Policajný exšéf do boja o prezidentský úrad nejde. Zvažujem aj úplné stiahnutie sa, hovorí Hamran

Bývalý policajný prezident Štefan Hamran sa napokon budúci rok nebude uchádzať o post hlavy štátu.

21.12.2023 10:40
Štefan Hamran Foto: ,
Štefan Hamran
debata (25)

Potvrdil v rozhovore pre denník SMEs tým, že zvažuje aj alternatívu úplného stiahnutia sa z verejného života. „Zvažujem niekoľko alternatív, ale politika je na úplne poslednom mieste. Tá úplne najpravdepodob­nejšia je stiahnuť sa úplne z verejného života. Rodina si veľmi nepraje, aby som nejako experimentoval vo verejnom živote," povedal Hamran.

Pellegrini v Ide o pravdu: Kandidatúru na prezidenta intenzívne zvažujem, už to niečo naznačuje
Video

Podľa vlastných slov nikdy neuviedol, že ide kandidovať za prezidenta a prekvapilo ho, že sa v mediálnom prostredí jeho meno v súvislosti s kandidatúrou vôbec objavilo. „Podľa mňa človek, aby kandidoval za prezidenta, na to musí mať nejaký životný príbeh, ktorý ho predurčuje k tomu, aby sa uchádzal o takýto post. Musí byť o tom vnútorne presvedčený a musí si v tej pozícii vedieť predstaviť budúcnosť. To, že si to vedia predstaviť ľudia, ktorých si vážim, to nestačí. Ja sám musím byť o tom presvedčený a ja o tom presvedčený nie som," povedal.

pellegrini, hamran, korčok Čítajte viac Vstúpi Hamran do prezidentského ringu? Zrejme sa hľadá Pellegriniho konkurent. Problémom bude presvedčiť voličov

Hamranova údajná kandidatúra sa v médiách objavila minulý týždeň. Jeho rozhodnutie uchádzať sa o post hlavy štátu malo závisieť od toho, či sa mu podarí vyskladať tím, zohnať peniaze na prezidentskú kampaň a vyzbierať potrebných 15 000 podpisov od občanov.

Zámer kandidovať ohlásili už diplomati a exministri zahraničných vecí Ivan Korčok a Ján Kubiš a zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková. Spomína sa aj kandidatúra exministra spravodlivosti a exšéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Súčasný predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas-SD) zatiaľ nepotvrdil, či bude kandidovať na funkciu hlavy štátu.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Hamranovi buď chýba súdnosť, alebo má inštinkt zabijaka

Voľby sa majú konať v roku 2024. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Čaputová avizovala, že o funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Hamran #prezidentské voľby 2024