Mikulec: NAKA má nové nariadenia, jej šéf bude vopred vedieť o krokoch vyšetrovateľov

Národná kriminálna agentúra (NAKA) má nové nariadenia, ktoré majú smerovať k tomu, že šéf NAKA (aktuálne je vedením NAKA poverený Milan Jonis), policajný prezident Ľubomír Solák či minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) budú musieť vopred vedieť, čo sa bude diať a čo budú vyšetrovatelia NAKA robiť.

13.12.2023 15:26
debata (13)
Lipšic: Viaceré významné trestné veci budú po schválení novely premlčané
Video

Na tlačovej besede to tvrdil poslanec parlamentu a bývalý minister vnútra Roman Mikulec (hnutie Slovensko). Vraj o tom bude musieť byť šéf NAKA informovaný prinajmenšom do konca týždňa, pre tým týždňom, v ktorom bude akcia uskutočnená. Podľa Mikulca pri tom nerešpektujú trestný poriadok, podľa ktorého sú vyšetrovatelia procesne samostatní a zákonnosť jeho konania kontroluje prokurátor. Riaditeľ NAKA ale podľa neho nemá právomoc kontrolovať takto prácu vyšetrovateľov. Exminister vnútra je toho názoru, že ide o reakciu na ďalšie obvinenie bývalého policajného prezidenta a poslanca NR SR za Smer-SD Tibora a oligarchu Norberta Bödöra.

Lipšic: Útoky politickej moci proti kariérnym prokurátorom sú neprijateľné
Video

Mikulec tieto kroky označil za politizáciu policajného zboru. „Nie je to nič iné, ako politizácia, pokračovanie toho, čo sa snažia robiť aj v rámci rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. Zviazať ruky policajtom, vyšetrovateľom, ktorí tu tri roky vyšetrovali kauzy Smeru a Hlasu," konštatoval exminister vnútra. Situáciu podľa Mikulca plánujú ďalej sledovať a reagovať na ňu. Podľa predsedu hnutia Slovensko Igora Matoviča je cieľom predmetného opatrenia najmä to, aby sa vytvoril priestor na „upratanie" dôkazov.

Matúš Šutaj Eštok, estok Čítajte viac Minister Šutaj Eštok: Keby išlo o pomstu, tak by už Lipšicovi aj Matovičovi klopalo na dvere komando
13 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Roman Mikulec