Opozícia chce prerušiť debatu ku kompetenčnému zákonu a prejsť k rozpočtu

Opozícia žiada prerušenie rokovania parlamentu k novele kompetenčného zákona a žiada, aby poslanci začali rokovať o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Procedurálnym návrhom o to v pondelok požiadali predsedovia poslaneckých klubov Progresívne Slovensko (PS), KDH aj SaS. Žiadajú o to aj poslanci za klub Slovensko, Za ľudí, KÚ. Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini skonštatoval, že o návrhu dá hlasovať v momente, keď to bude možné, keďže parlament nie je uznášaniaschopný.

18.12.2023 10:21 , aktualizované: 12:56
debata (21)

Predseda klubu PS Martin Dubéci vyhlásil, že opozícia vníma snahu vlády schváliť rozpočet čo najskôr. „Na našej strane je vôľa rokovať o tomto bode čím skôr,“ dodal. Nechce naťahovať diskusiu ku kompetenčnému zákonu. Do rozpravy k návrhu je stále prihlásených písomne približne 30 rečníkov. Následne sa môžu hlásiť aj ústne. Do diskusie sa zapája vo veľkej miere opozícia.

Pellegrini pripomenul, že zmenu situácie má v rukách opozícia a stačí, ak sa jej predstavitelia odhlásia z diskusie. „Ak sa túžite dostať k rokovaniu o rozpočte čo najskôr, skráťte svoje vystúpenia k tomuto bodu, ktorý mu predchádza, pretože postup a program je schválený v takom poradí, v akom schválený je,“ vyhlásil.

Novela kompetenčného zákona hovorí o zriadení Ministerstva cestovného ruchu a športu SR od 1. januára 2024. Priniesť má aj zmenu spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ďalšie úpravy. Po prerokovaní novely má prísť na rad návrh štátneho rozpočtu.

Poslanci začali ôsmy rokovací deň 6. chôdze diskusiou o novele kompetenčného zákona, ktorá hovorí o zriadení nového ministerstva. Do diskusie bolo na začiatku dňa prihlásených písomne ešte vyše 30 rečníkov.

protest, šimečka Čítajte viac Cez sviatky, do polnoci aj v uliciach: Opozícia tlačí na Fica. Bleskový plán nevyšiel, v koalícii panuje nervozita

Podľa odsúhlasenej zmeny majú poslanci v pondelok rokovať až do polnoci. Hlasovať by počas dňa nemali. Najbližšie hlasovanie ich čaká v utorok (19. 12.) o 11.00 h. Rozhodnúť by mali o balíku konsolidačných opatrení z dielne vlády, ktoré prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Po prerokovaní novely kompetenčného zákona by sa mali zákonodarcovia venovať aj návrhu štátneho rozpočtu.

parlament, NRSR Čítajte viac Koalícia a opozícia chcú slušnejší parlament. Podľa Jarjabka sa na tom zhodli na grémiu
21 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR