Prístupové rokovania s Ukrajinou sa môžu začať. Gruzínsko má mať status kandidáta do EÚ

Európska komisia dnes odporučila začať prístupové rokovania s Ukrajinou. Po zasadnutí EK to oznámila jej šéfka Ursula von der Leyenová, ktorá ocenila reformy, ktorý Kyjev podniká napríklad v oblasti justície či boja proti korupcii. Návrh úniovej exekutívy budú však ešte musieť na svojom decembrovom samite jednomyseľne schváliť prezidenti a premiéri všetkých krajín EÚ.

08.11.2023 13:03
Kyjev, EÚ, Ukrajina, Volodymyr Zelenskyj,... Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa zúčastňujú na tlačovej konferencii v Kyjeve na Ukrajine v sobotu 4. novembra 2023.
debata (57)

Európska komisia dnes zverejnila pravidelnú hodnotiacu správu o pokroku jednotlivých krajín na ceste do Európskej únie.

Český minister zahraničia Lipavský: Ukrajine by som ponúkol členstvo v NATO
Video
„Ukrajina významne prispieva k podpore európskej bezpečnosti, pretože sa postavila proti ruskej imperiálnej agresii, ktorá sa valí do Európy. Je teda v poriadku, že aliancia hľadá cesty, ako ju podporiť,“ povedal šéf českej diplomacie Jan Lipavský. / Zdroj: TV Pravda / Robert Hüttner

„Napriek rozsiahlej invázii Ruska vo februári 2022 a ruskej brutálnej útočnej vojne pokračovala Ukrajina v pokroku v oblasti demokratických reforiem a reforiem právneho štátu. Udelenie štatútu kandidáta na členstvo Ukrajiny v EÚ v júni 2022 ďalej urýchlilo reformné úsilie,“ píše sa v hodnotiacej správe Európskej komisie.

EÚ udelila Ukrajine postavenie kandidátskej krajiny štyri mesiace po ruskej invázii. Pre začatie prístupových rokovaní EÚ stanovila sedem podmienok, medzi ktorými je reforma súdnictva či obmedzenie korupcie. Tie zatiaľ Kyjev všetky nesplnil, musí teda aj naďalej pokračovať v reformách, vyplýva z hodnotiacej správy.

Ukrajinskí predstavitelia v posledných dňoch dávali najavo svoje presvedčenie, že z Bruselu prídu dobré správy. Na reformách podľa svojich slov intenzívne pracovali, čo pri svojej poslednej návšteve v Kyjeve cez uplynulý víkend ocenila aj von der Leyenová. „Bojujete nielen za svoju slobodu, svoju demokraciu a svoju budúcnosť, ale aj za našu,“ povedala šéfka úniovej exekutívy v ukrajinskom parlamente. „Bojujete za Európu. To je niečo, čo si bolestivo uvedomujeme,“ dodala vtedy.

Komisia navrhla prístupové rokovania s Moldavskom, Gruzínsko má mať status kandidáta

Európska komisia dnes navrhla začať prístupové rokovania s Moldavskom. Oznámila to šéfka úniovej exekutívy Ursula von der Leyenová. Gruzínsku potom EK odporučila udeliť štatút kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ. Oba štáty však musia ešte splniť určité podmienky a reformy.

zelenskyj Čítajte aj EÚ by mala podľa Rakúska prehodnotiť svoj postoj k rozširovaniu v súvislosti s Ukrajinou, Moldavskom a Balkánom

V prípade Moldavska ide napríklad o pokrok v boji s korupciou, plynie z materiálov komisie. Gruzínsko by potom malo potlačiť dezinformácie a politickú polarizáciu a tiež zabezpečiť usporiadanie slobodných a spravodlivých volieb v roku 2024.

NATO v Moldavsku na Rusov vytiahlo rýchly trojzubec
Video
Vojaci z Moldavska, Rumunska a US cvičením Rapid Trident 2023 (Rýchly trojzubec) posilnili vzťahy medzi spojencami z NATO a Kišiňovom, ktorý je dlhodobým partnerom v Severoatlantickej aliancie. / Zdroj: NATO

Komisia dnes zverejnila svoju pravidelnú hodnotiacu správu o pokroku jednotlivých krajín na ceste do Európskej únie. Návrhy však budú musieť ešte na svojom decembrovom samite potvrdiť prezidenti a premiéri všetkých krajín EÚ.

