Dlugošová: Vládne návrhy sú hrozbou pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti

Navrhované vládne zmeny v zákone o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti znamenajú hrozbu pre ohlasovateľov a môžu viesť k mareniu vyšetrovania závažných trestných činov. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedla predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov (ÚOO) Zuzana Dlugošová.

15.12.2023 10:45 , aktualizované: 14:45
debata (17)
Vládne návrhy spôsobia demontáž doterajšej ochrany oznamovateľov, upozornila Dlugošová
Video
Zdroj: TASR

V rámci sporných ustanovení poukazuje napríklad na snahy o redefinovanie kvalifikovaného oznámenia či zavedenie povinnosti uvádzať dôvody poskytnutia statusu chráneného oznamovateľa. „Okrem toho, že to môže mať na potenciálnych oznamovateľov odradzujúci účinok, môže to viesť i k mareniu vyšetrovania,“ upozornila. „Obsahom trestného oznámenia je totiž podozrenie z trestnej činnosti osôb alebo zamestnancov, či spolupracovníkov zamestnávateľa, ktorí môžu byť potenciálnym trestným konaním priamo dotknutí,“ vysvetlila.

Lipšic: Viaceré významné trestné veci budú po schválení novely premlčané
Video

Za neodôvodnené považuje aj zmeny, ktoré umožnia zamestnávateľovi žiadať o preskúmanie poskytnutia ochrany, čo má zabrániť zásahom do práv zamestnávateľa. „K tomu však v praxi podľa dát ÚOO nedochádza,“ zdôraznila predsedníčka úradu.

Minister vnútra Šutaj Eštok o protestoch, špeciálnej prokuratúre a migrantoch
Video

Kritizuje tiež zámer vyňať z režimu zákona príslušníkov Policajného zboru, podľa Dlugošovej nie je vládou dostatočne odôvodnený. „Aj vzhľadom na to, že interný systém oznamovania v radoch Policajného zboru z doterajších poznatkov úradu nefunguje,“ skonštatovala. Poukázala tiež na to, že navrhovaná zmena by spätne zrušila ochranu policajtom, ktorí ju nadobudli a umožnila revíziu doteraz udelených ochrán na základe zmenených pravidiel.

Boris Susko a Daniel Lipšic Čítajte viac Lipšic varuje pred novelou Trestného zákona, hovorí o premlčaní káuz. Minister Susko to odmieta

Verí, že viaceré návrhy úprav vyšli z nepochopenia či nepoznania aplikačnej praxe. V mene ÚOO sa preto obrátila na premiéra, predsedu parlamentu a poslanecké kluby s výzvou zastaviť legislatívne konanie a zmeny v zákone zavádzať po vecnej a odbornej diskusii.

Pochybnosti v súvislosti s retroaktivitou vládneho návrhu zákona vyslovil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas) reagoval, že námietky šéfa prokuratúry zohľadní pozmeňujúci návrh.

Žilinka Čítajte viac Žilinka kritizuje novelu o oznamovateľoch, Pellegriniho upozornil na retroaktivitu

Poslanci rokujú o zmene zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti v skrátenom legislatívnom konaní.

Vláda: Vyjadrenia Dlugošovej ohrozujú apolitickosť úradu

Kritike Dlugošovej chýba vecná argumentácia, pripomína skôr manipulujúce vyjadrenia, ktoré ohrozujú politickú nezávislosť úradu. V reakcii na piatkovú tlačovú konferenciu šéfky ÚOO to uviedol Úrad vlády (ÚV) SR.

Vedúci ÚV SR Juraj Gedra, naopak, tvrdí, že návrh legislatívnych úprav reaguje na problémy a neadekvátnu aplikáciu právnej normy. „Vládna novela zdokonaľuje ustanovenia zákona tak, aby nebolo možné tento inštitút zneužívať a prideľovať ho tým, ktorí majú trestnú činnosť z povahy svojej práce vyšetrovať a nie oznamovať,“ uviedol.

„Ďalším z cieľov je vyvážiť postavenie zamestnanca a zamestnávateľa možnosťou zákonného preskúmania prideľovania statusu chráneného oznamovateľa z dôvodu právnej istoty všetkých účastníkov týchto vzťahov, bez rozdielu,“ dodal.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti