Anketa: odľahčenie peňaženiek i nová národná nemocnica. Čo chystajú ministri v roku 2024?

Väčšie zapojenie zbrojárskeho priemyslu, nižšie ceny potravín, väčšia sebestačnosť, zelené investície, riešenie generačnej chudoby, príspevok na bývanie či Mapa verejných investícií. To je len časť výziev a zmien, ktorým chcú v roku 2024 čeliť ministerstvá pod novým vedením. Ako sa s nimi popasujú? O tom, čo majú v pláne a kam siahajú ambície ministrov Smeru, Hlasu a SNS sa dozviete v ankete.

02.01.2024 05:00
debata
Minister obrany R. Kaliňák v relácii Ide o pravdu
Video
Zdroj: TV Pravda

Pravda oslovila na záver kalendárneho roka 2023 všetky ministerstvá s rovnakými otázkami. Ministerstvá financií, kultúry, spravodlivosti a dopravy do uzávierky neodpovedali. Odpovede na otázky, akým výzvam budú čeliť v roku 2024 a aké reformy chystajú, si môžete prečítať v ankete nižšie. Pýtala sa aj na to, čo sa im podarilo za prvé mesiace od nástupu novej vlády – o tom sa dočítate v odkaze nižšie.

menovanie novej vlády, fico Čítajte viac Anketa: ministerstvá si nastavili zrkadlo. Čo sa im podarilo za prvé mesiace? Niektoré hovoria o hasení požiaru či zdedenom luxuse

Ministerstvo obrany (Smer)

Čo bude pre váš rezort v budúcom roku najväčšou výzvou?

Hlavnou prioritou rezortu obrany je zabezpečenie ochrany vzdušného priestoru a posilnenie vlastných národných spôsobilostí v oblasti protivzdušnej obrany. Sústredíme sa prioritne na zabezpečenie naplnenia článku 3. Zmluvy NATO. Zámerom rezortu je sústreďovať sa nielen na obranu strategických objektov, ale aj na ochranu všetkých civilných objektov a občanov SR.

Ako už avizoval minister obrany Robert Kaliňák, nemenej významnou prioritou je ochrana živej sily, prostredníctvom modernizácie techniky a vybavenia na viacerých úrovniach, čo bude mať rovnako pozitívny dopad na zefektívnenie obrany. Plánované je aj navýšenie počtu príslušníkov Ozbrojených síl SR a zlepšenie podmienok pre výkon služby profesionálnych vojakov. Niektoré kasárne a zariadenia nespĺňajú ani minimálny štandard modernej doby, cieľom preto bude vytvoriť vojakom adekvátne podmienky a zázemie hodné 21. storočia.

Predseda vlády Robert Fico a minister obrany...
Predseda vlády Robert Fico a minister obrany...
+4Predseda vlády Robert Fico a minister obrany...

Rezort obrany vidí svoju kľúčovú úlohu aj vo vyššom zapojení domáceho zbrojárskeho priemyslu, ktorý považuje za podstatný, no posledné roky zanedbaný pilier slovenskej ekonomiky. Je potrebné naplno rozvinúť potenciál domácich zbrojárskych podnikov a vďaka nim podporiť rast hrubého domáceho produktu. Zámerom je vrátiť sa na zahraničné trhy a konkurovať zahraničným zbrojárskym firmám kvalitnými slovenskými výrobkami za konkurenčné ceny. Podotýkame však, že mnohé z týchto plánov si vyžadujú dlhší časový rámec na realizáciu.

Akú konkrétnu zmenu v rámci kompetencií rezortu v budúcom roku uskutočníte – reformy, zmena zákona prípadne nový zákon?

Legislatívne zmeny budú súvisieť predovšetkým so spomenutými prioritami rezortu, v tomto momente je ešte predčasné ich konkretizovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #anketa #ministerstvá #Štvrtá Ficova vláda