Eurobarometer: Na Slovensku aktuálne dôveruje Európskej únii 48 percent obyvateľov

Na Slovensku aktuálne dôveruje Európskej únii (EÚ) 48 percent obyvateľov. Ide o nárast oproti začiatku tohto roka, keď EÚ dôverovalo 37 percent ľudí. V susedným krajinách dôveruje EÚ viac ľudí len v Poľsku (53 percent) a v Maďarsku (49 percent).

31.12.2023 08:55
eú európska únia Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (11)

V dôvere v EÚ sa za Slovenskom umiestnilo Rakúsko so 46-percentnou dôverou a Česká republika, ktorej 38 percent obyvateľov vyjadrilo dôveru tomuto spoločenstvu. Výsledky vyplývajú z prieskumu Eurobarometer.

Peniaze / Euro / Bankovka / Korupcia / Úplatok / Čítajte viac Korupcia je na Slovensku rozšírená podľa 82 percent opýtaných

Prieskum ďalej ukázal, že Európskemu parlamentu (EP) na Slovensku dôveruje 51 percent respondentov. Dôvera v Európsku komisiu (EK) predstavuje 42 percent. „Dôvera v európske orgány vo všeobecnosti súvisí s deklarovanou znalosťou fungovania EÚ, čo znamená, že ľudia, ktorí tvrdia, že vedia, ako EÚ funguje, prípadne sa cítia byť informovaní o európskych otázkach, vykazujú obvykle vyššiu mieru dôvery k jej inštitúciám," uvádza sa v Národnej správe pre Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, ktorú vypracoval Martin Slosiarik.

nehoda, električka, radlinského ulica, hasič Čítajte viac Eurobarometer: Obyvatelia Slovenska vnímajú aktuálnu situáciu v krajine negatívne

V porovnaní so susednými krajina má Slovensko v prieskume porovnateľnú mieru dôvery voči EP ako Maďarsko (53 percent), Poľsko (53 percent) a Rakúsko (48 percent). Česi sa pohybujú na úrovni 39 percent, čo predstavuje nižšiu dôveru ako na Slovensku. Ak hovoríme o dôvere voči EK, vyššiu ako v našej krajine ju majú v susedných štátoch – Poľsko (54 percent), Maďarsko (52 percent) a Rakúsko (46 percent). Naopak, opäť v Česku je dôvera v EK nižšia ako u nás a pohybuje sa na úrovni 33 percent. V porovnaní s prieskumom na jar tohto roku sa dôvera slovenských občanov zvýšila voči EP aj EK.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Eurobarometer