Šimečka: Výkonná podpredsedníčka Európskej komisie upozornila Fica a Pellegriniho na problém s úpravou tzv. kompetenčného zákona

Výkonná podpredsedníčka Európskej komisie Margrethe Vestager listom upozornila premiéra Roberta Fica (Smer) a predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas) na problém s navrhovanou úpravou tzv. kompetenčného zákona. Zároveň pohrozila Slovensku žalobou pre porušenie práva Európskej únie (EÚ), ak nenastane náprava. Informoval o tom podpredseda parlamentu a predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka.

16.12.2023 14:37
debata (78)
Čo si na Ficove zákony chystá eurokomisia?
Video
Roman Michelko / Rudolf Huliak / Pavel Ľupták / Čítajte viac Prílepková lavína: poslanec SNS chce pozmeňovacím návrhom obmedziť nezávislosť PMÚ. Je to v rozpore s ústavou a európskym právom, varuje úrad

„Komisárka Vestager vo svojom liste veľmi presne upozorňuje na porušenia konkrétnych povinností vyplývajúcich zo Smernice EÚ o posilnení právomocí orgánov na ochranu hospodárskej súťaže. Možnosť menovať šéf protimonopolného úradu bez transparentného výberového konania alebo ho svojvoľne odvolať podľa ľubovôle predstaviteľov vlády, je v rozpore so súťažným právom EÚ," tvrdí Šimečka. Podľa neho sa týmto potvrdzuje, že Ficova vláda ohrozuje slovenské záujmy.

Protest opozície proti vláde v Bratislave
Video

„Stalo sa presne to, na čo sme upozorňovali. Koaličný valec Fica a Pellegriniho sa snaží potichu a narýchlo uniesť štát vrátane ovládnutia nezávislých štátnych inštitúcií. Zmena odvolávania šéfa Protimonopolného úradu, ktorú navrhol poslanec Roman Michelko (SNS) však porušuje právo EÚ a záväzky Slovenska vyplývajúce z príslušnej smernice EÚ," tvrdí Šimečka. Dodal, že Fico s Pellegrinim dopustili prijímanie škodlivých a nedomyslených návrhov zákonov bez potrebnej diskusie a bez ohľadu na dopady, ktoré to na Slovensku bude mať. Predseda PS je zároveň toho názoru, že Pellegrini nie je slobodným štátnikom, ale poslušným služobníkom Fica, akým bol aj v minulosti.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Michal Šimečka