Členovia Súdnej rady diskutujú o návrhu odvolať Jána Mazáka z funkcie predsedu

Členovia Súdnej rady SR začali v stredu s diskusiou o návrhu na odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu rady. Členstva v rade sa vzdala ďalšia sudkyňa.

14.12.2023 14:03
súdna rada, mazák Foto: ,
Na snímke vpravo predseda Súdnej rady SR Ján Mazák a podpredseda Súdnej rady SR Ján Gandžala počas zasadnutia rady o návrhu na odvolanie jej predsedu Jána Mazáka z funkcie. 14. decembra 2023
debata

Odvolanie Mazáka z funkcie navrhli členovia Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, Peter Šamko, Magdaléna Hromcová a Martin Bezák z dôvodu, že si údajne neplní svoje zákonné povinnosti. Rada má podľa zákona 18 členov, pričom na odvolanie predsedu je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov.

Na dnešnom zasadnutí rady je prítomných 16 členov, keďže členka Alena Svetlovská sa vzdala členstva pre pracovnú vyťaženosť. Svetlovskú nominovala do Súdnej rady SR v roku 2020 Národná rada SR.

Ján Mazák Čítajte viac Mazák: Parlament ma nemá právo odvolať z funkcie člena Súdnej rady SR

Ešte predtým v novembri radu opustila aj členka Petra Príbelská, ktorá svoj odchod argumentovala zdravotnými dôvodmi. Zo súdnej rady minulý mesiac odišla aj Elena Berthotyová, ktorá bola nominantkou prezidentky Čaputovej. Ako dôvod tiež uviedla zdravotné komplikácie.

Kritici Mazákovi vyčítajú 20 konkrétnych pochybení vrátane účasti v skupine „Pre obnovu dôvery v právny štát", údajné útoky na sudcov a zvolených predstaviteľov sudcovskej samosprávy, alebo rezignovanie na dodržiavanie európskych štandardov nezávislosti súdnictva. „Výsledkom viacerých krokov predsedu súdnej rady aj jeho verejne prezentovaných názorov je nasmerovanie verejnosti k prehlbovanie nedôvery v justíciu," konštatujú kritici.

súdna rada, súdy, kancelária Čítajte viac Zo súdnej rady odchádza ďalšia členka, sudkyňa Príbelská
debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Ján Mazák