správa tajnej služby. Straty Rusov na Ukrajine sú enormné, Putinovi to je jedno

10:30 Premiér Robert Fico (Smer) odcestuje v stredu do Bruselu, kde sa zúčastní na samite Európskej únie. Vo štvrtok (14. 12.) sa stretne s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Následne sa zúčastní na dvojdňovom zasadnutí Európskej rady, na ktorom sa bude rokovať o dlhodobom rozpočte Únie či solidarite s Ukrajinou a diskutovať o spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany.

10:20 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán opätovne varoval pred rýchlym prijatím Ukrajiny do Európskej únie. Podľa internetového vydania denníka Népszava to urobil v stredu v maďarskom parlamente v rámci rozpravy k vládnemu návrhu uznesenia o odmietnutí začatí prístupových rokovaní EÚ s Kyjevom.

„Vláda v súčasnosti zastáva názor, že rýchle prijatie Ukrajiny do EÚ by malo nepredvídateľné následky. Zrýchlený vstup Ukrajiny neslúži záujmom Maďarska, ale ani záujmom EÚ,“ vyhlásil Orbán.

Podľa premiéra inštitúcie EÚ musia dodržiavať svoje vlastné pravidlá. „Ak európske inštitúcie nebudú tieto pravidlá brať vážne, Únia jednoducho prestane existovať,“ dodal.

Predsedovia parlamentných frakcií strán vládneho bloku Fidesz-KDNP Máté Kocsis a István Simicskó 6. decembra predložili parlamentu návrh uznesenia, v ktorom odmietajú začatie prístupových rokovaní Ukrajiny s EÚ.

OV5 Čítajte aj Nad samitom EÚ 'sa vznáša Orbánov tieň'. Kuleba: Nerozhodnutie o Ukrajine môže mať ničivé následky

V návrhu uznesenia sa uvádza, že Ukrajina nespĺňa predpoklady na vstup do EÚ, že politika rozširovania EÚ musí zostať objektívnym procesom, ktorý je založený na výkone, a že ukrajinská politika EÚ si vyžaduje strategickú diskusiu o všetkých jej prvkoch.

8:55 Ďalších 850 ruských vojakov padlo podľa Kyjeva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 341 500, uviedol v stredu na Facebooku generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o osemnásť tankov, pätnásť obrnených bojových vozidiel pechoty a tri delostrelecké systémy.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 5 682 tankov, 10 594 obrnených bojových vozidiel pechoty a 8 076 delostre­leckých systémov. (sita)

8:30 Americký prezident Joe Biden v utorok prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že „Ukrajinu neopustí“. Tiež povedal, že ruský prezident Vladimir Putin „sa spolieha“ na to, že USA neposkytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. TASR správu prevzala z agentúry AFP a stanice CNN.

„Budeme pokračovať v zásobovaní Ukrajiny zbraňami a vybavením tak dlho, ako to bude možné,“ povedal Biden. Putin podľa neho počíta s tým, že Spojené štáty už nebudú podporovať Ukrajinu. „Musíme mu dokázať, že sa mýli,“ povedal a v tejto súvislosti vyzval americký Kongres, aby schválil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Zelenskyj po stretnutí s Bidenom v Bielom dome uviedol, že od Kongresu dostal „pozitívne“ signály týkajúce sa ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ale počká si na výsledky. „Vieme, že musíme oddeliť slová a konkrétne výsledky,“ dodal na spoločnej tlačovej konferencii.

Zelenskyj je od pondelka na návšteve USA, kde sa snaží zaistiť svojej krajine ďalší balík nevyhnutnej vojenskej pomoci, o ktorom aktuálne rokuje Kongres. Republikáni však schválenie ďalšej pomoci podmieňujú tým, aby zahŕňala aj opatrenia týkajúce sa sprísnenia imigračnej a hraničnej politiky USA.

Ukrajinský prezident predtým absolvoval v Kapitole stretnutia s predstaviteľmi oboch komôr Kongresu. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson po schôdzke novinárom povedal, že jeho stanovisko sa v tomto smere nezmenilo, pričom USA musia podľa jeho slov najprv riešiť otázky týkajúce sa bezpečnosti vlastných hraníc a až potom pokročiť v návrhu zákona o vojenskej pomoci Kyjevu.

8:10 "Pre Rusov je to veľký strategický cieľ, aby do Bieleho domu v roku 2024 dostali kandidáta, ktorý im bude naklonený. Za takého pokladám Donalda Trumpa,“ povedal pre Pravdu americký exminister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff, ktorý vystúpil na bratislavskej konferencii ITAPA. Hoci patrí medzi republikánov, svoju stranu kritizuje za to, že podporuje celebritného miliardára. Chertoff v rokoch 2005 – 2009 pôsobil vo vláde Georgea Busha mladšieho.

Chertoff Čítajte viac Je Putinov režim odolnejší, ako si Západ myslel? Odpovedá exminister USA pre vnútornú bezpečnosť

6:00 Kyjevom stredu skoro ráno otriaslo niekoľko explózií, keď ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila ruské rakety, napísala agentúra Ukrinform. Úrady hlavného mesta uviedli, že úlomky rakiet poškodili domy vo východnej časti metropoly a vyžiadali si najmenej 51 zranených. Podľa predbežných informácií Rusko podobne ako v noci z nedele na pondelok použilo balistické rakety.

„K 6.00 h (miestneho času, 5.00 h SEČ) sme zaznamenali 51 zranených vrátane šiestich detí. Najstarší človek má 80 rokov, najmladší päť rokov. Všetkým sme poskytli lekársku starostlivosť,“ uviedol náčelník vojenskej správy metropoly Serhij Popko. Najviac škody úlomky napáchali v Dniprovskej štvrti, ktorá sa rozkladá od centra Kyjeva na východ, poničené budovy a požiare ale úrady zaznamenali aj v ďalších troch oblastiach.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko predtým uviedol, že ruský útok poškodil obytnú budovu, z ktorej záchranári evakuovali 15 ľudí vrátane štyroch ľudí. Poškodená bola tiež detská nemocnica, má vybité okná a zničený hlavný vchod, uviedol starosta.

Ukrajina pravidelne čelí ostreľovaniu a vzdušným úderom zo strany Ruska, ktoré v susednej krajine od vlaňajšieho februára vedie inváziu. Hlavné mesto však od konca leta donedávna zažívalo relatívny pokoj. V závere minulého týždňa podľa kyjevskej vojenskej správy Rusko obnovilo po dlhšom čase útoky na metropolu strelami vypálenými z lietadiel. Ukrajinská protivzdušná obrana zasahovala tiež v noci z nedele na pondelok, keď podľa vyhlásenia ukrajinského letectva zostrelila osem ruských striel odpálených na Kyjev.

564 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine