Nad samitom EÚ 'sa vznáša Orbánov tieň'. Kuleba: Nerozhodnutie o Ukrajine môže mať ničivé následky

Nádeje, že spor medzi Maďarskom a zvyškom Európskej únie o prístupových rokovaniach a finančnej pomoci pre Ukrajinu sa vyrieši na nedeľňajšou stretnutí veľvyslancov členských krajín, boli zbytočné. Budapešť stále blokuje jednu z hlavných tém blížiaceho sa samitu EÚ. Na pondelňajšiu správu týždenníka Politico upozornil bruselský spravodajca TASR.

11.12.2023 13:30
debata (10)
Výmena názorov Zelenského s Orbánom v Buenos Aires
Video
Za 22 mesiacov, odkedy Ukrajina vzdoruje masívnej ruskej invázii, si Orbán ako jediný z 27 premiérov EÚ stále nenašiel čas, aby navštívil Kyjev. Na inaugurácii argentínskeho prezidenta Javiera Mileia sa však na galérii pre čestných hostí ocitli tak blízko seba, že Orbán podávanú ruku Zelenského jednoducho nemohol odmietnuť. / Zdroj: YouTube kanál argentínskeho senátu

Politico sa odvoláva na dvoch diplomatov s prístupom k debatám veľvyslancov pri EÚ (COREPER), ktorí pripravujú agendu pre rokovanie šéfovia vlád a štátov eurobloku. V kľúčových otázkach o uvoľnení pomoci pre vojnou zasiahnutú Ukrajinu (v hre je až 50 miliárd eur pre obdobie 2024 – 2027) alebo otvorení prístupových rokovaní s Kyjevom nenastal žiaden pokrok. Nezmenili to ani celodenné nedeľňajšie rozhovory, ktorým minulý týždeň predchádzalo stretnutie maďarského premiéra Viktora Orbána s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a telefonický rozhovor so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom.

Politico skonštatoval, že nad samitom EÚ „sa vznáša Orbánov tieň“, keďže maďarský líder sa postavil proti otvoreniu prístupových rokovaní s Ukrajinou a to aj napriek tomu, že Európska komisia v novembri túto možnosť odporučila, spolu s Moldavskom. Orbán pohrozil, že na samite využije právo veta na zablokovanie vyplácania navrhovaných 50 miliárd eur pre Ukrajinu. Lídri členských krajín EÚ musia na samitoch všetky rozhodnutia schváliť jednomyseľne.

OV3 Čítajte aj Zamračené pohľady, prudké gestá. Bolo to také úprimné, ako sa len dalo, povedal Zelenskyj po rozhovore s Orbánom

Orbán v rozhovore pre francúzske noviny Le Point minulý týždeň označil plán EÚ začať prístupové rozhovory s Ukrajinou za „zlé rozhodnutie“. Zdôraznil, že nie je pripravená na vstup do EÚ aj kvôli vysokej miere korupcie. Politico pripomenul, že podľa tohtoročnej správy Transparency International je Maďarsko vnímané ako najskorumpovanejšia krajina v EÚ a v celosvetovom rebríčku korupcie je na tom Ukrajina len o deväť bodov horšie ako Maďarsko.

Politico upozornil, že neúspech veľvyslancov presvedčiť Maďarsko znamená, že ak má dôjsť k prelomu, tak sa to stane počas dvojdňového samitu (14–15.12). Podľa viacerých diplomatov sa môže zmeniť aj na trojdňový. Viaceré národné delegácie, vrátane českej, si podľa informácií TASR rezervovali ubytovanie v Bruseli až do soboty (16.12).

Kuleba: Môže to mať ničivé následky. EÚ diplomati vyzvali Maďarsko

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok varoval lídrov EÚ, že ak sa na samite nedohodnú na spustení prístupových rokovaní s Kyjevom, bude to mať „ničivé následky“.

Kyjev, EÚ, Ukrajina, Volodymyr Zelenskyj, Ursula von der Leyenová Čítajte aj Prístupové rokovania s Ukrajinou sa môžu začať. Gruzínsko má mať status kandidáta do EÚ

„Neviem si predstaviť a nechcem ani hovoriť o ničivých dôsledkoch, ktoré nastanú, ak by Európska rada rozhodnutie (o začatí prístupových rozhovorov) neurobila,“ povedal Kuleba novinárom. Podľa jeho slov Európska komisia okrem iného po Ukrajine chcela, aby urobila pokrok v prijatí ďalšej potrebnej legislatívy. Tri zo štyroch spomínaných zákonov pritom už Kyjev schválil a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ich podpísal, uviedol Kuleba. Ide o zákony týkajúce sa boja proti korupcii a o práva národnostných menšín.

Fiala: Počúvam, čo hovoria Fico a Orbán, a potom je tu nejaká realita
Video
Český premiér Petr Fiala pripomenul, že závery samitu EÚ, ktorý sa konal 26.-27. októbra v Bruseli boli schválené jednomyseľne, lebo inak to ani nie je možné. Pomoc pre Ukrajinu teda musel podporiť aj slovenský predseda vlády Robert Fico. / Zdroj: TV Pravda/Európska únia

„My sme splnili svoju úlohu, teraz očakávame, že svoju úlohu splní aj Európska únia,“ uviedol šéf ukrajinskej diplomacie.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok vyzval členské štáty Európskej únie, aby nepoľavili v podpore Ukrajiny. Hrozí totiž, že Maďarsko bude tento týždeň na samite vetovať ďalšiu finančnú pomoc vojnou zničenej krajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rokovanie Severoatlantickej rady, Nato, Blanár, Kuleba Čítajte aj Kuleba poďakoval Blanárovi. Spolupráca medzi Slovenskom a Ukrajinou pokračuje

„Verím, že európska jednota nebude narušená, pretože teraz nie je čas na oslabenie našej podpory Ukrajine,“ povedal Borrell pred stretnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli.

Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána by otázka prístupových rokovaní medzi EÚ a Ukrajinou nemala byť vôbec zaradená do programu dvojdňového samitu v Bruseli (14.–15. decembra). Tiež pohrozil, že na samite využije právo veta na zablokovanie vyplácania navrhovaných 50 miliárd eur pre Ukrajinu. Lídri členských krajín EÚ musia na samitoch všetky rozhodnutia schváliť jednomyseľne.

orbán, putin Čítajte aj Kuleba dúfa, že si Orbán po stretnutí s Putinom aspoň umyl ruky

Fínska ministerka zahraničných vecí Elina Valtonenová označila pozíciu Maďarska za „veľmi žalostnú“. „Je dôležité, aby sme Ukrajine pomáhali tak dlho, ako to bude potrebné,“ povedala.

Európski diplomati sa domnievajú, že Orbán brzdí podporu pre Ukrajinu s cieľom vyvíjať tlak na Brusel, aby uvoľnil miliardy eur pre Budapešť, ktoré boli zmrazené pre spor o právny štát.

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariņš povedal, že pozícia Maďarska je „výzvou“. „V Európe sme v minulosti čelili mnohým výzvam a zakaždým sme ich zvládli,“ dodal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Brusel #Viktor Orbán #summit EÚ #vojna na Ukrajine #Politico #Josep Borrell #Dmytro Kuleba