Moldavsko podalo prihlášku do únie spoločne s Ukrajinou a Gruzínskom krátko po začatí ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Následne na samite v júni 2022 únioví lídri schválili udelenie kandidátskeho štatútu tak Ukrajine, ako aj práve Moldavsku.

Štát sa v rukách oligarchov stáva hrozbou pre demokraciu, tvrdí väznený gruzínsky novinár Gvarmia
Video
Keď sa kritika vlády skončí vykonštruovaným trestom, demokracia zomiera. „Ak sú slobodné média zastrašované vládou, spoločnosť sa musí vzoprieť". To sú slová väzneného gruzínskeho novinára Nika Gvaramiu. Za mrežami skončil, pretože sa dostal do ideového sporu s gruzínskou vládou. / Zdroj: TV Pravda/Peter Madro

Gruzínsko vtedy dostalo len prísľub, že k tomu dôjde, no že musí pracovať na vnútorných reformách. EÚ dala Tbilisi 12 podmienok, ktoré musí kaukazská krajina splniť, aby toto postavenie získala. Išlo predovšetkým o vnútorné reformy, nezávislosť súdnictva a boj proti korupcii.

vladimir putin Čítajte aj Gruzínci prekvapili Putina: Vravím si, zbláznili sa

Lídri privítali odporúčanie komisie

Predstavitelia Ukrajiny a Moldavska privítali dnešné odporúčanie Európskej komisie začať s týmito krajinami prístupové rozhovory. Tieto štáty však musia ešte splniť určité podmienky a reformy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa agentúr privítal odporúčanie EK, tamojší premiér Denys Šmyhal prisľúbil, že z Ukrajiny jeho vláda urobí „rovnoprávneho“ a „silného“ člena Európskej únie. Tiež zástupcovia Gruzínska sú potešení z toho, že komisia navrhla krajine udeliť štatút kandidáta na členstvo.

„Ide o silný a historický krok, ktorý pripravuje cestu k silnejšej Európskej únii s Ukrajinou ako jej členom,“ uviedol Zelenskyj, podľa ktorého si Ukrajinci zaslúžia byť členom únie. Ukrajina pokračuje v reformách a teší sa na rozhodnutie decembrového summitu EÚ, dodal. Práve na samite EÚ v decembri musia súčasné členské štáty dnešné odporúčanie EÚ exekutívy jednomyseľne potvrdiť.

„Je to výsledok obrovského množstva práce, ktorú odviedla bojujúca krajina,“ uviedla o odporúčaní EK podpredsedníčka ukrajinskej vlády Olha Stefanišynová a prisľúbila, že ďalšie kroky budú nasledovať.

„Moldavsko je pevne na ceste k členstvu v EÚ a budeme naďalej neúnavne pracovať na dosiahnutí tohto cieľa,“ zareagovala v sociálnej sieti X moldavská prezidentka Maia Sanduová. Hodnotiacu správu EK odporúčajúcu začať prístupové rokovania s Kišiňovom označila za dôležitý medzník.

Potešenie nad návrhom EK udeliť Gruzínsku postavenie kandidáta na členstvo v EÚ dala najavo tiež gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová, ktorá vzápätí zablahoželala svojim náprotivkom na čele Ukrajiny a Moldavska. „Teším sa s obyvateľmi Gruzínska a vítam kladné odporúčanie EK. Ako prezidentka budem viac ako kedykoľvek predtým hrať svoju úlohu proeurópskeho lídra, aby som uľahčila a presadila stále potrebné reformy,“ prisľúbila Zurabišviliová.

EK odporučila začať prístupové rokovania aj s Bosnou, tá však musí splniť kritériá

Európska komisia dnes odporučila začatie prístupových rozhovorov s Bosnou a Hercegovinou. Oznámila to šéfka komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej však musí balkánska krajina najprv vyhovieť potrebným kritériám členstva.

Bosna podľa úniovej exekutívy už splnila časť požiadaviek EÚ, najmä niektoré kroky bosnianskych Srbov však vzbudzujú obavy.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európska únia #Gruzínsko #bosna #Moldavsko #Ursula von der Leyenová #vojna na Ukrajine